Ett stopp i Dalarnas äldsta stad

Publicerad: 2014-03-24   Uppdaterad: 2014-03-25

Hedemora är en underbar stad där du bjuds på kultur, fart och  – potatismos. Vi stannar till vid en av de stora parkeringsplatserna intill en livsmedelsbutik. Därifrån tar vi apostlahästarna till hjälp för att besöka mc-museet. Hedemora är en klassisk TT-stad, där det årligen körs uppvisningslopp med veteranmotorcyklar. När den lille motorcyklisten inom oss fått...

Hedemora är en underbar stad där du bjuds på kultur, fart och  – potatismos.

Vi stannar till vid en av de stora parkeringsplatserna intill en livsmedelsbutik. Därifrån tar vi apostlahästarna till hjälp för att besöka mc-museet. Hedemora är en klassisk TT-stad, där det årligen körs uppvisningslopp med veteranmotorcyklar. När den lille motorcyklisten inom oss fått sitt lystmäte, påbörjar vi kulturvandringen. Stadens 37 mest intressanta hus har skyltats upp på ett föredömligt sätt.

I maklig takt följer vi beskrivningen på kartan som vi hämtade på den centralt belägna turistbyrån. Vi imponeras av kullerstenstorget (Stora Torget) som var en stor marknadsplats på 1400-talet. Även Rådhuset, Theaterladan och stadens äldsta byggnad, en kyrka från 1300-talet, är praktfulla. När vi sedan besöker mer moderna byggnader och butiker dyker en del smakfulla, lokala delikatesser upp. Vad sägs om hemgjorda chokladpraliner och honung från familjen Laby, Winter Ale (guld vid öl-VM 2006) från Oppigårds Bryggeri och LissEllas senap som vann VM-guld så sent som i fjol.

Det där med mat och Hedemora förresten. Många kanske rynkar på näsan när en gatugrill kommer på tal. Men Lappens Grill är ingen vanlig korvkiosk. Nej, hit vallfärdar kunder även från grannkommunerna i förvissningen att här blir man både mätt och belåten. Tunnbrödsrullen består av ett kilo potatismos och 200 gram räksallad.

-Vi har nog sålt tio tunnbrödsrullar bara den senaste timmen, säger Angelica Westin bakom luckan till grillen.

En annan bästsäljare är Jumbotallriken som består av en 200-gramsburgare med 1,2 liter pommes, 200 gram räksallad och en stor läsk. Bon appetit!

FAKTA
Vad
: Dalarnas äldsta stad
Var: Hedemora
Webb: www.hedemora.se
Kuriosa: Hedemora är Dalarnas äldsta stad grundades 1446.

Parkering: Gott om parkeringar, från de största vid livsmedelsbutikerna är det promenadavstånd till stadens kärna.

Rulla till toppen