Vilt, vårdat och väldoftande

Publicerad: 2014-04-22   Uppdaterad: 2023-04-18

Många är vi som tycker om att sommartid besöka öppna trädgårdar. Under en resa i Dalarna tog vi en titt på några av landskapets trädgårdspärlor. Hildasholm i Leksand– Jodå, antalet besökare är i klart ökande, säger Ingemar Blomqvist, som har krattan i hand när vi möter honom mitt i blomsterprakten på Hildasholm i Leksand. Ingemar...

Många är vi som tycker om att sommartid besöka öppna trädgårdar. Under en resa i Dalarna tog vi en titt på några av landskapets trädgårdspärlor.

Hildasholm i Leksand
– Jodå, antalet besökare är i klart ökande, säger Ingemar Blomqvist, som har krattan i hand när vi möter honom mitt i blomsterprakten på Hildasholm i Leksand. Ingemar är ansvarig för trädgården, så det är ingen överraskning att finna honom just där. Och man märker verkligen, fortsätter han, att både kunnandet och intresset för trädgårdsväxter har ökat under senare år. Det är väldigt inspirerande för oss som bjuder in folk för att se resultatet av vårt arbete.

Hildasholm är utan tvekan den trädgård som gör störst intryck på oss. Och då egentligen inte på grund av dess blomsterprakt, utan just för den estetiska utformningen och förmåga att gång på gång överraska oss besökare. Vilket också var den bärande idén när engelskan Hilda Pennington Mellor tog sig för att anlägga sin trädgård kring det hus som hon och hennes man, den berömda läkaren och författaren Axel Munthe, lät bygga vid Siljans strand 1911. En trädgård där hon integrerade de djupa ravinerna, de gigantiska tallarna och branta strandvallarna med fantasifullt nyskapade trädgårdsrum och regelrätta trädgårdsodlingar.

Hilda kom att leva en stor del av sitt liv ensam på Hildasholm medan maken vistades på San Michele i Italien tillsammans med drottning Victoria. Från själva boningshuset ses egentligen bara rosengården, där man odlar nejlikor och pioner kring en liten amorin, medan de andra trädgårdsrummen finns utspridda över området och endast nås via smala slingrande stigar. Vid sidan av ravinen, med utsikt över Siljans blå vatten, finns ett litet flätat lusthus med rottingstolar på plats, och med en atmosfär som om husets ägarinna just lämnat platsen för ett brådskande ärende inne i boningshuset. Tidlöst är ordet!

Vid sidan av de naturligt integrerade rummen i omgivningarna finns även fyra centrala trädgårdsrum med inspiration av medeltid, renässans och engelsk Art & Crafts. Den senare stilen är främst markerad i en så kallad sunken garden, en fyrkantig liten nedsänkt damm inramad av trappor i tegel omgivna av petunia, lobelia, funkia och dagliljor i flera färger. Alltsammans är i sin tur sedan omslutet av en högrest granhäck. Rosenbusken i häcken lär för övrigt härröra från en stickling som drottning Victoria tog med sig från ett besök på ön Birka i Mälaren.

Vilt, vårdat och väldoftande
Fontänträdgården är ett bra exempel på de överraskningar som vi möter under rundvandringen på Hildasholm.

Hildasholm är en trädgård värd att både besöka och begrunda av såväl blomsterälskare som allmänt kulturellt intresserade personer. För de senare finns även möjlighet till guidade turer inne i boningshuset där guiden berättar historierna kring de möbler och klenoder av olika slag som Axel samlade på sig under sina långa vistelser utomlands

Axel Munthe (1857 – 1949) och Hilda Munthe (1876 – 1967). Axel, som i unga år verkade som internationell läkare, är mest känd som författare till ”Boken om San Michele” och som kunglig livmedikus.

Gamla Staberg
Staberg är en välbevarad Bergsmansgård från 1600-talet. Mellan gården och den herrgårdsbyggnad som kom på plats under 1800-talet finns en ofantligt vacker barockträdgård som breder ut sig i fyra terrasser. Upphöjda odlingsbäddar är överfulla med frodiga grönsaker i prydliga rader, inte sällan dekorerade med ringblommor och isop. De mellanliggande gångarna är av sand, och trädgården avslutas med två små fiskdammar. Vissa delar av trädgården innehåller fruktträd ur den nordiska genbanken, men här finns också lokala varianter.

Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare
Författaren Erik Axel Karlfeldt köpte gården 1921 och lät omvandla området till ett trädgårdsparadis byggt i terrasser ner mot sjön Opplimen. Väl på plats behöver man heller inte tvivla över hans förkärlek för kungsljus – en blomma som han även valde för sitt exlibris. Erik Axel Karlfeldt (1864 – 1931) var en svensk poet och författare och fick Nobelpriset postumt 1931.

Vilt, vårdat och väldoftande
Solen skiner, flaggan fladdrar och Sundbornsån rinner stilla förbi Carl Larsson-gården som den alltid har gjort.

Carl Larsson-gården i Sundborn
Carl Larsson-gårdens trädgård har bildat miljö till ett stort antal av den kände mästarens tavlor. Trädgården sköttes helt av Karin, som främst utvecklade blomsterrabatterna på plats.

Vid strandkanten finns fortfarande strandris och dagliljor – de som Carl valde att kalla vattenliljor.

Carl (1853 – 1919) och Karin (1859 – 1928) flyttade till Lilla Hyttnäs i Sundborn 1889. Båda var konstnärer, men Karin avstod sin karriär till förmån för Carls. Carl är idag mest känd för sina motiv från hemmet och trädgården i Sundborn.

Stora Hyttnäs i Sundborn
Bara Sundbornsån skiljer denna praktträdgård från Carl Larsson-gården men ändå är de mycket olika. Trädgården här är större med öppna ytor och rabatterna är mera påkostade.

Linnés bröllopsstuga på Svedens gård
1739 gifte sig Carl von Linné och Sara Elisabeth Moraea i den 1700-talsstuga som än idag finns på plats. Barockträdgården bakom bröllopsstugan är nu återställd till ursprungligt skick. Sex blomsterbäddar med lokala kulturväxter gör platsen till en tidlöst pastoral idyll.

Carl von Linné (1707 – 1778) och S E Moraea (1716 – 1806) bosatte sig efter vigseln i Linnés Hammarby utanför Uppsala. Carl blev adlad 1757 för sitt sexualsystem för växter, och räknas idag till landets främsta vetenskapsmän.
                                                                                     Staffan Knutsson
Boktips: Boken 111 öppna trädgårdar i Sverige av Monika Björk, Prisma, är något av en guldgruvaför trädgårdsintresserade resenärer. ISBN 91-518-4277-7
(Ur H&C nr 4/11)

Rulla till toppen