A spirit of Islay

Publicerad: 2014-02-10   Uppdaterad: 2023-04-18

En ö för livsnjutare. Kanske är det den allra bästa beskrivningen av ön Islay utanför Skottland. Här kan du möta naturen och stillheten och campa var du vill utan illasinnade blickar. För en äkta whiskyvän torde resan hit vara som en pilgrimsresa. Text   Catharina Höglund Foto   Lars-Åke Höglund  Vi sitter vid frukostbordet i husbilen....

En ö för livsnjutare. Kanske är det den allra bästa beskrivningen av ön Islay utanför Skottland. Här kan du möta naturen och stillheten och campa var du vill utan illasinnade blickar. För en äkta whiskyvän torde resan hit vara som en pilgrimsresa.

Text   Catharina Höglund

Foto   Lars-Åke Höglund

 Vi sitter vid frukostbordet i husbilen. Solen är på väg upp i väster och solstrålarna reflekteras av havet i bukten framför oss. Bergen bortom bukten är fortfarande insvepta i dimmor och ser mest ut som grånande skuggor. Blickar vi ut åt ena sidan tar seendet slut vid horisonten där hav och himmel möts. Några får går och betar på strandängen som delar campingtomterna på Port Mor Center från havet. Det är så oändligt vackert att vi nästan inte vill bryta tystnaden med att prata. Vi befinner oss i den lilla byn Port Charlotte på den Skotska ön Islay, ön som gjort sig världsberömd för sin produktion av single malt whisky.

Det vilar ett mäktigt lugn över hela ön och man fylls av någon form av andlighet. De små byarna med sina låga vitkalkade hus och destilleriernas pagodliknande rökugnar bidrar säkert till den sakrala upplevelsen, fast allra mest är det den mäktiga naturen med hav, kullar, torvmossar och strandängar som går rakt in i hjärtat. Nu i september breder blommande ljung ut sig över hedarna. Ljungen är i gott sällskap av en orange lilja som blommar ymnigt längs vägkanten. I trädgårdar står hortensior i blom och fuchsiahäckarna tävlar med rönnar om vem som har den vackraste röda nyansen.

Islay tillhör ögruppen Hebriderna och ligger utanför Skottlands västkust. Vi har kommit med färja från hamnen Kennacraig nordväst om Glasgow till Port Askaig på Islay. Turen tog två timmar. Den här ön är 32 kilometer lång och 15 kilometer bred har cirka 3 400 invånare. 

–   Det känns som om vi befinner oss i ett eget litet land, säger Lars-Åke när han kommer in efter en promenad.

A spirit of Islay
Whiskymärket Bowmore har anor sedan 1779, och här i huset tycker man, precis som hos de andra tillverkarna, att man har den allra godaste whiskyn.

Jag håller med, och jag tycker det känns mer likt Irland än Skottland i atmosfären. Språket verkar mest vara gaeliska, fast man försöker tala engelska med turisterna med varierande framgång. Vad vi hela tiden slås av, är det vänliga bemötandet och den totala avsaknaden av stress. I Bowmore får vi en pratstund med slaktaren när vi passar på att köpa lammkotletter från ön. Gissa om det blir en festmåltid! Bowmore är något av en huvudstad på ön, och i centrum ligger det välkända destilleriet med samma namn. Samhället ligger på en sluttning ner mot havet och längst upp tornar den runda vita kyrkan. Enligt legenden har kyrkan fått sin runda form för att djävulen inte skall kunna gömma sig i hörnen. Både kyrkan och byn byggdes i mitten av 1700-talet. Du behöver inte proviantera för att fara hit, för ön tycks självförsörjande med det mesta. I Bowmore exempelvis är Konsumbutiken öppen alla dagar. Puben och restaurangen Harbour Inn på Mainstreet vid hamnen är berömd, på dörren sitter skyltar om rekommendationer från Guide Michelin under flera år. Vi provar att äta middag en dag, och konstaterar att det är den fina miljön och den utmärkta servicen vi betalar för, knappast maten.

En dag far vi till den mest västliga utposten Portnahaven i hopp om att få se sälarna som brukar ligga på land. Vi ser inga sälar men dock en ljuvlig liten by inbäddad i en storslagen natur. Islay har ett rikt fågelliv, det sägs att det finns omkring 250 arter. Bland annat finns här den vitkindade gåsen i stor mängd.

A spirit of Islay
I Port Charlotte ligger öns enda riktiga camping. Du står på första parkett mot havet.

En ö för livsnjutare av olika slag, där whiskyälskarna absolut utgör den största gruppen. I början av 1800-talet började man tillverka maltwhisky och fast ön är så liten har här funnits ett trettiotal aktiva destillerier i modern tid. Huset Bowmore daterar sig ända tillbaka till 1779. När vi kommer finns det åtta destillerier som är öppna för visning och inköp.

En maltwhisky är en ren naturprodukt gjord av vatten, jäst och korn medan en så kallad blended whisky oftast är gjord på flera destillat som blandas. Att gå in på beskrivningen av de olika destillerierna och deras egenskaper skulle kräva många sidor, men en sak kan jag säga –  whisky från Islay har unika egenskaper och är ett genuint hantverk.

–          Laphroaig var fantastiskt, säger Per Isaksson från Kungälv. Deras upplägg på guidetur var helt otrolig.

Vi träffar fyra svenska herrar i full fart med att analysera smaken på whiskyn i huset Bruichladdich. De berättar att de varit på alla åtta ställena och intygar att Islay är ett Mekka för den som har intresse för whisky. Namnet på whisky från Islay är alltid detsamma som namnet på företaget och byn. Och de ligger alla vid en havsvik, ofta har de målat sitt namn på det vita huset så att du kan se det från havet. Till rökugnarna (kölnorna) används torv från ön. Kornet hämtas dock från andra platser. När vi kommer till Bowmore första gången häpnar vi över den tunga maltdoften som vilar över samhället.

Förutom whiskydestillerierna, som sprider lyxkänsla och exklusivitet, så känns ön orörd. Ja, nästan som om tiden stått stilla i 50 år. Det är absolut ingen turistfälla.

Om du inte på förhand känner till whiskynamnen, så skulle du nog funderat över varför det över huvud taget finns turister här. Byarna känns genuina och de få butikerna är nästan dolda bakom de glatt målade dörrarna. Jag tror knappt vi sett en uteservering eller glasskiosk, och souvenirbutikerna är lätt räknade. Ibland känns det som om tiden stått stilla de senaste 50 åren. Men inne i destilleriernas butiker andas det lyx och dyrbar shopping.

 

Islay

Ö som tillhör Hebriderna
3 400 innevånare
32 x 15 kilometer
Språket är gaeliska och engelska
Valutan är Pund

Whiskydestillerierna som du kan besöka
Ardberg  www.ardberg-com
Bowmore  www.bowmore.com
Bruichladdich  www.bruichladdich.com
Bunnahabhain  www.bunnahabhain.com
Caol Ila  www.discovering-distilleries.com/caoila
Kilchoman  www.kilchomandistillery.com
Lagavulin  www.discovering-distilleries.com/lagavulin
Laphroig  www.laphroaig.com

Färjor
Rederiet som trafikerar Islay heter
Caledonian MacBrayne, tel. 44 800 066 5000 www.calmac.co.uk
Prisbild: femdagarsbiljett(2011) för två personer med husbil/husvagn 1700/2600 kronor.
P&O Ferries har biljetten Englandsfemman, Helsingborg-Helsingör, Rödbyhamn-Puttgarden, Calais-Dover och tillbaka.
Prisbild: 2 vuxna med husbil/husvagn från cirka 6000-10 000 kronor. Bokas hos Ferry Center
Tel. 0411-73 270 www.ferrycenter.se

Camping på ön
Port Mor Center i Port Charlotte
Fricamping tillåten på hela ön

Camping längs vägen
I orterna Maidstone, Garstang och Lochgilphead bodde vi utmärkt.

A spirit of Islay
Den västligaste bygatan fann vi i byn Portnahaven.
Rulla till toppen