Smaka på Göteborg

Publicerad: 2014-09-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Semester på västkusten innebär för många besök i Göteborg och härliga Liseberg. Men staden har mycket mer att erbjuda. Två skatter, som innebär njutning både vid besöket och efteråt, är Feskekörka och Stora Saluhallen. Vi är väldigt bra på att uppsöka saluhallar och grönsakstorg när vi reser utomlands, men glömmer lätt att det finns fina...

Semester på västkusten innebär för många besök i Göteborg och härliga Liseberg. Men staden har mycket mer att erbjuda. Två skatter, som innebär njutning både vid besöket och efteråt, är Feskekörka och Stora Saluhallen.

Vi är väldigt bra på att uppsöka saluhallar och grönsakstorg när vi reser utomlands, men glömmer lätt att det finns fina sådana i Sverige också. Nästa gång du kommer till Göteborg, tycker jag att du skall parkera husvagnen eller husbilen på någon av stadens campingplatser. Sedan tar du på ryggsäcken och tar spårvagnen eller bussen till centrum. Stoppa ner ett par tidningar som skyddar dina inköp, för nu skall du göra en shoppingrunda i två fantastiska mattempel.

Feskekörka, som invigdes 1 november 1874, är Göteborgarnas stolthet. Detta med all rätt. Nordsjöns kalla vatten anses innehålla Europas bästa fisk, och varje morgon, från tisdag till och med fredag, beger sig de fyra fiskhandlarna i Feskekörka ner till fiskauktionen i Göteborgs hamn. När hallen öppnar klockan 10.00 finns ett otroligt utbud för kunderna.

Jag får en pratsund med Mats Tallberg som arbetat 28 år hos anrika Kerstins Delikatesser. Det var kollegans mamma som startade butiken 1953. När jag frågar hur jag vet varifrån fisken kommer, svarar Mats:
– Vi fyra fiskhandlare här i Feskekörka pratar gärna med våra kunder, något annat informationssystem har vi i inte i nuläget. Men många kunder visar stort intresse för vad de köper.

Förutom fyra handlare finns också två fiskrestauranger i detta anrika hus, skapat av arkitekt Victor von Gegerfeldt, som var stadsarkitekt i Göteborg vid tiden för byggandet. De spetsbågade fönstren med en konstruktion utan mellanväggar eller pelare fick Feskekörka att framstå som något extra modernt och futuristiskt när den byggdes.

Att gå och handla här är en lycka för en fiskälskare, och sannolikt är du på den plats i Sverige som har det största utbudet av fisk och skaldjur. Dessutom möter du en sakkunskap som är stor, och får gärna råd om tillagning.

Du kan förstås inte äta bara fisk, unna dig nu lite extra goda tillbehör genom att ta en promenad till Stora Saluhallen vid Kungstorget. Kungstorget har varit en marknadsplats ända sedan mitten av 1800-talet och år 1889 uppfördes saluhallen, ritad av arkitekten Hans Hedlund. Det är inte bara ett vackert hus att gå runt i, utan här har du en exponering av mat och råvaror när de är som allra bäst.

Sällan har jag sett så fina lammfiléer, skinkor, ostar och bakverk. Avundsjukt jämför jag med snabbköpet därhemma. Det är klart att här är lite dyrare, men utbudet är stort och kvalitén ser ut att vara den allra bästa. Inte minst ser du skyltar om ekologiska och närproducerade produkter på flera ställen. De flesta grönsakshandlarna hittar du på torget utanför hallen.
– Ja, vi står här året om, säger Ann-Kristine Karlsson. Fast på vintern har vi bara öppet på fredagar och lördagar.

Hos Ann-Kristine finns ett stort inslag av varor från trakten. Ögonen faller på en rad lådor med tomater i olika färger.
– De är ekologiska och har odlats i Halland, berättar Ann-Kristine.

Gårdsbutiker har ju varit ett återkommande tema i H & C, och om Stora Saluhallen kan man säga, att det är en samling av ett antal gårdsbutiker. Fast vi bor i ett mångkulturellt land, och räkna med att du hittar härliga utländska delikatesser också.

Campingplatser i Göteborg
O 38 Lisebergs Camping Askim Strand
O 39 Lisebergsbyn Kärralund
O 59 Lisebergs Camping Delsjön
FC 64, Hindås Marina Outdoor & Camping Village

Tips till husbilsresenärer:
På Öckerö med flera öar någon mil rakt väster om Göteborg finns flera bra ställplatser. Bussar går flitigt till och från Göteborgs centrum.

Hitta fler camping- och ställplatser på www.campingkatalogen.se

Smaka på Göteborg
Catharinas goda fisksoppa.

En god fisksoppa med bröd blev resultatet av vår utflykt och här är receptet:

 Fisksoppa  
4 personer

400 gram torskrygg
300 gram lax
0,5 kg oskalade räkor
1 purjolök
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1,5 msk hummerfond
1 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2,5 dl vitt vin + 2 dl vatten
2 msk smör
3 tsk tomatpuré
Krydda med: 1,5 tsk salt, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad basilika

Finhacka schalottenlöken och strimla purjolöken. Fräs löken i smör och tillsätt kryddor, tillsätt allt övrigt utom fisk och räkor. Låt småkoka cirka tio minuter. Tillsätt fisken och låt koka försiktigt i ytterligare 5-7 minuter. Garnera med de skalade räkorna.

Rulla till toppen