Magiskt fiske i Mörrumsån

Magiskt fiske i Mörrumsån

Publicerad

Den sista mars är det dags. Då startar årets laxfiskepremiär i Mörrumsån och åtskilliga fiskare från när och fjärran hoppar i vattnet i jakten på den största laxen. 

Efter att ha legat i ide under nästan hela vintern håller Mörrum i västra Blekinge sakta på att tinas upp. Entusiasterna hoppas på det bästa, campingvärdarna på ännu en sagolik säsong och vi besökare på att våren ska visa sin bästa sida redan i slutet av mars. Att fisket alltid haft en viktig betydelse i Mörrum är alla överens om, men att kringaktiviteterna når en sådan omfattning är svårt att förstå. Därför ger vi oss ut på upptäcktsfärd runt Mörrum, letar fiskets ursprung och tar pulsen på den å som forsar genom byn. 
- Det här är utan tvekan årets bästa helg, säger Richard Andersson från Uppsala som för tredje året i rad är i Mörrum på laxfiskepremiären. Richard är lyrisk och berättar om fiskens kamp mot linan som i Mörrumsåns starka forsar blev ett mått på uthållighet.

- Jag hade varit på plats i forsen i uppemot tre timmar då fisken plötsligt högg. Motståndet var massivt och från början trodde jag att jag hade fått bottennapp. Men så plötsligt började det tjuta i rullen då fisken tog upp kampen på nytt, säger Richard som har två besökande danskar att tacka för den vackra fångsten på 5,4 kilo.
- Den första dansken missade fisken med håven innan hans kompis lyckades fånga den med bara händerna, säger Richard, glad och tagen av en spännande dag kring det brusande vattendraget som dagen till ära bjuder på ett strålande skönt vårväder. Så här tidigt på säsongen är det inte ovanligt med rena rama sommarkänslorna i Mörrum.

Mörrumsån

Kungsforsen i centrala Mörrum är en klassiker.

Längs vattendraget växer skilla, tulpaner och påskliljor och när solen tittar fram är det många som slänger jackan och slår sig ner i gröngräset för att njuta av vårens första kaffe i det fria.

För Mörrum är fisket i ån livsavgörande. Utan fiske ingen by. Medan de traditionella arbetsgivarna Mörrums Bruk och Ifö drar ner på verksamheten verkar turismen komma i dess ställe. Men säsongen är kort och medan sommarsäsongen bjuder på fullsatta fik och trängsel på Ica så är vintersäsongen raka motsatsen. Ibland riktigt spöklik.

För sportfiskeentusiasterna vilar det något magiskt över Mörrumsån. Redan långt upp i Småland får Mörrumsån sin blivande prägel. Från källan i trakten av Lindshammar på gränsen mellan Jönköpings och Kronobergs län rinner vattenmassorna söderut mot sjöarna Madkroken, Örken, Helgasjön, Salen och Åsnen.
- Mörrumsån har en anda av tusen åar med en karaktär som ger vattnet ett eget ansikte.

Det handlar om fallhöjden som ger en optimal strömhastighet med tydligt markerade naturliga pooler dit flugfiskaren når från respektive sida av ån, säger fiskeguiden Mattias Holmqvist på Laxlyckan. Omgivningen kring Mörrumsån ger ådalen sin unika karaktär. Bokskogar, dramatiska storblockiga branter, sprickdalar, småöar med fridlysta svampar (Hygroaster Lacteus – Vit stjärnnavling), artrika naturreservat och betesmarker med öppna ängar.

- Mörrumsån är ett av världens bästa fiskevatten med världsrekordsfångster på havsöring och topp tre på Östersjölax, säger Mattias Holmqvist.

Även antalet havsöringar ligger långt över genomsnittet, i synnerhet i rinnande vattendrag. Orsaken tros vara att ån är en utmärkt lek- och uppväxtplats för både lax och havsöring som lämnar kustremsan och söker sig vidare ut i havsbandet tätt efter fiskstimmen av sill och tobis.

Mörrumsån

Mörrums kyrka ligger pampigt bara några hundra meter från Mörrumsån.

Redan år 1231 beskrivs laxfisket i Mörrumsån för första gången i Waldemar den andres jordebok. På den tiden användes ljuster, som senare ersattes av mer effektiva redskap som laxkar, laxnot, håvar och garn som användes till långt in på sextiotalet. Idag återstår enbart sportfisket i Mörrumsån, bortsett från den elfte maj då notdragning sker i ån, som ett försök till att hylla dåtidens fiskare på traktens nationaldag. (Det är också marknad i Mörrum den 11 maj varje år.) Med hjälp av roddbåtar, med två man i varje båt, drar fiskarna noten mot varandra och fångar laxen som sedan tas upp i båtarna.

Trots Mörrumsåns enorma attraktionskraft finns det många som menar att laxen är hotad och ett steg på vägen vore att införa C & R (catch and release – fånga och släpp) eller helt enkelt ett mer ekologiskt sätt att fiska.
- Jag tror starkt på det ekologiska fisket där vi fiskare sätter tillbaka en del fisk och fokuserar på ett hållbart fiske och njutbara upplevelser vid ån, säger Johan Nilsson som fiskat i Mörrumsån i drygt tjugo års tid.

Medan Kronolaxfisket sysselsätter uppskattningsvis 10 000 fiskare varje år är andelen turister i Mörrumsregionen betydligt större än så. Många hyr rum, medan andra kopplar husvagnen och provar några av regionens bästa campingplatser. Två av de närmaste, Kolleviks Camping i Karlshamn och Alholmens Camping i Pukavik ligger alla strategiskt, bara någon mil från Mörrumsåns brusande vatten. Närmast är Rosornas Camping, sex kilometer norr om Mörrum, där hundratals rosor förgyller anläggningens ljuva läge vid Ugglebodasjön, där campinggäster fiskar gratis.

 Själva passar vi på att kombinera fisket i ån med en härlig vandring längs Mörrumsån. Totalt är Laxaleden ca 30 kilometer lång, från Hovmansbygd i norr till Elleholm vid Pukaviksbukten i söder.

Lika ofta som Laxaleden ser ut att försvinna i en djungellik grönska dyker sköna skatter upp längs vägen. Det finns gott om rastplatser – en öppen äng i skogen – och sköna platser att doppa fötterna i vattnet. Men se upp så att du inte trillar i. På sina ställen är strömmarna starka och trots att du inte ser några forsar finns det platser där vattnet med lätthet kan få dig att falla. Glöm inte att svänga inom Urfabriken, Halda skrivmaskinsfabrik (var ursprungligen Halda Fickursfabrik) och manufakturverket i Svängsta. Tre industriepoker i en och samma bygd. Först tillbaka på campingen inser jag värdet av Sveriges Trädgård.

Fiske i världsklass och hundratals rosor på campingen. Synd bara att inte laxfiskepremiären och rosenfröjden kan njutas på samma gång. (Laxfiskepremiären arrangeras i slutet av mars och rosorna blommar först i månadsskiftet juni/juli). Men å andra sidan finns det skäl att återvända, både tidigt på våren och på sommaren.

FAKTA:
Ta dig dit:
Mörrum ligger mitt mellan Sölvesborg och Karlshamn i västra Blekinge, längs E22:an genom Sveriges Trädgård.

Kombinera med fiske:
Turismen i Blekinge har som mest att erbjuda på sommaren, men redan i april finns en del spännande miljöer att besöka.
Viltparken Eriksberg mellan Karlshamn och Ronneby är ett måste www.eriksberg.nu liksom Marinmuseum i Karlskrona www.marinmuseum.se Passa också på att besöka industriepoken Ebbamåla Bruk www.ebbamalabruk.se och Hörnsjöns Plantskola utanför Kyrkhult www.hornsjonsplantskola.se

Campingplatser i närheten:

Kolleviks Camping www.kollevikscamping.se
Alholmens Bad & Camping www.alholmens.se

Laxfiskepremiären:
Anordnas varje år under sista helgen i mars.

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206