Hämta andan vid Stora Bält

Publicerad: 2014-03-27   Uppdaterad: 2023-04-18

En nåd att stilla bedja om, sjöng det i huvudet på mig när jag vinkat tillfälligt hejdå till campingvärden sedan vi parkerat oss på tomten på Ugerlöse Camping.  Ugerlöse Camping på Själlands västkust i Danmark är en fristående camping. Vi hade knapphändigt med förhandsinformation, så vi sökte oss dit på vinst och förlust.–    Vill ni...

En nåd att stilla bedja om, sjöng det i huvudet på mig när jag vinkat tillfälligt hejdå till campingvärden sedan vi parkerat oss på tomten på Ugerlöse Camping. 

Ugerlöse Camping på Själlands västkust i Danmark är en fristående camping. Vi hade knapphändigt med förhandsinformation, så vi sökte oss dit på vinst och förlust.
–    Vill ni ha utsikt över Stora Bält? undrade värden.
–    Ja tack, sa vi.
–    Vill ni ha ström?
–    Ja tack, sa vi.
–    Följ med här då, sa han och började gå med raska steg så snart han förvissat sig om att jag hakade på.

Han visade oss till en gigantisk ryamatta som påminde om gräs, och som visade sig vara det också. Platsen låg på en kulle med fri sikt över Stora Bält. Häckar av vildrosor och andra buskar som jag inte vet namnet på gränsade av tomterna. Resultatet var att var och en hade sin privata sfär runt vagnen. Mycket väl tilltagna var de också, platserna.
–    Blir det bra här, undrade han.
–    Bra är bara förnamnet, sa vi.
Han log belåtet och vände om, men när han såg att jag gjorde en ansats att följa med stannade han upp och tittade frågande:
–    Har ni inte rätt el-kontakt, eller är det nåt annat ni behöver?

–    Nej, jag tänkte bara följa med till receptionen och checka in, sa jag sanningsenligt.
–    Det tar vi sedan. Se nu till att installera er så att ni får det som ni vill ha det. Incheckningen tar vi när ni har vägarna förbi.
Med det försvann han bakom den närmaste rosenhäck.

Hämta andan vid Stora Bält
Vida vyer råder det ingen brist på. Varhelst man rör sig på campingen känns havet ständigt närvarande.

Campingen är uppdelad i två områden, med gigantiska fria ytor däremellan. Vår plats låg emellan dessa områden, vilket gjorde att vi hade hundratals öppna kvadratmeter att vila blicken på. Om vi skulle tröttna på Stora Bält vill säga, som gungade strax utanför vår kulle. En pool och en studsmatta fanns inom synhåll, så trist eller enahanda kunde utsikten aldrig bli.

På de flesta platserna bor säsongsgäster, men ett 40-tal platser för korttidsgäster finns också. Det var på det området vi hamnade, naturligtvis. Campingen ägs av Dansk handicap forbund, och är ordnad så att man överallt ska kunna ta sig fram med rullstol. Det gör att även vi med raska fötter får det lättrampat vart vi än går.

Servicehuset ligger i anslutning till receptionen. En frisk väldoft kändes så snart man öppnade dörren, och den skinande rena interiören gav svaret på varför. Väggarna inne i toarummen var av apelsinfärgad puts, i övrigt var det kakelklätt. Fräscht och inbjudande, är väl kortvarianten av beskrivningen.

Byggnaden innehåller också restaurang och en liten butik med de vanligaste dagligvarorna. Inget stort utbud, men litet. En minigolfbana finns utanför receptionsbyggnaden, och vid en första anblick såg den närmast spartansk ut. Vid närmare eftertanke inser vi dock att det finns en praktisk orsak till utformningen, med tanke på rullstolar. Utsmyckningar behövs inte, de skulle bara vara i vägen. Praktiskt förnuftigt.

Närheten till stranden är naturligtvis en oändlig resurs. Brygga och sandstränder finns, men där finns också fina möjligheter till fiske, fick vi höra. Och även om man inte har annat ärende, så är det välgörande att bara gå barfota i sanden, lyssna till vågskvalpet och titta ut mot den oändliga horisonten. Att stranden också blir en naturlig mötesplats är en logisk följd.

Vi hade turen att komma i midsommarveckan, då man i Danmark firar Sanct Hans afton. Det gör man med brasor och arrangemang av olika dignitet. En del är stora och pretentiösa, då uppsatta personer håller högtidliga tal vid bålen, som toppas av häxdockor som bränns under allmän åsyn. Annat firande är mer som en hälsning till sommaren och ljuset, anspråkslöst men samlande till spontan gemenskap. Vid Ugerlöse Camping hade man valt den senare varianten, det uppskattade vi.

Hämta andan vid Stora Bält
Bålet har samma samlande effekt idag som det har haft i alla tider. I skenet från brasan som tänds på Sanct Hans afton bildas en outtalad gemenskap som känns men inte syns.

Innan vi lämnade platsen satt jag med hakan i händerna och grunnade på om det verkligen inte fanns någonting att kvirra över. Svårt att komma på nåt, det skulle i så fall vara avståndet till annan service än den campingen står för. Till Kalundborg är det en dryg mil, och det är dit man får bege sig för att hitta affärer, nöjen eller andra turistmagneter. Men det kan man ju orka med, som motprestation för att få vistas i den här miljön ett tag.

FAKTA
Ugerløse Camping Motel og Feriecenter
Græsmarken 17
4400, Kalundborg, Danmark
E-post: ugerloesecamping@gmail.com
Hemsida: www.ugerloesecampingogmotel.dk
Antal platser: 107, varav 67 säsongsplatser
Öppet: året runt

 

Om fristående campingplatser
När redktionen på Husvagn & Camping började leta upp fristående campingplatser i Sverige var det för att vi såg ett informationsbehov. Vi visste, och våra läsare visste, att de fanns. Svårigheten var att hitta dem. Några samlade uppgifter om dem fanns inte någonstans då, år 2002.

Den enda förteckning över svenska campingplatser var den som SCR (Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation) gav ut över sina medlemmar. Där fanns inte de fristående campingplatserna med, av naturliga skäl.

Sedan starten har antalet fristående campingar stadigt ökat i stort sett varje år. Idag är Campingkatalogen Sveriges största campingkatalog, och den har spridits även utanför landets gränser.

I Danmark finns flera campingorganisationer, men även där finns campingvärdar som har valt att vara fristående. Precis som i Sverige fanns det ingen samlad förteckning över dessa platser. Tills nu. För nu finns en webbsida som heter F-camping, där såväl campingplatser som en del ställplatser finns listade. Du hittar dem på www.f-camping.dk.

Rulla till toppen