Möt våren på "Det blommande berget"

Möt våren på "Det blommande berget"

Publicerad

"...möt våren i Södertälje" skaldade Ulf Peder Olrog. Nja, det är kanske möjligt, men vi föredrar nog Kinnekulle, även kallat "Det blommande berget".

Bild 309361

Gullvivor framför Husaby kyrka är en betagande syn.


I vitsippornas, gullvivornas och körsbärsblomningens tid, när lövskogen glittrar av skirt vårljus, kom redan i början av förra seklet skaror av västgötar och andra till denna ljuvlighet.

 

Första helgen i maj pågår Vårrundan, en mycket speciell aktivitet. En massa aktörer finns på plats, och där finns mycket att se: konst och hantverk, musik och skådespel, kyrkvisningar, hamnar som lever upp, vikingaskepp, stenindustrier som åter gnisslar igång. Allt inramat av det ljuvligaste blomstercollage.

I det collaget saknas dock Kinnekulles karaktärsblomma ramslöken. Den vill ha ytterligare någon vecka på sig innan den lägger ett vitt täcke av miljoner och åter miljoner knappt 20 millimeter stora blommor över nästan hela bygden. Men du kan få blad och lök som ingrediens i soppan på landets äldsta gästgivaregård, Forshems gästgifveri. Med dokumenterade anor från 1564 är det en kulturell och kulinarisk upplevelse.

August Strindberg var emellertid missnöjd med servicen här, det skriver han om i "Röda Rummet". I väntan på tåget övernattade han i hallen, liggande obekvämt på tre pinnstolar. Varför han fick detta tarvliga nattläger vet inte dagens krögerska något om.

Stolarna står i alla fall kvar där men är så rankiga, att de är osittbara. För övrigt såg vi bara till två stycken och det var inte heller pinnstolar. Men rankiga var de onekligen och historien vårdar man.

Två dagar är alldeles för lite för att hinna se ens hälften av vad Vårrundan bjuder. Överallt fanns något att upptäcka eller glada människor att slå en prat med. Här ska du inte jäkta utan begrunda vad Linné skrev en gång: "Kinnekulle är en plats bland de märkvärdigaste i riket för dess synnerliga belägenhet och skapnad". Så är det! Och prästen i Västerplana kyrka fick till det att "våren på Kinnekulle är Guds leende".

Bild 309360

 


Vi hade Kinnekulle Camping som bas. Ett härligt läge på udden i Hällekis gamla hamn med en pir och en slocknad fyr som minnen från forna sjöfartsdagar. Campingen ligger fyra kilometer från tätorten Hällekis. Idealisk för den som söker ett lugnt nattkvarter med vacker utsikt och lättrampade vandringsleder.

 

Det finns ett attraktivt alternativ till campingplatsen. Femhundra meter söder om nerfarten till Hellekis säteri - mellan tätorten Hällekis och Medelplana - står en stor skylt "Utsiktsplatsen". Den är välbesökt av husbilar och husvagnar.

Bild 309359

På bästa parkettplats, med fri sikt till Vänern djupt där nere, sitter ett gäng farande vänner framför sina ekipage och njuter av värmen.
-Men på kvällen gör vi helt om och tittar ut över Vänern mot Kållandsö och Läckö, säger de. Då har vi världens vackraste solnedgångar...

Utsiktsplatsen, med torrtoa och nyöppnad kiosk, är ett välkänt mål för det här gänget. Och för många andra. Anlagd en gång på privat initiativ. Vyerna är oslagbara, fricamping i dess allra mest exklusiva form.
- Inga restriktioner? undrar vi.
- Nja, kommunen satte en gång upp skyltar här om högst åtta timmars parkering. Men dom försvann...

En annan mycket stor parkering med rastplatsmöbler och torrtoa finns vid Munkängarna, strax norr om Råbäcks station. Underbar utsikt mot Vänern och fina promenadvägar genom ett hav av ramslökblad.

Vårrundans båda dagar var vi på rullande hjul mellan de olika "stationerna". Med erfarenhet från Ölands skördefest trodde vi att det kanske skulle bli svårt att parkera ekipaget precis där något hände. En obefogad farhåga, visade det sig. Att cykla är däremot inte så lockande på de smala och backiga vägarna, och husvagnen lämnas lämpligen kvar på campingen.

En i Vårrundorna väl bevandrad ger rådet att beta av en tredjedel första året, ta nästa tredjedel år två och slutligen sista tredjedelen år tre. Året därpå är det bara att börja om från början igen.

Vi kan instämma. Med tillägget att du också bör ägna Kinnekulle en eller två alldeles vanliga vårdagar och låta "det blommande berget" få spela ut all sin charm utan konkurrens från ett ambitiöst besöksprogram.

Kinnekulle

Bild 309358

FAKTA
Vårrundan, Kinnekullebygden
Datum: 3-4 maj 2014

Arrangör: Mötesplats Kinnekulle


Weeplats:www.gotene.se

 

 

Fynd för samlare i minnenas lanthandel

Bild 309362

Klart man stannar till inför skylten att allt som står på bordet framför Kinnekulle handel är gratis! Hon vet hur man gör reklam för sig, Margreth Eriksson. Hon är gammal i gamet och drev lanthandeln här från 1965 till 1992 när affären stängdes.

Men lagret fanns kvar, det som inte var livsmedel, och efter två-tre år blev längtan efter att få träffa kunder för stark. Hon öppnade affären på nytt.

Så nu står Margreth bakom disken igen i det som kunde vara ett museum men som nu är en levande dåtid i nutid. Äkta vara. Precis som det gamla lagret där priserna också ser ut att vara original från den tiden. Här finns även ett sortiment som är mera svårt att tidsbestämma, men som samlare och souvenirjägare kan fynda i.

Vi gick därifrån med en kantstött glaskaraff och en lika kantstött propp för en tia totalt samt en bunt Såningsmannen från 1953. Men den kostade 25 spänn.

Från läkande hobby till museum

Bild 309357

En hobby kan ju vara nästan vad som helst och leda nästan vart som helst. Ett av besöksmålen i Vårrundan på Kinnekulle hade fötts ur en hobby som sen växt ut till ett museum. Och blivit till tröst - om än inte till läkedom - för henne som startade det.

Mia Petterson i Gössäter, som fick ärva mormor Anna Larssons i Bengtsfors bokmärken. Det blev grunden till det lilla, otroligt smakfullt arrangerade museet Mormors bokmärken.

- Det här är min bästa medicin, säger Mia. Ingen läkare kan hjälpa mig, ingen kan ställa en diagnos, jag har inget hopp om att bli bättre.

För sju år sen drabbades hon plötsligt av en oförklarlig sjukdom, någon form av utmattning. Blev lam, är nu rullstolsburen. Bokmärken har hon älskat sen hon var liten. Det var därför hon fick ta hand om mormors väldiga samling med märken ända från 1860-talet.

De låg i travar men sen har hon och maken Håkan ordnat samlingen och monterat märken så att de hänger som konstverk på museiväggarna eller i montrar. Utställningen varieras allt efter årstider och högtider.

Det är minnenas museum, kanske främst för den mogna kvinnliga publiken som återser barndomens keruber, rosenkindade flickor och pojkar, blommor och kungligheter. Allt i samma förföriskt glansiga färger som när de lämnade tryckpresserna i Tyskland. Mormors bokmärken säljer inte Mia av, men märken tryckta på 1940-talet och framåt finns att köpa.

I grunden är Mia Pettersson samlare. Och som för alla hobbyentusiaster får det kosta en slant om hon hittar något åtråvärt. En gång fick hon betala 90 000 kr för en samling. Men så blev det många märken också. Och fina.

-Hur många jag har? Det vet jag inte, men det är fullt av dem överallt i huset. En gång hade jag 120 000 men så många är det nog inte nu.

Han vet hur man hugger i sten

Bild 309356

Börje Johnsson


Grusvägen ner till det gamla stenhuggeriet i Råbäcks hamn var både lång och smal. Men plötsligt breder idyllen ut sig där nere vid Vänern med det gamla mekaniska stenhuggeriet i förgrunden.

En betagande idyll, som vi nu ser den, men när nordvästen låg på med snöglopp som yrde in genom verkstadens otäta väggar, var det raka motsatsen. Allvaret i begreppet "stendammslunga" fick vi också i personligt vittnesmål klart för oss. Det som konstnärligt huggits och slipats ur Kinnekulles berg har lämnat sina spår hos dem som har stått vid såg och mejsel.

Börje Johnsson (bilden) "hugger i sten" som hobby. Han slipade stenplattor släta som sammet att göra solur av. I upphöjd relief skulle han sen mejsla ut kompassrosen. På bilden hugger han ut - eller in - ett namn i det hårda materialet.

(Ur H&C 5/2008)

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206