Boo i påskliljornas rike

Boo i påskliljornas rike

Publicerad

Det ligger ett rosa sagoslott med tinnar och torn i en grön oas i skogen. Mitt inne i Tylöskogen. Inte bara ett slott förresten utan också ett grekiskt tempel.

Vi ser kolonner och vackert välvda fönster, och en kyrka som är så stor att den rymmer hela församlingen! Det här är inget som man väntar sig just där landskapen Närke och Östergötland möts och är som allra vildast.

För att göra kontrasten fulländad så växer här också Europas nordligaste bokskog...

Bild 310214

Hagar och trädgårdar täcks av en matta blommande påskliljor.

 

Ändå är det inte den märkliga samlingen kulturbyggnader som lockar folk till Boo i vårens tid. Det är påskliljorna, som översållar gräsmattor, hagar och gravarna vid den korsformade träkyrkan från 1733.

Ingen vet varifrån detta blommande överflöd en gång kommit eller varför det trivs och förökar sig just här.

Vildväxande påskliljors egentliga ursprung är Pyrenéerna mellan Frankrike/Spanien. Kanske släkten Hamilton - som fortfarande "sitter" på Boo - för länge sen tog med sig lökarna från sitt hemland Skottland. Ingen vet säkert.

De vilda påskliljorna vid Boo har likheter med Smålands enbuskar. Man ska inte flytta dem eller försöka "tämja" dem. I motsats till sina odlade, storvuxna artfränder vill Tylöskogens blommor leva under enkla förhållanden i mager jord och gärna i konkurrens med varandra.

Bild 310213

Europas nordligaste bokskogsbestånd gör man anspråk på att ha vid Boo slott.

 

Planteras lökarna i trädgårdens näringsberikade mylla dör de snart. De skall själva välja och utvidga sin miljö för nya vårars nya blomsterprakt.

Att det på 1700-talet blev en slottskyrka vid Boo, och att den byggdes så stor, sägs bero på vårt snöpliga nederlag mot ryssen i Poltava. Bland de guldgalonerade svenskarna som fienden då tog till fånga fanns en friherre Hugo Johan Hamilton. Efter 13 år i Sibirien blev han fri, dock oklart hur det gick till.

Under sina år i fångenskap lovade han i sina böner att bygga en kyrka till Guds ära om han slapp därifrån. Att det blev
just här berodde på att han efter
hemkomsten gifte sig med
ägarinnan till Boo gods, Anna Flemming.

Kyrkans inre är nästan oförändrat sedan byggåret 1733 och saknar än idag elektriskt ljus.

Den unika inredningen är helt intakt med de något bekvämare bänkarna längst fram för "herrskapet". Torpare och tjänstefolk ansågs inte ha lika breda bakar och fick därför lite trängre sittplatser i de mera undanskymda bänkraderna.

 

I den ljuvliga parkmiljön har förstås också romantiken och poesin blommat. Skalden Carl August Nicander (1799-1839) bodde här en tid på 1830-talet "för att få ordning på sitt liv och sin ekonomi".

Han fick ett eget lusthus på holmen i ån att använda som "diktarstuga". Under tiden upplevde han också en romans på Boo men någon vidare ordning på liv och ekonomi blev det inte och han fick helt enkelt respass från paulunen.

Bild 309123

I ett

 

Boo kyrkskola strax intill liknar till det yttre ett grekiskt tempel - "kunskapens tempel". Fyra vita kolonner bär upp gavelpartiet. Även den byggdes och drevs av ägarna till Boo fideikommiss * och invigdes så tidigt som 1851.

Redan efter två år serverades skolmat där! Först till de fattigaste barnen men snart nog även till de övriga. Skolan lades ner 1953 och sköts nu av medlemmarna i Boo hembygdsförening som har olika utställningar och försäljningar i den.

Under sommarhalvåret serverar man kaffe med hembakat bröd inne i eller utanför den grekiska tempelkopian, antingen det är påskliljetid eller inte.

 

*Fideikommiss, från latinets fidei commissum, "anförtrott på heder och samvete", är en egendom som inte kan säljas utan måste gå i arv.

FAKTA:
Boo ligger öster om väg 51, cirka fyra mil söder om Örebro mellan Svennevad och Ljusfallshammar eller mellan Örebro och Norrköping, om man så vill. Ta sikte på Hjortkvarn vid 51an. Några km norr om Hjortkvarn går det två vägar ner till Bo.

Välj den av de två som är närmast Hjortkvarn, den är asfalterad. Men se upp för hjortar och annat vilt som här har en fristad. Väl framme finns det bra P-möjligheter.

Påskliljornas blomningstid varierar förstås med väderleken. När H&C var där den 2 maj 2009 hade den mesta prakten redan gett sig. Hos Boo hembygdsförening, tel. 0582-405 40 eller 0582-407 28 kan man få tips om hur det blir i år.

Fagerås i Västergötland är också känt för sina påskliljor, omkring en miljon planterade lökar som blommar varje vår.

 

 

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206