Vårtur ger vitaminkick för hela familjen

Vårtur ger vitaminkick för hela familjen

Publicerad

Jo, februari är visst rätt tid att ge sig ut på campingtur! När luften är ljum och gräsmattorna gröna är vi ju glada ändå. Vi gör en uppiggande tur i Skåne. 

En stimulerande campingtur är alltid rätt. Så här års, när vintern är glåmig och sommaren avlägsen, är den särskilt rätt. Inte måste man åka till fjälls för att det är sportlovstider. Det finns massor att hitta på även på andra håll i landet. I Skåne till exempel.

Med tanke på ungar som hunnit fråga hundraelva gånger "är vi inte framme snart", startade vi i Osby. Osby har vad ingen annan har, nämligen Brio Lekoseum, ett leksaksmuseum. Aktiviteten var febril därinne, för här handlar det inte om utställning. Snarare inställning. Den att barn inte ska behöva nöja sig med att bara titta. Här får de se, röra, känna, pröva hur saker och ting fungerar. Visst finns där saker prydligt uppradade i glasmontrar också, där vuxna fastnar med ett nostalgiskt leende. Men man behövde inte avancera många meter förrän klingande barnröster berättade att här fanns mer att se – och göra. Ett rum är inrett med tågbanor, tunnlar, stationshus, människor i olika fordon och varierande uppgifter. Den fantasi finns inte som inte går igång här.

Just som vi trodde att vi sett allt, hittade vi en dörr vi inte lagt märke till från början. Den ledde ner till tomtarnas verkstad. Det var dunkelt i rummet, men tomtarna var fullt sysselsatta. Tre syskon rörde sig mellan montrarna, med mamma och pappa tryggt strax bakom. Familjen Servin från Trelleborg var på besök. - Det roligaste är att de får pilla och pröva leksakerna, säger mamma Emma. - Själv blir jag nostalgisk när jag ser sånt jag känner igen från min egen barndom. Ändå har jag inte hunnit in i Barbie-rummet än, ler hon. Emma har varit här tidigare, men för pappa Magnus är det första besöket. Hans uppfattning stämmer med Emmas: - Ja, det är som att återse sina egna grejor, jättekul, tycker Magnus. Emmy, 9 år, hade en klar uppfattning om vad som var roligast: - Allt! Elias, 4 år och Ludvig, 3 år, hade ingen lust att svara, utan behöll sina åsikter för sig själva. Det har man ju rätt till.

I Barbie-rummet konverterade mammorna från kvinnor till flickor. I SJ-vagnen, med samlingen av modelljärnvägar från Märklin där man kunde köra elektriskt modelltåg, blev männen pojkar. SJ-vagnen lockade också med spel av olika slag, dataspel och andra som inte har ett dugg med data att göra. Den senare varianten prövades av kompisarna Pamodou, 14 år, och Josef, 15 år. - Fiaspel är kul en stund, men dataspel är roligast, sa de samstämmigt.

På utsidan, efter besöket, hoppade ungarna ikapp på ett ben för att få utlopp för den nyvunna energin. Jag iakttog ungarna, maken iakttog mig. Kanske såg han någon glimt i min ena ögonvrå. I varje fall la han ömt men resolut armen om mina axlar, och såg till att jag gick städat som sig bör för en dam i min ålder på vår promenad tillbaka till bilen.

"Har ni varit på Trästället"? Frågan jag fått av en campinggranne tidigare, ringde i mina öron. Trästället är en butik. En där man kan gå vilse. Sortiment? Ja, mig veterligen hade de inga cykelväskor, osvuret är bäst, men det var väl det som saknades då. Inte vet jag, men 30 000 artiklar ska de ha, fördelade i 32 rum på sammanlagt 4 000 kvadratmeter! Heminredning, barnkläder, trädgårdsprylar, leksaker, köksutrustning… Vi investerade i gula stearinljus inför den annalkande påsken, plus var sin glass.

Följ väg 21 från Hässleholm i riktning mot Helsingborg. Sväng av i Tyringe mot Skyrup. Man tror att man har kört fel för det är en liten skogsväg ut på landsbygden, men man missar inte skylten. Kör in genom grindstolparna så finner du en präktig parkering alldeles intill huset. Nu lär det ta en stund.

Det går att trassla sig söderut på småvägar, men vi valde den breda vägen. Alltså tillbaka via Hässleholm, och sedan mot Höör. Målet var Skånes Djurpark, världens största park med enbart nordiska djur. Många av dem hade bättre vett än vi, för de höll sig inomhus i det februarigrå vädret. Trots det gav besöket god behållning. Bara att promenera i det kuperade området, andas in doften av nytinad skogsmark, stanna till och titta på de djur som vågat sig ut, var en lisa för själen. Att många längtar efter utefika så här års var uppenbart, för det åts och dracks ur medhavda matsäckskorgar lite varstans. Exempelvis familjen Hankin, som tog en paus vid ett av fikaborden. - Det är underbart att komma ut i luften och naturen, i synnerhet så här på senvintern, säger Malin, mamma i familjen. - Barnen gillar inte att gå på skogspromenad, men här är det kul för här finns så mycket att titta på, fortsätter hon. Pappa James nickar instämmande. Olivia, 5 år, har just sköljt ner maten med saft, och vi får veta att hon tycker det är mysigt att fika ute. - Men djuren är bäst, tycker hon. Lillasyster Andrea har fullt upp med sin korv, och att hon trivs med utflykten visar hon med kroppsspråket.

Vi fortsatte resan söderut, och svängde av österut från väg 13 mellan Höör och Hörby, på väg till Skånes Naturcentrum Fulltofta. Enkelriktade vägar mitt i skogen hör inte till vanligheterna, men här hittade vi en sådan. Inga problem att ta sig fram, men det var till att hålla händerna stadigt på ratten. Väl framme var det gott om utrymme, både för att svänga runt ett campingekipage och för att parkera det.

Innanför dörren möttes vi av en vepa med hälsningen "Kom närmare, kliv in i de skånska landskapens hus". Vi tog vepan på orden, och stannade till helt nära kossan i trä som syntes avslappnad i sin omgivning. Men det var bara början. Byggnaden är stor, som en lärobok i tre våningar, och innehåller mängder av kunskap man inte visste att man inte hade. Stå still. Håll tyst. Det är inte tyst många sekunder. En fågel hörs kvittra. Någon sörplar, kanske kaffe. En såg hörs på avstånd. En klocka tickar och slår. Vi vandrar runt i våningarna, och möts av miljöer som vi möjligen har sett men inte fördjupat oss i. I tittskåpen ser vi djur vi helst vill slippa se. Löss till exempel. Det stora skovelhjulet under trappan ser oförargligt ut, men sätt igång det får du se. Här handlar det om vatten, och på skovlarna finns information om massor av saker du kanske inte visste om vatten. Eller öppna luckorna i tittskåpet. Där hittar du både bilder och text om växter, djur, byggnader, ja allt möjligt av det du ser ute i det skånska landskapet. För vetgiriga barn – eller för alla vetgiriga – är detta en skattkammare av kunskap. - Jo, det är ett "upptäckarhus", säger Margaretha Edlund, som förvaltar anläggningen. - Naturcentrum är samlingspunkten, men området utanför är stort och här finns alltid något att göra, förklarar Margaretha. Vi har en rad aktiviteter också. Turridning på islandshästar har vi året om, och på helgerna ordnas olika arrangemang, uppger hon.

Inom en knapp mils avstånd ligger Hörby, som ståtar med sitt Nya Lågedammsbadet i Hörby Sportcenter. Där kan man koppla av i värmen vid Skånes första solstrand inomhus, testa den sex meter höga klätterväggen, utmana föräldrar eller syskon i vattenrutschbanan eller helt enkelt bada och simma. Ett underbart sätt för hela familjen att avrunda en innehållsrik resa tidigt på säsongen.

 

FAKTA

Brio Lekoseum: Ligger centralt i Osby. Strax intill finns parkering med plats för campingekipage.
Mer information: www.brio.net

Ställplats finns vid Spegeldammen utmed Hässleholmsvägen, SP129, men vi åkte cirka 2,5 mil västerut, till helårsöppna Vittsjö Camping, FC424. www.vittsjocamping.se

Trästället: Åk ett par kilometer till på skogsvägen, så finns där en helårsöppen camping, Tostarpsgårdens Camping, FC91. Gården har en mer än 60 årig historia, och campingdelen är under uppbyggnad. Servicehuset var dock klart, superfräscht och riktigt hemtrevligt. Mer information: www.trastallet.se; www.tostarpsgarden.com

Skånes Djurpark: Ligger i utkanten av Höör, och är öppen hela året. Stor parkering utanför parken. Skånes Djurparks Camping, M24, är närmaste granne, och också helårsöppen.
Mer information: www.skanesdjurpark.se; www.grottbyn.se

Skånes Naturcentrum Fulltofta: Ägare är stiftelsen Skånska Landskap, och syftet är att beskriva naturen – och människans påverkan på den. Mer information: www.strovomraden.se

Nya Lågedammsbadet: Öppnade i januari 2010, och finns iHörby Sportcenter, centralt i staden.
Mer information:www.horby.se/sportcenter/nyalagedammsbadet

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1665 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 626 fristående campingplatser och 729 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 310 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206