Vårtur ger vitaminkick för hela familjen

Publicerad: 2013-12-18   Uppdaterad: 2013-12-19

Jo, februari är visst rätt tid att ge sig ut på campingtur! När luften är ljum och gräsmattorna gröna är vi ju glada ändå. Vi gör en uppiggande tur i Skåne.  En stimulerande campingtur är alltid rätt. Så här års, när vintern är glåmig och sommaren avlägsen, är den särskilt rätt. Inte måste man åka...

Jo, februari är visst rätt tid att ge sig ut på campingtur! När luften är ljum och gräsmattorna gröna är vi ju glada ändå. Vi gör en uppiggande tur i Skåne. 

En stimulerande campingtur är alltid rätt. Så här års, när vintern är glåmig och sommaren avlägsen, är den särskilt rätt. Inte måste man åka till fjälls för att det är sportlovstider. Det finns massor att hitta på även på andra håll i landet. I Skåne till exempel.

Med tanke på ungar som hunnit fråga hundraelva gånger ”är vi inte framme snart”, startade vi i Osby. Osby har vad ingen annan har, nämligen Brio Lekoseum, ett leksaksmuseum. Aktiviteten var febril därinne, för här handlar det inte om utställning. Snarare inställning. Den att barn inte ska behöva nöja sig med att bara titta. Här får de se, röra, känna, pröva hur saker och ting fungerar. Visst finns där saker prydligt uppradade i glasmontrar också, där vuxna fastnar med ett nostalgiskt leende. Men man behövde inte avancera många meter förrän klingande barnröster berättade att här fanns mer att se – och göra. Ett rum är inrett med tågbanor, tunnlar, stationshus, människor i olika fordon och varierande uppgifter. Den fantasi finns inte som inte går igång här.

Just som vi trodde att vi sett allt, hittade vi en dörr vi inte lagt märke till från början. Den ledde ner till tomtarnas verkstad. Det var dunkelt i rummet, men tomtarna var fullt sysselsatta. Tre syskon rörde sig mellan montrarna, med mamma och pappa tryggt strax bakom. Familjen Servin från Trelleborg var på besök. – Det roligaste är att de får pilla och pröva leksakerna, säger mamma Emma. – Själv blir jag nostalgisk när jag ser sånt jag känner igen från min egen barndom. Ändå har jag inte hunnit in i Barbie-rummet än, ler hon. Emma har varit här tidigare, men för pappa Magnus är det första besöket. Hans uppfattning stämmer med Emmas: – Ja, det är som att återse sina egna grejor, jättekul, tycker Magnus. Emmy, 9 år, hade en klar uppfattning om vad som var roligast: – Allt! Elias, 4 år och Ludvig, 3 år, hade ingen lust att svara, utan behöll sina åsikter för sig själva. Det har man ju rätt till.

I Barbie-rummet konverterade mammorna från kvinnor till flickor. I SJ-vagnen, med samlingen av modelljärnvägar från Märklin där man kunde köra elektriskt modelltåg, blev männen pojkar. SJ-vagnen lockade också med spel av olika slag, dataspel och andra som inte har ett dugg med data att göra. Den senare varianten prövades av kompisarna Pamodou, 14 år, och Josef, 15 år. – Fiaspel är kul en stund, men dataspel är roligast, sa de samstämmigt.

På utsidan, efter besöket, hoppade ungarna ikapp på ett ben för att få utlopp för den nyvunna energin. Jag iakttog ungarna, maken iakttog mig. Kanske såg han någon glimt i min ena ögonvrå. I varje fall la han ömt men resolut armen om mina axlar, och såg till att jag gick städat som sig bör för en dam i min ålder på vår promenad tillbaka till bilen.

”Har ni varit på Trästället”? Frågan jag fått av en campinggranne tidigare, ringde i mina öron. Trästället är en butik. En där man kan gå vilse. Sortiment? Ja, mig veterligen hade de inga cykelväskor, osvuret är bäst, men det var väl det som saknades då. Inte vet jag, men 30 000 artiklar ska de ha, fördelade i 32 rum på sammanlagt 4 000 kvadratmeter! Heminredning, barnkläder, trädgårdsprylar, leksaker, köksutrustning… Vi investerade i gula stearinljus inför den annalkande påsken, plus var sin glass.

Följ väg 21 från Hässleholm i riktning mot Helsingborg. Sväng av i Tyringe mot Skyrup. Man tror att man har kört fel för det är en liten skogsväg ut på landsbygden, men man missar inte skylten. Kör in genom grindstolparna så finner du en präktig parkering alldeles intill huset. Nu lär det ta en stund.

Det går att trassla sig söderut på småvägar, men vi valde den breda vägen. Alltså tillbaka via Hässleholm, och sedan mot Höör. Målet var Skånes Djurpark, världens största park med enbart nordiska djur. Många av dem hade bättre vett än vi, för de höll sig inomhus i det februarigrå vädret. Trots det gav besöket god behållning. Bara att promenera i det kuperade området, andas in doften av nytinad skogsmark, stanna till och titta på de djur som vågat sig ut, var en lisa för själen. Att många längtar efter utefika så här års var uppenbart, för det åts och dracks ur medhavda matsäckskorgar lite varstans. Exempelvis familjen Hankin, som tog en paus vid ett av fikaborden. – Det är underbart att komma ut i luften och naturen, i synnerhet så här på senvintern, säger Malin, mamma i familjen. – Barnen gillar inte att gå på skogspromenad, men här är det kul för här finns så mycket att titta på, fortsätter hon. Pappa James nickar instämmande. Olivia, 5 år, har just sköljt ner maten med saft, och vi får veta att hon tycker det är mysigt att fika ute. – Men djuren är bäst, tycker hon. Lillasyster Andrea har fullt upp med sin korv, och att hon trivs med utflykten visar hon med kroppsspråket.

Vi fortsatte resan söderut, och svängde av österut från väg 13 mellan Höör och Hörby, på väg till Skånes Naturcentrum Fulltofta. Enkelriktade vägar mitt i skogen hör inte till vanligheterna, men här hittade vi en sådan. Inga problem att ta sig fram, men det var till att hålla händerna stadigt på ratten. Väl framme var det gott om utrymme, både för att svänga runt ett campingekipage och för att parkera det.

Innanför dörren möttes vi av en vepa med hälsningen ”Kom närmare, kliv in i de skånska landskapens hus”. Vi tog vepan på orden, och stannade till helt nära kossan i trä som syntes avslappnad i sin omgivning. Men det var bara början. Byggnaden är stor, som en lärobok i tre våningar, och innehåller mängder av kunskap man inte visste att man inte hade. Stå still. Håll tyst. Det är inte tyst många sekunder. En fågel hörs kvittra. Någon sörplar, kanske kaffe. En såg hörs på avstånd. En klocka tickar och slår. Vi vandrar runt i våningarna, och möts av miljöer som vi möjligen har sett men inte fördjupat oss i. I tittskåpen ser vi djur vi helst vill slippa se. Löss till exempel. Det stora skovelhjulet under trappan ser oförargligt ut, men sätt igång det får du se. Här handlar det om vatten, och på skovlarna finns information om massor av saker du kanske inte visste om vatten. Eller öppna luckorna i tittskåpet. Där hittar du både bilder och text om växter, djur, byggnader, ja allt möjligt av det du ser ute i det skånska landskapet. För vetgiriga barn – eller för alla vetgiriga – är detta en skattkammare av kunskap. – Jo, det är ett ”upptäckarhus”, säger Margaretha Edlund, som förvaltar anläggningen. – Naturcentrum är samlingspunkten, men området utanför är stort och här finns alltid något att göra, förklarar Margaretha. Vi har en rad aktiviteter också. Turridning på islandshästar har vi året om, och på helgerna ordnas olika arrangemang, uppger hon.

Inom en knapp mils avstånd ligger Hörby, som ståtar med sitt Nya Lågedammsbadet i Hörby Sportcenter. Där kan man koppla av i värmen vid Skånes första solstrand inomhus, testa den sex meter höga klätterväggen, utmana föräldrar eller syskon i vattenrutschbanan eller helt enkelt bada och simma. Ett underbart sätt för hela familjen att avrunda en innehållsrik resa tidigt på säsongen.

 

FAKTA

Brio Lekoseum: Ligger centralt i Osby. Strax intill finns parkering med plats för campingekipage.
Mer information: www.brio.net

Ställplats finns vid Spegeldammen utmed Hässleholmsvägen, SP129, men vi åkte cirka 2,5 mil västerut, till helårsöppna Vittsjö Camping, FC424. www.vittsjocamping.se

Trästället: Åk ett par kilometer till på skogsvägen, så finns där en helårsöppen camping, Tostarpsgårdens Camping, FC91. Gården har en mer än 60 årig historia, och campingdelen är under uppbyggnad. Servicehuset var dock klart, superfräscht och riktigt hemtrevligt. Mer information: www.trastallet.se; www.tostarpsgarden.com

Skånes Djurpark: Ligger i utkanten av Höör, och är öppen hela året. Stor parkering utanför parken. Skånes Djurparks Camping, M24, är närmaste granne, och också helårsöppen.
Mer information: www.skanesdjurpark.se; www.grottbyn.se

Skånes Naturcentrum Fulltofta: Ägare är stiftelsen Skånska Landskap, och syftet är att beskriva naturen – och människans påverkan på den. Mer information: www.strovomraden.se

Nya Lågedammsbadet: Öppnade i januari 2010, och finns iHörby Sportcenter, centralt i staden.
Mer information:www.horby.se/sportcenter/nyalagedammsbadet

Rulla till toppen