A spirit of Islay

A spirit of Islay

Publicerad

En ö för livsnjutare. Kanske är det den allra bästa beskrivningen av ön Islay utanför Skottland. Här kan du möta naturen och stillheten och campa var du vill utan illasinnade blickar. För en äkta whiskyvän torde resan hit vara som en pilgrimsresa.

Text   Catharina Höglund

Foto   Lars-Åke Höglund

 Vi sitter vid frukostbordet i husbilen. Solen är på väg upp i väster och solstrålarna reflekteras av havet i bukten framför oss. Bergen bortom bukten är fortfarande insvepta i dimmor och ser mest ut som grånande skuggor. Blickar vi ut åt ena sidan tar seendet slut vid horisonten där hav och himmel möts. Några får går och betar på strandängen som delar campingtomterna på Port Mor Center från havet. Det är så oändligt vackert att vi nästan inte vill bryta tystnaden med att prata. Vi befinner oss i den lilla byn Port Charlotte på den Skotska ön Islay, ön som gjort sig världsberömd för sin produktion av single malt whisky.

Det vilar ett mäktigt lugn över hela ön och man fylls av någon form av andlighet. De små byarna med sina låga vitkalkade hus och destilleriernas pagodliknande rökugnar bidrar säkert till den sakrala upplevelsen, fast allra mest är det den mäktiga naturen med hav, kullar, torvmossar och strandängar som går rakt in i hjärtat. Nu i september breder blommande ljung ut sig över hedarna. Ljungen är i gott sällskap av en orange lilja som blommar ymnigt längs vägkanten. I trädgårdar står hortensior i blom och fuchsiahäckarna tävlar med rönnar om vem som har den vackraste röda nyansen.

Islay tillhör ögruppen Hebriderna och ligger utanför Skottlands västkust. Vi har kommit med färja från hamnen Kennacraig nordväst om Glasgow till Port Askaig på Islay. Turen tog två timmar. Den här ön är 32 kilometer lång och 15 kilometer bred har cirka 3 400 invånare. 

-   Det känns som om vi befinner oss i ett eget litet land, säger Lars-Åke när han kommer in efter en promenad.

Whiskymärket Bowmore har anor sedan 1779, och här i huset tycker man, precis som hos de andra tillverkarna, att man har den allra godaste whiskyn.

Jag håller med, och jag tycker det känns mer likt Irland än Skottland i atmosfären. Språket verkar mest vara gaeliska, fast man försöker tala engelska med turisterna med varierande framgång. Vad vi hela tiden slås av, är det vänliga bemötandet och den totala avsaknaden av stress. I Bowmore får vi en pratstund med slaktaren när vi passar på att köpa lammkotletter från ön. Gissa om det blir en festmåltid! Bowmore är något av en huvudstad på ön, och i centrum ligger det välkända destilleriet med samma namn. Samhället ligger på en sluttning ner mot havet och längst upp tornar den runda vita kyrkan. Enligt legenden har kyrkan fått sin runda form för att djävulen inte skall kunna gömma sig i hörnen. Både kyrkan och byn byggdes i mitten av 1700-talet. Du behöver inte proviantera för att fara hit, för ön tycks självförsörjande med det mesta. I Bowmore exempelvis är Konsumbutiken öppen alla dagar. Puben och restaurangen Harbour Inn på Mainstreet vid hamnen är berömd, på dörren sitter skyltar om rekommendationer från Guide Michelin under flera år. Vi provar att äta middag en dag, och konstaterar att det är den fina miljön och den utmärkta servicen vi betalar för, knappast maten.

En dag far vi till den mest västliga utposten Portnahaven i hopp om att få se sälarna som brukar ligga på land. Vi ser inga sälar men dock en ljuvlig liten by inbäddad i en storslagen natur. Islay har ett rikt fågelliv, det sägs att det finns omkring 250 arter. Bland annat finns här den vitkindade gåsen i stor mängd.

I Port Charlotte ligger öns enda riktiga camping. Du står på första parkett mot havet.

En ö för livsnjutare av olika slag, där whiskyälskarna absolut utgör den största gruppen. I början av 1800-talet började man tillverka maltwhisky och fast ön är så liten har här funnits ett trettiotal aktiva destillerier i modern tid. Huset Bowmore daterar sig ända tillbaka till 1779. När vi kommer finns det åtta destillerier som är öppna för visning och inköp.

En maltwhisky är en ren naturprodukt gjord av vatten, jäst och korn medan en så kallad blended whisky oftast är gjord på flera destillat som blandas. Att gå in på beskrivningen av de olika destillerierna och deras egenskaper skulle kräva många sidor, men en sak kan jag säga -  whisky från Islay har unika egenskaper och är ett genuint hantverk.

-          Laphroaig var fantastiskt, säger Per Isaksson från Kungälv. Deras upplägg på guidetur var helt otrolig.

Vi träffar fyra svenska herrar i full fart med att analysera smaken på whiskyn i huset Bruichladdich. De berättar att de varit på alla åtta ställena och intygar att Islay är ett Mekka för den som har intresse för whisky. Namnet på whisky från Islay är alltid detsamma som namnet på företaget och byn. Och de ligger alla vid en havsvik, ofta har de målat sitt namn på det vita huset så att du kan se det från havet. Till rökugnarna (kölnorna) används torv från ön. Kornet hämtas dock från andra platser. När vi kommer till Bowmore första gången häpnar vi över den tunga maltdoften som vilar över samhället.

Förutom whiskydestillerierna, som sprider lyxkänsla och exklusivitet, så känns ön orörd. Ja, nästan som om tiden stått stilla i 50 år. Det är absolut ingen turistfälla.

Om du inte på förhand känner till whiskynamnen, så skulle du nog funderat över varför det över huvud taget finns turister här. Byarna känns genuina och de få butikerna är nästan dolda bakom de glatt målade dörrarna. Jag tror knappt vi sett en uteservering eller glasskiosk, och souvenirbutikerna är lätt räknade. Ibland känns det som om tiden stått stilla de senaste 50 åren. Men inne i destilleriernas butiker andas det lyx och dyrbar shopping.

 

Islay

Ö som tillhör Hebriderna
3 400 innevånare
32 x 15 kilometer
Språket är gaeliska och engelska
Valutan är Pund

Whiskydestillerierna som du kan besöka
Ardberg  www.ardberg-com
Bowmore  www.bowmore.com
Bruichladdich  www.bruichladdich.com
Bunnahabhain  www.bunnahabhain.com
Caol Ila  www.discovering-distilleries.com/caoila
Kilchoman  www.kilchomandistillery.com
Lagavulin  www.discovering-distilleries.com/lagavulin
Laphroig  www.laphroaig.com

Färjor
Rederiet som trafikerar Islay heter
Caledonian MacBrayne, tel. 44 800 066 5000 www.calmac.co.uk
Prisbild: femdagarsbiljett(2011) för två personer med husbil/husvagn 1700/2600 kronor.
P&O Ferries har biljetten Englandsfemman, Helsingborg-Helsingör, Rödbyhamn-Puttgarden, Calais-Dover och tillbaka.
Prisbild: 2 vuxna med husbil/husvagn från cirka 6000-10 000 kronor. Bokas hos Ferry Center
Tel. 0411-73 270 www.ferrycenter.se

Camping på ön
Port Mor Center i Port Charlotte
Fricamping tillåten på hela ön

Camping längs vägen
I orterna Maidstone, Garstang och Lochgilphead bodde vi utmärkt.

Den västligaste bygatan fann vi i byn Portnahaven.

On
Off

3 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1582 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 644 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842