Magiskt fiske i Mörrumsån

Publicerad: 2014-02-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Den sista mars är det dags. Då startar årets laxfiskepremiär i Mörrumsån och åtskilliga fiskare från när och fjärran hoppar i vattnet i jakten på den största laxen.  Efter att ha legat i ide under nästan hela vintern håller Mörrum i västra Blekinge sakta på att tinas upp. Entusiasterna hoppas på det bästa, campingvärdarna på...

Den sista mars är det dags. Då startar årets laxfiskepremiär i Mörrumsån och åtskilliga fiskare från när och fjärran hoppar i vattnet i jakten på den största laxen. 

Efter att ha legat i ide under nästan hela vintern håller Mörrum i västra Blekinge sakta på att tinas upp. Entusiasterna hoppas på det bästa, campingvärdarna på ännu en sagolik säsong och vi besökare på att våren ska visa sin bästa sida redan i slutet av mars. Att fisket alltid haft en viktig betydelse i Mörrum är alla överens om, men att kringaktiviteterna når en sådan omfattning är svårt att förstå. Därför ger vi oss ut på upptäcktsfärd runt Mörrum, letar fiskets ursprung och tar pulsen på den å som forsar genom byn. 
– Det här är utan tvekan årets bästa helg, säger Richard Andersson från Uppsala som för tredje året i rad är i Mörrum på laxfiskepremiären. Richard är lyrisk och berättar om fiskens kamp mot linan som i Mörrumsåns starka forsar blev ett mått på uthållighet.

– Jag hade varit på plats i forsen i uppemot tre timmar då fisken plötsligt högg. Motståndet var massivt och från början trodde jag att jag hade fått bottennapp. Men så plötsligt började det tjuta i rullen då fisken tog upp kampen på nytt, säger Richard som har två besökande danskar att tacka för den vackra fångsten på 5,4 kilo.
– Den första dansken missade fisken med håven innan hans kompis lyckades fånga den med bara händerna, säger Richard, glad och tagen av en spännande dag kring det brusande vattendraget som dagen till ära bjuder på ett strålande skönt vårväder. Så här tidigt på säsongen är det inte ovanligt med rena rama sommarkänslorna i Mörrum.

Magiskt fiske i Mörrumsån
Kungsforsen i centrala Mörrum är en klassiker.

Längs vattendraget växer skilla, tulpaner och påskliljor och när solen tittar fram är det många som slänger jackan och slår sig ner i gröngräset för att njuta av vårens första kaffe i det fria.

För Mörrum är fisket i ån livsavgörande. Utan fiske ingen by. Medan de traditionella arbetsgivarna Mörrums Bruk och Ifö drar ner på verksamheten verkar turismen komma i dess ställe. Men säsongen är kort och medan sommarsäsongen bjuder på fullsatta fik och trängsel på Ica så är vintersäsongen raka motsatsen. Ibland riktigt spöklik.

För sportfiskeentusiasterna vilar det något magiskt över Mörrumsån. Redan långt upp i Småland får Mörrumsån sin blivande prägel. Från källan i trakten av Lindshammar på gränsen mellan Jönköpings och Kronobergs län rinner vattenmassorna söderut mot sjöarna Madkroken, Örken, Helgasjön, Salen och Åsnen.
– Mörrumsån har en anda av tusen åar med en karaktär som ger vattnet ett eget ansikte.

Det handlar om fallhöjden som ger en optimal strömhastighet med tydligt markerade naturliga pooler dit flugfiskaren når från respektive sida av ån, säger fiskeguiden Mattias Holmqvist på Laxlyckan. Omgivningen kring Mörrumsån ger ådalen sin unika karaktär. Bokskogar, dramatiska storblockiga branter, sprickdalar, småöar med fridlysta svampar (Hygroaster Lacteus – Vit stjärnnavling), artrika naturreservat och betesmarker med öppna ängar.

– Mörrumsån är ett av världens bästa fiskevatten med världsrekordsfångster på havsöring och topp tre på Östersjölax, säger Mattias Holmqvist.

Även antalet havsöringar ligger långt över genomsnittet, i synnerhet i rinnande vattendrag. Orsaken tros vara att ån är en utmärkt lek- och uppväxtplats för både lax och havsöring som lämnar kustremsan och söker sig vidare ut i havsbandet tätt efter fiskstimmen av sill och tobis.

Magiskt fiske i Mörrumsån
Mörrums kyrka ligger pampigt bara några hundra meter från Mörrumsån.

Redan år 1231 beskrivs laxfisket i Mörrumsån för första gången i Waldemar den andres jordebok. På den tiden användes ljuster, som senare ersattes av mer effektiva redskap som laxkar, laxnot, håvar och garn som användes till långt in på sextiotalet. Idag återstår enbart sportfisket i Mörrumsån, bortsett från den elfte maj då notdragning sker i ån, som ett försök till att hylla dåtidens fiskare på traktens nationaldag. (Det är också marknad i Mörrum den 11 maj varje år.) Med hjälp av roddbåtar, med två man i varje båt, drar fiskarna noten mot varandra och fångar laxen som sedan tas upp i båtarna.

Trots Mörrumsåns enorma attraktionskraft finns det många som menar att laxen är hotad och ett steg på vägen vore att införa C & R (catch and release – fånga och släpp) eller helt enkelt ett mer ekologiskt sätt att fiska.
– Jag tror starkt på det ekologiska fisket där vi fiskare sätter tillbaka en del fisk och fokuserar på ett hållbart fiske och njutbara upplevelser vid ån, säger Johan Nilsson som fiskat i Mörrumsån i drygt tjugo års tid.

Medan Kronolaxfisket sysselsätter uppskattningsvis 10 000 fiskare varje år är andelen turister i Mörrumsregionen betydligt större än så. Många hyr rum, medan andra kopplar husvagnen och provar några av regionens bästa campingplatser. Två av de närmaste, Kolleviks Camping i Karlshamn och Alholmens Camping i Pukavik ligger alla strategiskt, bara någon mil från Mörrumsåns brusande vatten. Närmast är Rosornas Camping, sex kilometer norr om Mörrum, där hundratals rosor förgyller anläggningens ljuva läge vid Ugglebodasjön, där campinggäster fiskar gratis.

 Själva passar vi på att kombinera fisket i ån med en härlig vandring längs Mörrumsån. Totalt är Laxaleden ca 30 kilometer lång, från Hovmansbygd i norr till Elleholm vid Pukaviksbukten i söder.

Lika ofta som Laxaleden ser ut att försvinna i en djungellik grönska dyker sköna skatter upp längs vägen. Det finns gott om rastplatser – en öppen äng i skogen – och sköna platser att doppa fötterna i vattnet. Men se upp så att du inte trillar i. På sina ställen är strömmarna starka och trots att du inte ser några forsar finns det platser där vattnet med lätthet kan få dig att falla. Glöm inte att svänga inom Urfabriken, Halda skrivmaskinsfabrik (var ursprungligen Halda Fickursfabrik) och manufakturverket i Svängsta. Tre industriepoker i en och samma bygd. Först tillbaka på campingen inser jag värdet av Sveriges Trädgård.

Fiske i världsklass och hundratals rosor på campingen. Synd bara att inte laxfiskepremiären och rosenfröjden kan njutas på samma gång. (Laxfiskepremiären arrangeras i slutet av mars och rosorna blommar först i månadsskiftet juni/juli). Men å andra sidan finns det skäl att återvända, både tidigt på våren och på sommaren.

FAKTA:
Ta dig dit:
Mörrum ligger mitt mellan Sölvesborg och Karlshamn i västra Blekinge, längs E22:an genom Sveriges Trädgård.

Kombinera med fiske: Turismen i Blekinge har som mest att erbjuda på sommaren, men redan i april finns en del spännande miljöer att besöka.
Viltparken Eriksberg mellan Karlshamn och Ronneby är ett måste www.eriksberg.nu liksom Marinmuseum i Karlskrona www.marinmuseum.se Passa också på att besöka industriepoken Ebbamåla Bruk www.ebbamalabruk.se och Hörnsjöns Plantskola utanför Kyrkhult www.hornsjonsplantskola.se

Campingplatser i närheten:
Kolleviks Camping www.kollevikscamping.se
Alholmens Bad & Camping www.alholmens.se

Laxfiskepremiären: Anordnas varje år under sista helgen i mars.

Rulla till toppen