Möt Sherlock i Schweiz

Publicerad: 2014-08-11   Uppdaterad: 2023-04-18

Hur kan det komma sig att det finns en Sherlock Holmesstaty och ett museum till detektivens ära i ett litet schweiziskt samhälle? Det finns en förklaring. Min fru och jag står tillsammans med ett engelskt par i det lilla samhället Meiringen i den schweiziska dalgången Haslital och ser upp mot Reichenbachfall, ett storslaget vattenfall som...

Hur kan det komma sig att det finns en Sherlock Holmesstaty och ett museum till detektivens ära i ett litet schweiziskt samhälle? Det finns en förklaring.

Min fru och jag står tillsammans med ett engelskt par i det lilla samhället Meiringen i den schweiziska dalgången Haslital och ser upp mot Reichenbachfall, ett storslaget vattenfall som slungar sig utför en bergssluttning högt över våra huvuden.
– Jaha, mumlar plötsligt engelsmannen medan han eftertänksamt gnider sig på den   uppåtriktade hakan. Det var alltså där uppe som Sherlock Holmes dog – om han nu hade levat, tillägger han lite högre och ser menande på oss. Och vad kan vi göra annat än nickande instämma? För visst var det i detta vattenfall, som författaren Sir Conan Doyle, den 4 maj 1891, lät sin kända detektiv och dennes ärkefiende Moriarty, tillsammans möta döden. Idag når man platsen via en vandringsled eller med en bergbana från Meiringen. Själva avstår vi dock från att åka eller vandra upp till fallet. Vi tycker att vi får en bra bild av detsamma från samhället.

Vi befinner oss under några dagar på trevliga Alpencamping för att koppla av efter ett tämligen intensivt husbilsresande under någon veckas tid, men också för att ta en titt på de Sherlock Holmes-minnen som finns i den lilla orten i form av gatunamn som Baker Street, utställningar, staty och museum.

Möt Sherlock i Schweiz
Han hann med att ta sig en rök och en stilla fundering, den gode Sherlock, innan den sista drabbningen med Moriarty.

Min första ordentliga bekantskap med Sherlock Holmes började egentligen då jag för ett 20-tal år sedan, tillsammans med några författarvänner, av en slump kom att tillbringa en fantastisk kväll i sällskap med Hans-Uno Bengtsson, docent i teoretisk fysik vid Lunds Universitet, föreläsare, författare, översättare, estradatör och – inte minst – en av landets främsta Sherlock Holmesexperter. Vilken berättare! Det är lätt att förstå varför han blev vald till årets folkbildare i Sverige 1993 och under sina år som lärare i USA varje år fick epitetet ”En enastående lärare”. Tyvärr finns han inte längre med oss i livet, men minnet av honom bleknar aldrig hos oss som fick privilegiet att lära känna honom.

Hans-Uno fick oss alla att förstå att Sherlock Holmes representerar någonting mer än bara litteratur. Anrättningen är kryddad med gåtor och antydningar som riktiga fantaster ägnat hela sina liv åt att försöka lösa. Hans-Uno löste för övrigt själv en av dessa gåtor, som man kämpat med i över hundra år. Därför är det heller inte direkt överraskande att den Sherlock Holmes-staty som sedan 1988 finns på torget Conan Doyle Place i centrum av Meiringen också innehåller ledtrådar till samtliga Sherlock Holmesberättelser skrivna av Sir Arthur Conan Doyle.

Vid Conan Doyle Place finns även en fin skärmutställning kring detektiven och hans medhjälpare Doktor Watsons sista dagar i Meiringen, liksom ett Sherlock Holmesmuseum inrymt i en tidigare kyrka. Museet har naturligtvis ett stort problem: Hur gör man för att visa upp saker från en person som bevisligen inte funnits i verkliga livet? Mycket handlar därför om författaren och de många influenser från sitt eget liv som han framför allt tillskrev Doktor Watson. Påfallande många visar det sig! Men den stora behållningen från museet är ändå det återskapade rummet från Baker Street 221B, dit Sherlock drog sig tillbaka för att lösa de problem han ställdes inför, men också för att, tycks det i alla fall mig, fjärma sig från livets realiteter. Och då inte sällan med hjälp av morfin eller kokain. Han var en komplicerad människa den gode Sherlock. Rummet är det enda i sitt slag i världen och är ensamt värt den blygsamma entrén. Här får verkligen den egna fantasin fritt spelrum, även hos personer som inte kan räknas in i skaran av fanatiska Holmesbeundrare.

Men du behöver inte vara Holmesentusiast för att uppskatta ett besök i Meiringen. Omgivningarna och hela Haslital är så vackra att bara det motiverar ett besök.

Fakta om Sherlock Holmes:
Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) skrev 56 noveller och fyra romaner om Sherlock Holmes. Av naturliga skäl blev han med tiden trött på sin detektiv och ville ta livet av honom. Att han valde just Meinringen för detta ändamål beror på att Doyle ofta vistats i trakten och kände den väl. Tyvärr accepterade inte läsarna detektivens öde utan krävde en fortsättning. Efter tre år gick Doyle dem till mötes och lät Holmes mirakulöst räddas samtidigt som han förklarade dennes bortavaro med att han bland annat gjort en resa till Asien. När Doyle dog tog andra författare över och man kan nog utan överdrift säga att Sherlock Holmes idag är närmast odödlig. Han förekommer i långfilmer och inte minst otaliga TV-produktioner. Ofta iklädd den hatt som han enligt Doyle aldrig bar. Men det är, som man säger, en helt annan historia.

                                                                                                  Staffan Knutsson

Webbadresser:
Meiringen,
www.meiringen.ch
SH-museum, www.sherlockholmes.ch
Reichenbachfall, www.reichenbachfall.ch

Övernattning:
Alpencamping, Meiringen,
0041(0)339713676
Gps: N46 44 03.6 E08 10 17.4

Rulla till toppen