Boo i påskliljornas rike

Publicerad: 2014-03-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Det ligger ett rosa sagoslott med tinnar och torn i en grön oas i skogen. Mitt inne i Tylöskogen. Inte bara ett slott förresten utan också ett grekiskt tempel. Vi ser kolonner och vackert välvda fönster, och en kyrka som är så stor att den rymmer hela församlingen! Det här är inget som man väntar...

Det ligger ett rosa sagoslott med tinnar och torn i en grön oas i skogen. Mitt inne i Tylöskogen. Inte bara ett slott förresten utan också ett grekiskt tempel.

Vi ser kolonner och vackert välvda fönster, och en kyrka som är så stor att den rymmer hela församlingen! Det här är inget som man väntar sig just där landskapen Närke och Östergötland möts och är som allra vildast.

För att göra kontrasten fulländad så växer här också Europas nordligaste bokskog…

Boo i påskliljornas rike

Hagar och trädgårdar täcks av en matta blommande påskliljor.

 

Ändå är det inte den märkliga samlingen kulturbyggnader som lockar folk till Boo i vårens tid. Det är påskliljorna, som översållar gräsmattor, hagar och gravarna vid den korsformade träkyrkan från 1733.

Ingen vet varifrån detta blommande överflöd en gång kommit eller varför det trivs och förökar sig just här.

Vildväxande påskliljors egentliga ursprung är Pyrenéerna mellan Frankrike/Spanien. Kanske släkten Hamilton – som fortfarande ”sitter” på Boo – för länge sen tog med sig lökarna från sitt hemland Skottland. Ingen vet säkert.

De vilda påskliljorna vid Boo har likheter med Smålands enbuskar. Man ska inte flytta dem eller försöka ”tämja” dem. I motsats till sina odlade, storvuxna artfränder vill Tylöskogens blommor leva under enkla förhållanden i mager jord och gärna i konkurrens med varandra.

Boo i påskliljornas rike

Europas nordligaste bokskogsbestånd gör man anspråk på att ha vid Boo slott.

 

Planteras lökarna i trädgårdens näringsberikade mylla dör de snart. De skall själva välja och utvidga sin miljö för nya vårars nya blomsterprakt.

Att det på 1700-talet blev en slottskyrka vid Boo, och att den byggdes så stor, sägs bero på vårt snöpliga nederlag mot ryssen i Poltava. Bland de guldgalonerade svenskarna som fienden då tog till fånga fanns en friherre Hugo Johan Hamilton. Efter 13 år i Sibirien blev han fri, dock oklart hur det gick till.

Under sina år i fångenskap lovade han i sina böner att bygga en kyrka till Guds ära om han slapp därifrån. Att det blev
just här berodde på att han efter
hemkomsten gifte sig med
ägarinnan till Boo gods, Anna Flemming.

Kyrkans inre är nästan oförändrat sedan byggåret 1733 och saknar än idag elektriskt ljus.

Den unika inredningen är helt intakt med de något bekvämare bänkarna längst fram för ”herrskapet”. Torpare och tjänstefolk ansågs inte ha lika breda bakar och fick därför lite trängre sittplatser i de mera undanskymda bänkraderna.

 

I den ljuvliga parkmiljön har förstås också romantiken och poesin blommat. Skalden Carl August Nicander (1799-1839) bodde här en tid på 1830-talet ”för att få ordning på sitt liv och sin ekonomi”.

Han fick ett eget lusthus på holmen i ån att använda som ”diktarstuga”. Under tiden upplevde han också en romans på Boo men någon vidare ordning på liv och ekonomi blev det inte och han fick helt enkelt respass från paulunen.

Boo i påskliljornas rike

I ett

 

Boo kyrkskola strax intill liknar till det yttre ett grekiskt tempel – ”kunskapens tempel”. Fyra vita kolonner bär upp gavelpartiet. Även den byggdes och drevs av ägarna till Boo fideikommiss * och invigdes så tidigt som 1851.

Redan efter två år serverades skolmat där! Först till de fattigaste barnen men snart nog även till de övriga. Skolan lades ner 1953 och sköts nu av medlemmarna i Boo hembygdsförening som har olika utställningar och försäljningar i den.

Under sommarhalvåret serverar man kaffe med hembakat bröd inne i eller utanför den grekiska tempelkopian, antingen det är påskliljetid eller inte.

 

*Fideikommiss, från latinets fidei commissum, ”anförtrott på heder och samvete”, är en egendom som inte kan säljas utan måste gå i arv.

FAKTA:
Boo ligger öster om väg 51, cirka fyra mil söder om Örebro mellan Svennevad och Ljusfallshammar eller mellan Örebro och Norrköping, om man så vill. Ta sikte på Hjortkvarn vid 51an. Några km norr om Hjortkvarn går det två vägar ner till Bo.

Välj den av de två som är närmast Hjortkvarn, den är asfalterad. Men se upp för hjortar och annat vilt som här har en fristad. Väl framme finns det bra P-möjligheter.

Påskliljornas blomningstid varierar förstås med väderleken. När H&C var där den 2 maj 2009 hade den mesta prakten redan gett sig. Hos Boo hembygdsförening, tel. 0582-405 40 eller 0582-407 28 kan man få tips om hur det blir i år.

Fagerås i Västergötland är också känt för sina påskliljor, omkring en miljon planterade lökar som blommar varje vår.

 

 

Rulla till toppen