Som Norrland fast i Småland

Publicerad: 2014-05-30   Uppdaterad: 2014-05-30

Store mosse är en småländsk vildmark med norrländsk karaktär. Säreget placerad kan tyckas, men också ett område med föredömligt mycket att erbjuda i form av djur och natur. – Ja, nu är allt klart för vandring, utbrister brodern glatt och svingar ryggsäcken på plats när damerna i sällskapet dyker upp efter att ha gjort en...

Store mosse är en småländsk vildmark med norrländsk karaktär. Säreget placerad kan tyckas, men också ett område med föredömligt mycket att erbjuda i form av djur och natur.

– Ja, nu är allt klart för vandring, utbrister brodern glatt och svingar ryggsäcken på plats när damerna i sällskapet dyker upp efter att ha gjort en sista kontroll av ryggsäckarnas innehåll. Och iväg bär det!
    
Vi befinner oss på parkeringen vid platsens naturum, som är utgångspunkt för den vandring vi tänker företa oss kring Kävsjön, nationalparkens största sjö. Att det kommer att bli varmt är vi på det klara med, då tv-meteorologen kvällen innan aviserade sommarens hittills varmaste dag här i hjärtat av det småländska inlandet. Men vi har laddat med såväl vatten som kaffe och mackor, så vi är förberedda.
   

Naturum är byggt i form av en bro som sträcker sig ut över det gungfly som omger Kävsjön, väl integrerad i den föga småländska landskapsbilden med vidsträckta moss- och myrmarker som snarare för tankarna till Norrlands inland. Ett förhållande som, naturligtvis, i hög grad ligger bakom beslutet att inrätta en nationalpark i området. Såväl Naturum som dess närmaste omgivningar är också föredömligt lättillgängliga även för rullstolsburna och barnvagnar. Följ skyltningen mot Wibecksleden. Denna är också speciellt anpassad för synskadade. CD-spelare och information i punktskrift utlånas kostnadsfritt på naturum. I naturum finns även ett flertal aktiviteter direkt riktade till besökande barn.
    

Detsamma kan inte sägas om den led vi kommer att följa längs den cirka 15 kilometer långa vandring vi har framför oss. Den är bitvis fylld av förrädiskt blankslitna rötter och andra ojämnheter från den omgivande trädvegetationen. För så är det, trots att man som besökare nog i första hand söker de stora ödsliga vidderna drar stigen oftast fram i ordentlig skogsmark bevuxen av företrädesvis ståtliga tallar. Nämnas bör dock att den är föredömligt spångad med rejäla plankor på de många ställen där underlaget består av våtmarker – ibland av en närmast bottenlös karaktär. En fördel med detta är att vi vandrare klarar oss utmärkt med joggingskor på fötterna – i alla fall en julidag som denna. Orsaken till ledens sträckning är att våtmarken närmast sjön, där det livligaste fågellivet äger rum, dels är närmast omöjlig att beträda och dels att fågellivet där ska skyddas från störande inslag.

Därför blir också de tre utplacerade fågeltornen de platser där vi enklast kommer i närkamp med fågellivet. Det är också här vi sitter ner, fikar och samtalar med andra besökare – och konstaterar att vi som svenskar är i klar minoritet gentemot holländare, danskar och tyskar. Låt vara att fågellivet inte är på topp så här i mitten av juli, men naturupplevelsen i sig är ändå så berikande att den mer än väl uppväger detta faktum. Och visst bjuds vi även på överraskningsmoment, som när himlen över oss i ett tätt skogsparti plötsligt fylls av en armada av skränande sädesgäss som i perfekt formering passerar strax över trädkronorna – för att sedan försvinna lika snabbt som de dök upp. Jag tycker hustrun fångar upplevelsen på ett bra sätt när hon säger:
– Det var precis som i Ronja Rövardotter när vildvittrorna plötsligt dök upp på himlen för att på någon sekund skapa skräck och förundran bland dem som utsattes för deras attack.  
    

Intressant är också att leden passerar genom gamla kulturbygder som skapats och brukats av idoga odalmän under flera århundraden och vars existens idag huvudsakligen är bevarad i form av stenrester och urgamla hamlade träd. Platser som verkligen stämmer till eftertanke kring forna tiders livsvillkor kontra dagens.

FAKTA
Store mosse
Webbplats: http://www.storemosse.se
Plats: Väg 151 NV om Värnamo. N57 18 00  E13 55 45
Bra broschyr: Store mosse, Nationalpark i Jönköpings län.

Om Store mosse:
Store mosse nationalpark bildades 1982 och täcker 7740 hektar, cirka 10 840 fotbollsplaner. Ursprungligen var Store mosse en enorm issjö skapad efter inlandsisens tillbakadragande. Genom landhöjningen torrlades området efterhand och dagens enorma moss-, myr- och kärrområden skapades. Vissa delar av mossen har påverkats genom torvbrytning och Kävsjön sänktes en meter 1840 för att ytterligare ängs- och åkermark skulle utvinnas, men i övrigt är området orört. Boskapsskötsel har varit den huvudsakliga näringen för de människor som bott i området. Djurlivet är idag ovanligt rikt med allt från älg och örn till trana och rara insekter.

Definitioner:
En mosse och en myr får ingen näring från det omgivande syrefattiga sumpvattnet. All deras näring kommer från nederbörden. Detta gör att floran är fattig och ger området en ödslig karaktär. Ett kärr däremot får sin näring också från det omgivande sumpvattnet och uppvisar en riklig grönska.

Tips:
* Känner du inte för att gå 15 kilometer, men ändå vill uppleva mossens stora vidder, välj då den 1,3 kilometer långa så kallade Gungflyleden över fågelskyddsområdet söder om Kävsjön. Den utgår från naturum.
* I naturum, missa inte Granis, den björn som år 2 000 sköts just utanför nationalparken efter att ha dödat ett stort antal får i södra Sverige.
* På nära gångavstånd från parkeringen finns även ett storslaget fågeltorn.
* Ta gärna med en egen kikare.

Rulla till toppen