Vilt, vårdat och väldoftande

Vilt, vårdat och väldoftande

Publicerad

Många är vi som tycker om att sommartid besöka öppna trädgårdar. Under en resa i Dalarna tog vi en titt på några av landskapets trädgårdspärlor.

Hildasholm i Leksand
- Jodå, antalet besökare är i klart ökande, säger Ingemar Blomqvist, som har krattan i hand när vi möter honom mitt i blomsterprakten på Hildasholm i Leksand. Ingemar är ansvarig för trädgården, så det är ingen överraskning att finna honom just där. Och man märker verkligen, fortsätter han, att både kunnandet och intresset för trädgårdsväxter har ökat under senare år. Det är väldigt inspirerande för oss som bjuder in folk för att se resultatet av vårt arbete.

Hildasholm är utan tvekan den trädgård som gör störst intryck på oss. Och då egentligen inte på grund av dess blomsterprakt, utan just för den estetiska utformningen och förmåga att gång på gång överraska oss besökare. Vilket också var den bärande idén när engelskan Hilda Pennington Mellor tog sig för att anlägga sin trädgård kring det hus som hon och hennes man, den berömda läkaren och författaren Axel Munthe, lät bygga vid Siljans strand 1911. En trädgård där hon integrerade de djupa ravinerna, de gigantiska tallarna och branta strandvallarna med fantasifullt nyskapade trädgårdsrum och regelrätta trädgårdsodlingar.

Hilda kom att leva en stor del av sitt liv ensam på Hildasholm medan maken vistades på San Michele i Italien tillsammans med drottning Victoria. Från själva boningshuset ses egentligen bara rosengården, där man odlar nejlikor och pioner kring en liten amorin, medan de andra trädgårdsrummen finns utspridda över området och endast nås via smala slingrande stigar. Vid sidan av ravinen, med utsikt över Siljans blå vatten, finns ett litet flätat lusthus med rottingstolar på plats, och med en atmosfär som om husets ägarinna just lämnat platsen för ett brådskande ärende inne i boningshuset. Tidlöst är ordet!

Vid sidan av de naturligt integrerade rummen i omgivningarna finns även fyra centrala trädgårdsrum med inspiration av medeltid, renässans och engelsk Art & Crafts. Den senare stilen är främst markerad i en så kallad sunken garden, en fyrkantig liten nedsänkt damm inramad av trappor i tegel omgivna av petunia, lobelia, funkia och dagliljor i flera färger. Alltsammans är i sin tur sedan omslutet av en högrest granhäck. Rosenbusken i häcken lär för övrigt härröra från en stickling som drottning Victoria tog med sig från ett besök på ön Birka i Mälaren.

Fontänträdgården är ett bra exempel på de överraskningar som vi möter under rundvandringen på Hildasholm.

Hildasholm är en trädgård värd att både besöka och begrunda av såväl blomsterälskare som allmänt kulturellt intresserade personer. För de senare finns även möjlighet till guidade turer inne i boningshuset där guiden berättar historierna kring de möbler och klenoder av olika slag som Axel samlade på sig under sina långa vistelser utomlands

Axel Munthe (1857 – 1949) och Hilda Munthe (1876 – 1967). Axel, som i unga år verkade som internationell läkare, är mest känd som författare till "Boken om San Michele" och som kunglig livmedikus.

Gamla Staberg
Staberg är en välbevarad Bergsmansgård från 1600-talet. Mellan gården och den herrgårdsbyggnad som kom på plats under 1800-talet finns en ofantligt vacker barockträdgård som breder ut sig i fyra terrasser. Upphöjda odlingsbäddar är överfulla med frodiga grönsaker i prydliga rader, inte sällan dekorerade med ringblommor och isop. De mellanliggande gångarna är av sand, och trädgården avslutas med två små fiskdammar. Vissa delar av trädgården innehåller fruktträd ur den nordiska genbanken, men här finns också lokala varianter.

Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare
Författaren Erik Axel Karlfeldt köpte gården 1921 och lät omvandla området till ett trädgårdsparadis byggt i terrasser ner mot sjön Opplimen. Väl på plats behöver man heller inte tvivla över hans förkärlek för kungsljus – en blomma som han även valde för sitt exlibris. Erik Axel Karlfeldt (1864 – 1931) var en svensk poet och författare och fick Nobelpriset postumt 1931.

Carl Larsson-gården

Solen skiner, flaggan fladdrar och Sundbornsån rinner stilla förbi Carl Larsson-gården som den alltid har gjort.

Carl Larsson-gården i Sundborn
Carl Larsson-gårdens trädgård har bildat miljö till ett stort antal av den kände mästarens tavlor. Trädgården sköttes helt av Karin, som främst utvecklade blomsterrabatterna på plats.

Vid strandkanten finns fortfarande strandris och dagliljor – de som Carl valde att kalla vattenliljor.

Carl (1853 – 1919) och Karin (1859 – 1928) flyttade till Lilla Hyttnäs i Sundborn 1889. Båda var konstnärer, men Karin avstod sin karriär till förmån för Carls. Carl är idag mest känd för sina motiv från hemmet och trädgården i Sundborn.

Stora Hyttnäs i Sundborn
Bara Sundbornsån skiljer denna praktträdgård från Carl Larsson-gården men ändå är de mycket olika. Trädgården här är större med öppna ytor och rabatterna är mera påkostade.

Linnés bröllopsstuga på Svedens gård
1739 gifte sig Carl von Linné och Sara Elisabeth Moraea i den 1700-talsstuga som än idag finns på plats. Barockträdgården bakom bröllopsstugan är nu återställd till ursprungligt skick. Sex blomsterbäddar med lokala kulturväxter gör platsen till en tidlöst pastoral idyll.

Carl von Linné (1707 – 1778) och S E Moraea (1716 – 1806) bosatte sig efter vigseln i Linnés Hammarby utanför Uppsala. Carl blev adlad 1757 för sitt sexualsystem för växter, och räknas idag till landets främsta vetenskapsmän.
                                                                                     Staffan Knutsson
Boktips: Boken 111 öppna trädgårdar i Sverige av Monika Björk, Prisma, är något av en guldgruvaför trädgårdsintresserade resenärer. ISBN 91-518-4277-7
(Ur H&C nr 4/11)

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206