Smaka på Göteborg

Smaka på Göteborg

Publicerad

Semester på västkusten innebär för många besök i Göteborg och härliga Liseberg. Men staden har mycket mer att erbjuda. Två skatter, som innebär njutning både vid besöket och efteråt, är Feskekörka och Stora Saluhallen.

Vi är väldigt bra på att uppsöka saluhallar och grönsakstorg när vi reser utomlands, men glömmer lätt att det finns fina sådana i Sverige också. Nästa gång du kommer till Göteborg, tycker jag att du skall parkera husvagnen eller husbilen på någon av stadens campingplatser. Sedan tar du på ryggsäcken och tar spårvagnen eller bussen till centrum. Stoppa ner ett par tidningar som skyddar dina inköp, för nu skall du göra en shoppingrunda i två fantastiska mattempel.

Feskekörka, som invigdes 1 november 1874, är Göteborgarnas stolthet. Detta med all rätt. Nordsjöns kalla vatten anses innehålla Europas bästa fisk, och varje morgon, från tisdag till och med fredag, beger sig de fyra fiskhandlarna i Feskekörka ner till fiskauktionen i Göteborgs hamn. När hallen öppnar klockan 10.00 finns ett otroligt utbud för kunderna.

Jag får en pratsund med Mats Tallberg som arbetat 28 år hos anrika Kerstins Delikatesser. Det var kollegans mamma som startade butiken 1953. När jag frågar hur jag vet varifrån fisken kommer, svarar Mats:
- Vi fyra fiskhandlare här i Feskekörka pratar gärna med våra kunder, något annat informationssystem har vi i inte i nuläget. Men många kunder visar stort intresse för vad de köper.

Förutom fyra handlare finns också två fiskrestauranger i detta anrika hus, skapat av arkitekt Victor von Gegerfeldt, som var stadsarkitekt i Göteborg vid tiden för byggandet. De spetsbågade fönstren med en konstruktion utan mellanväggar eller pelare fick Feskekörka att framstå som något extra modernt och futuristiskt när den byggdes.

Att gå och handla här är en lycka för en fiskälskare, och sannolikt är du på den plats i Sverige som har det största utbudet av fisk och skaldjur. Dessutom möter du en sakkunskap som är stor, och får gärna råd om tillagning.

Du kan förstås inte äta bara fisk, unna dig nu lite extra goda tillbehör genom att ta en promenad till Stora Saluhallen vid Kungstorget. Kungstorget har varit en marknadsplats ända sedan mitten av 1800-talet och år 1889 uppfördes saluhallen, ritad av arkitekten Hans Hedlund. Det är inte bara ett vackert hus att gå runt i, utan här har du en exponering av mat och råvaror när de är som allra bäst.

Sällan har jag sett så fina lammfiléer, skinkor, ostar och bakverk. Avundsjukt jämför jag med snabbköpet därhemma. Det är klart att här är lite dyrare, men utbudet är stort och kvalitén ser ut att vara den allra bästa. Inte minst ser du skyltar om ekologiska och närproducerade produkter på flera ställen. De flesta grönsakshandlarna hittar du på torget utanför hallen.
- Ja, vi står här året om, säger Ann-Kristine Karlsson. Fast på vintern har vi bara öppet på fredagar och lördagar.

Hos Ann-Kristine finns ett stort inslag av varor från trakten. Ögonen faller på en rad lådor med tomater i olika färger.
- De är ekologiska och har odlats i Halland, berättar Ann-Kristine.

Gårdsbutiker har ju varit ett återkommande tema i H & C, och om Stora Saluhallen kan man säga, att det är en samling av ett antal gårdsbutiker. Fast vi bor i ett mångkulturellt land, och räkna med att du hittar härliga utländska delikatesser också.

Campingplatser i Göteborg
O 38 Lisebergs Camping Askim Strand
O 39 Lisebergsbyn Kärralund
O 59 Lisebergs Camping Delsjön
FC 64, Hindås Marina Outdoor & Camping Village

Tips till husbilsresenärer:
På Öckerö med flera öar någon mil rakt väster om Göteborg finns flera bra ställplatser. Bussar går flitigt till och från Göteborgs centrum.

Hitta fler camping- och ställplatser på www.campingkatalogen.se

Catharinas goda fisksoppa.

En god fisksoppa med bröd blev resultatet av vår utflykt och här är receptet:

 Fisksoppa  
4 personer

400 gram torskrygg
300 gram lax
0,5 kg oskalade räkor
1 purjolök
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1,5 msk hummerfond
1 dl crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2,5 dl vitt vin + 2 dl vatten
2 msk smör
3 tsk tomatpuré
Krydda med: 1,5 tsk salt, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk torkad basilika

Finhacka schalottenlöken och strimla purjolöken. Fräs löken i smör och tillsätt kryddor, tillsätt allt övrigt utom fisk och räkor. Låt småkoka cirka tio minuter. Tillsätt fisken och låt koka försiktigt i ytterligare 5-7 minuter. Garnera med de skalade räkorna.

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206