Danskt gemyt på Lolland

Publicerad: 2016-03-24   Uppdaterad: 2023-04-18

En sädesärla trippar förbi på den nyklippta gräsmattan. Även fast det är i slutet av juli hör jag koltrastens stämma i buskaget strax intill. Några tältare har dukat upp en måltid, och på sjön Söndersö syns bara lätta krusningar. Det råder en stilla frid på Maribo Sö Camping. Maribo–  Vi kom igår, men har förstått...

En sädesärla trippar förbi på den nyklippta gräsmattan. Även fast det är i slutet av juli hör jag koltrastens stämma i buskaget strax intill. Några tältare har dukat upp en måltid, och på sjön Söndersö syns bara lätta krusningar. Det råder en stilla frid på Maribo Sö Camping.

Maribo
–  Vi kom igår, men har förstått att detta är en riktigt fin och lugn camping, säger Sigurd Grieze från Värmdö i Stockholm.
–  Ja, vi har också funnit en alldeles utmärkt golfbana ett par kilometer härifrån, berättar hustrun Solveig.
Positiva röster om Maribo Sö Camping, kunde inte sagt det bättre själv. På en udde i Söndersö, den största av Maribosjöarna, ligger denna mysiga plats. Gröna gräsmattor, rolig lekplats, egen badstrand och fräscha moderna servicehus. Och så de härliga gröna häckridåerna, som är så typiska på danska campingplatser. Det känns trivsamt att stå i mindre grupper. Vi faller lätt för campingplatser som ligger på gångavstånd från någon trevlig tätort. Från Maribo Sö Camping har du fem minuter till torget.

Först kommer du till kyrkan och klosterområdet med sina ockragula låga byggnader. Ja, hela bebyggelsen fram till torget är fylld av längor med små låga hus som krupit intill varandra och pyntats med stockrosor .

Detta är diktarprästen Kaj Munks födelsestad, fast just hans hem är borta idag. Men vill du se hur det såg ut, kan du besöka ”Minibyen i Maribo”, och uppleva staden som den såg ut i slutet av 1800-talet. Detta med hjälp av ett 60-tal byggnader som skapats i skala 1:10.

Närheten till centrum innebär att du har en rad butiker, ett bageri som öppnar klockan sex på morgonen och flera restauranger inom räckhåll. Mitt i stan’ på Vestergade ligger Ebsens Hotel, ett stort vitt gammaldags hus, där slog vi till med middag en kväll. Trevlig betjäning och god mat.

Golf har nämnts som en utmärkt förströelse nära platsen. Dessutom kan de som har ”Golfhäftet” utnyttja det här. Vill du hellre cykla, kan kanske en runda på 2,5 mil runt sjöarna bli ett lagom utflyktsmål. Sverige har verkligen mycket att lära av dansk cykelkultur, i Danmark får man en känsla av att cykelbanor är lika självklara som vanliga vägar.

Själva tar vi en biltur till Knuthenborg Safaripark vid havet, fem kilometer norr om campingen. Det är en unik upplevelse, inte bara för mötet med alla djuren utan också för att den gamla slottsparken är ett enda stort arboretum. Det är ett kul upplägg av vägnätet inom parken, för du kan både cykla och fara med bil.

Ja, du cyklar ju inte genom tigerhägnet eller bland vargar eller noshörningar, men du kommer att se dessa djur ändå. Vi kör med husbilen, och förstår att vi har lite bättre koll än de i vanliga bilar. Och visst är det häftigt när en guldglänsande svartstrimlad tiger hoppar fram ur gräset bara en meter framför bilen. Stora delar av parken upplever du utanför bilen. Det finns otaliga picknickplatser, kiosker och restaurang. Självklart en stor souvenirbutik och en av de häftigaste lekparker jag sett. Detta är en aktivitet som kan rekommenderas för alla åldrar.

Hur många svenskar har inte rest genom Danmark mot Rödbyhamn för att ta färjan till Puttgarden i Tyskland. I bästa fall blir det en fikapaus, men lika ofta tar man den cirka 20 mil länga sträckan i ett svep. Det talas ofta om att den som kör Autobahn i Tyskland, missar en rad sevärdheter vid sidan av vägen. Det är naturligtvis samma sak i alla länder. Vi har under senare år bestämt oss för att resa mera vid sidan av de stora lederna i Danmark. För något år sedan kunde vi berätta om den fantastiska ön Mön. Nedanför Mön ligger Falster, och sedan kommer Lolland som sista ön före Tyskland.

Maribo är en av städerna på Lolland, bara ett stenkast från E47:an och en kvarts resa från färjan mot Tyskland. Vill du fylla på vin- eller ölförrådet men slippa en dyr färjebiljett för husvagnen, finns det ytterligare en förtjänst med att bo på Maribo Sö Camping.

 

Danskt gemyt på Lolland

Nakskov
En av nätterna på Lolland tillbringar vi på Nakskov Fjordcamping. Kan beskrivas exakt som campingen i Maribo, bara att vägen till torget är något längre. Men det är förstås cykelbana den 2,5 kilometer långa sträckan längs havet. Campingen i Nakskov ligger vid ett fantastiskt havsbad med sandstrand. Hela området runt omkring är vackert exploaterat med gästhamn, och strandrestaurang på bästa läge. I staden skall du inte missa en guidad promenad, antingen går du med Turistbyråns utmärkta broschyr eller så går du med i en av de arrangerade promenaderna. Vi väljer det första alternativet och går plikttroget till statyn med Christian X på torget, och där tar guideturen sin början.

På torget känner vi historiens vingslag, då det berättas att detta var stadens samlingspunkt under tiden då Danmark var ockuperat 1939-45. Men under vår promenad i staden får vi uppleva betydligt äldre historia. I Naskov går vi på Danmarks äldsta gågata och vi står också öga mot öga med Drottning Sofias packhus, som byggdes 1589-90. Plötsligt hör vi en vacker melodi, som vi snart härleder från klockspelet i ändan på den gamla gågatan.

Nakskov är centrum för förädling av sockerbetor, och det finns till och med ett sockermuseum.

Campingvärden rekommenderar en tur med postbåten, en populär turistattraktion.

Nysted
I den lilla staden Nysted på Lollands sydkust tycks tiden ha stått stilla. Här är så pittoreskt att man blir stum. Trodde jag hade fått mitt lystmäte av stockrosor i Nakskov och Maribo, men här prunkar de i allsköns färger i varenda gränd. Husen är sneda och vinda och framför fönstren sitter vackra smidda fönsterspeglar. Vi kommer in på huvudgatan där några få butiker finns. Bland annat ett bageri, där vi köper vår andra danska kanellängd, som är lätt vanebildande. På gatan ovanför ligger det vackra Rådhuset, vars historia finns berättad på en skylt utanför. Från huvudgatan letar sig flera gränder ner till hamnen. Här finns ett rökeri med tillhörande restaurang.

Blickar du ut över havet kan du inte missa en enorm vindkraftspark i horisonten. Det är en av världens största anläggningar av vindkraftverk till havs. I hamnen finns en utställning som berättar om detta, men som också låter dig lära och känna hur vinden påverkar oss. Nysted står inte för shopping, du ser knappt en souvenirbutik, men åk inte förbi denna ljuvliga ort. Det finns parkeringar vid hamnen.

Campingplatsen ligger en kilometer från centrum och det ser ut att vara en utmärkt anläggning – vad sägs om en egen havsvik att bada i.

Om Lolland
Lolland är cirka tre gånger sex mil, med andra ord är det tätt mellan byar och förströelser. Det finns ett tiotal campingplatser. Vi var på väg till den kända Western Camp på sydkusten nära Rödby, men den verkade helt i förfall. Som tur är hittade vi andra riktigt trevliga ställen.

Campingen vid färjeläget Kragenaes på norra sidan är ytterligare en som såg trevlig ut. Bra läge för utflykter till Fejö eller Femö.

Ön präglas av ett bördigt jordbruk och ofta ser du skyltar om ägg, potatis eller annat som du köper enligt självbetjäningsprincipen. Två gårdsbutiker du inte skall missa är Knuthenlund och Dalbakken. Den första ligger några kilometer norr om Maribo och gör bland annat ljuvliga ekologiska getostar, som flerfaldigt prisbelönats. Den andra i Ulslev väster om Nysted har egen produktion av frilandskycklingar samt allehanda grönsaker och riktiga sprättägg.

Det är lätt att hitta parkeringar och P-automaten tycks inte ha kommit till denna trevliga ö.
Webbplats: www.visitlolland-falster.com

 

Attraktioner på Lolland
Knuthenborg Safaripark  www.knuthenborg.dk
Middelaldercentret  www.middelaldercentret.dk
Lalandia Feriecenter www.lalandia.dk

Rulla till toppen