En tidsresa för hela familjen

Publicerad: 2014-08-18   Uppdaterad: 2014-08-19

Alldeles intill den moderna motorvägen E 18 i Västerås kan besökarna flytta 170 år tillbaka i tiden. Här ligger Vallby Friluftsmuseum. Det är ingen person utan en betande jämtget som välkomnar oss vid entrén där fritt inträde gäller. Vi passerar Handelsboden, vars byggnad har sitt ursprung från 1700-talets mitt, och sätter kurs mot bondgården som...

Alldeles intill den moderna motorvägen E 18 i Västerås kan besökarna flytta 170 år tillbaka i tiden. Här ligger Vallby Friluftsmuseum.

Det är ingen person utan en betande jämtget som välkomnar oss vid entrén där fritt inträde gäller. Vi passerar Handelsboden, vars byggnad har sitt ursprung från 1700-talets mitt, och sätter kurs mot bondgården som är hämtad från olika platser i Västmanland. Själva huvudbyggnaden är från Norrsylta i Munktorps socken och utformningen av gården är tidstypisk med mangård och fäbod åtskilda av en portliderlänga.

Vardagsstugan var gårdsfolkets viktigaste rum där de allra flesta inomhussysslorna utfördes. Här fanns eldstaden som höll bönderna någorlunda varma och torra. Att soffan intill ena gavelväggen ser lite sliten ut har sin förklaring då den är från 1824.

Vid bouppteckningen 1843 fanns det 35 djur på gården och vid sidan av arbetet som vissa av djuren utförde var djuren en tillgång för mjölk, smör, ost och ägg. En hel del intressant information går att läsa sig till vid diverse stopp.

På väg mot Bomanska gården ljuder barn som gläds åt friluftsmuseets alla djur och vi noterar ett 30-tal människor som spisar lunch i den lantliga miljön.

Vid muséets stadskvarter anländer vi först till torget. Därifrån utgår vi från värdshuset på Gaggerska gården för att titta in till byskolan, soldattorpet, silversmeden, läder- och skinnateljén samt krukmakeriet hos konsthantverkarna. I den sistnämnda butiken springer vi på keramikern Jutta Björkqvist som utfört dessa sysslor sedan barnsben.
–  Ända sedan jag var liten har jag velat skapa något, på den vägen är det. Nu under sommartid är jag mestadels i butiken och försöker sälja det som jag tillverkat under vintertid. Det som säljs allra mest är muggar, förklarar Jutta Björkqvist.

När vi promenerar tillbaka till husvagnen sitter fortfarande ett dussin lunchgäster kvar i det gröna. Härligt att det fortfarande finns människor som kan tänkas stoppa mobiltelefonerna i fickan och njuta av att flytta 170 år tillbaka i tiden.

FAKTA
Vad
: Vallby Friluftsmuseum
Var: Vallby, Västerås
Öppettider: 10.00 – 17.00, alla dagar året runt (med reservation)
Webb: www.vallbyfriluftsmuseum.se
Kuriosa: Grundades 1921.
Parkering: Mycket stor.
Pris: Gratis
Närliggande campinglplatser:
U4 Västerås Mälarcamping
Tel: 021 – 14 02 79.

FC103 Västerås Camping Ängsö
Tel: 0171 – 44 10 43

U5 Skantzö Bad & Camping
Tel: 0220 – 243 05

Besök www.campingkatalogen.se för mer information om campingplatser.

Rulla till toppen