Hämta andan vid Stora Bält

Hämta andan vid Stora Bält

Publicerad

En nåd att stilla bedja om, sjöng det i huvudet på mig när jag vinkat tillfälligt hejdå till campingvärden sedan vi parkerat oss på tomten på Ugerlöse Camping. 

Ugerlöse Camping på Själlands västkust i Danmark är en fristående camping. Vi hade knapphändigt med förhandsinformation, så vi sökte oss dit på vinst och förlust.
-    Vill ni ha utsikt över Stora Bält? undrade värden.
-    Ja tack, sa vi.
-    Vill ni ha ström?
-    Ja tack, sa vi.
-    Följ med här då, sa han och började gå med raska steg så snart han förvissat sig om att jag hakade på.

Han visade oss till en gigantisk ryamatta som påminde om gräs, och som visade sig vara det också. Platsen låg på en kulle med fri sikt över Stora Bält. Häckar av vildrosor och andra buskar som jag inte vet namnet på gränsade av tomterna. Resultatet var att var och en hade sin privata sfär runt vagnen. Mycket väl tilltagna var de också, platserna.
-    Blir det bra här, undrade han.
-    Bra är bara förnamnet, sa vi.
Han log belåtet och vände om, men när han såg att jag gjorde en ansats att följa med stannade han upp och tittade frågande:
-    Har ni inte rätt el-kontakt, eller är det nåt annat ni behöver?

-    Nej, jag tänkte bara följa med till receptionen och checka in, sa jag sanningsenligt.
-    Det tar vi sedan. Se nu till att installera er så att ni får det som ni vill ha det. Incheckningen tar vi när ni har vägarna förbi.
Med det försvann han bakom den närmaste rosenhäck.

Ugerlöse Camping

Vida vyer råder det ingen brist på. Varhelst man rör sig på campingen känns havet ständigt närvarande.

Campingen är uppdelad i två områden, med gigantiska fria ytor däremellan. Vår plats låg emellan dessa områden, vilket gjorde att vi hade hundratals öppna kvadratmeter att vila blicken på. Om vi skulle tröttna på Stora Bält vill säga, som gungade strax utanför vår kulle. En pool och en studsmatta fanns inom synhåll, så trist eller enahanda kunde utsikten aldrig bli.

På de flesta platserna bor säsongsgäster, men ett 40-tal platser för korttidsgäster finns också. Det var på det området vi hamnade, naturligtvis. Campingen ägs av Dansk handicap forbund, och är ordnad så att man överallt ska kunna ta sig fram med rullstol. Det gör att även vi med raska fötter får det lättrampat vart vi än går.

Servicehuset ligger i anslutning till receptionen. En frisk väldoft kändes så snart man öppnade dörren, och den skinande rena interiören gav svaret på varför. Väggarna inne i toarummen var av apelsinfärgad puts, i övrigt var det kakelklätt. Fräscht och inbjudande, är väl kortvarianten av beskrivningen.

Byggnaden innehåller också restaurang och en liten butik med de vanligaste dagligvarorna. Inget stort utbud, men litet. En minigolfbana finns utanför receptionsbyggnaden, och vid en första anblick såg den närmast spartansk ut. Vid närmare eftertanke inser vi dock att det finns en praktisk orsak till utformningen, med tanke på rullstolar. Utsmyckningar behövs inte, de skulle bara vara i vägen. Praktiskt förnuftigt.

Närheten till stranden är naturligtvis en oändlig resurs. Brygga och sandstränder finns, men där finns också fina möjligheter till fiske, fick vi höra. Och även om man inte har annat ärende, så är det välgörande att bara gå barfota i sanden, lyssna till vågskvalpet och titta ut mot den oändliga horisonten. Att stranden också blir en naturlig mötesplats är en logisk följd.

Vi hade turen att komma i midsommarveckan, då man i Danmark firar Sanct Hans afton. Det gör man med brasor och arrangemang av olika dignitet. En del är stora och pretentiösa, då uppsatta personer håller högtidliga tal vid bålen, som toppas av häxdockor som bränns under allmän åsyn. Annat firande är mer som en hälsning till sommaren och ljuset, anspråkslöst men samlande till spontan gemenskap. Vid Ugerlöse Camping hade man valt den senare varianten, det uppskattade vi.

Ugerlöse Camping

Bålet har samma samlande effekt idag som det har haft i alla tider. I skenet från brasan som tänds på Sanct Hans afton bildas en outtalad gemenskap som känns men inte syns.

Innan vi lämnade platsen satt jag med hakan i händerna och grunnade på om det verkligen inte fanns någonting att kvirra över. Svårt att komma på nåt, det skulle i så fall vara avståndet till annan service än den campingen står för. Till Kalundborg är det en dryg mil, och det är dit man får bege sig för att hitta affärer, nöjen eller andra turistmagneter. Men det kan man ju orka med, som motprestation för att få vistas i den här miljön ett tag.

FAKTA
Ugerløse Camping Motel og Feriecenter
Græsmarken 17
4400, Kalundborg, Danmark
E-post: ugerloesecamping@gmail.com
Hemsida: www.ugerloesecampingogmotel.dk
Antal platser: 107, varav 67 säsongsplatser
Öppet: året runt

 

Om fristående campingplatser
När redktionen på Husvagn & Camping började leta upp fristående campingplatser i Sverige var det för att vi såg ett informationsbehov. Vi visste, och våra läsare visste, att de fanns. Svårigheten var att hitta dem. Några samlade uppgifter om dem fanns inte någonstans då, år 2002.

Den enda förteckning över svenska campingplatser var den som SCR (Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation) gav ut över sina medlemmar. Där fanns inte de fristående campingplatserna med, av naturliga skäl.

Sedan starten har antalet fristående campingar stadigt ökat i stort sett varje år. Idag är Campingkatalogen Sveriges största campingkatalog, och den har spridits även utanför landets gränser.

I Danmark finns flera campingorganisationer, men även där finns campingvärdar som har valt att vara fristående. Precis som i Sverige fanns det ingen samlad förteckning över dessa platser. Tills nu. För nu finns en webbsida som heter F-camping, där såväl campingplatser som en del ställplatser finns listade. Du hittar dem på www.f-camping.dk.

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206