Spännande med silvret i Sala

Publicerad: 2014-10-06   Uppdaterad: 2014-10-06

– Vi människor måste känna till vår historia, säger hon bestämt, vår härliga guide Dorothea. I vår serie om Kulturarvskortet och dess användning har vi den här gången besökt Sala Silvergruva, och nu visade sig kortet vara rejält lönsamt att ha.  – Visste ni att falukorven kanske har sitt ursprung i Sala? Detta påstående fick...

– Vi människor måste känna till vår historia, säger hon bestämt, vår härliga guide Dorothea. I vår serie om Kulturarvskortet och dess användning har vi den här gången besökt Sala Silvergruva, och nu visade sig kortet vara rejält lönsamt att ha.

 – Visste ni att falukorven kanske har sitt ursprung i Sala? Detta påstående fick vi oss till livs av vår färgstarka guide Dorothea i Sala Silvergruva. Och om faluborna ursäktar, så låter historien trovärdig.

En tysk bergsman var, vid tiden för denna nationalrätts uppfinning, anställd vid både Sala Silvergruva och Falu Koppargruva. Och under hans ledning började en stor mängd rep att andas vid gruvbrytningen. För att göra rep behövdes mängder av djurhudar, och därmed växte köttberget, som i sin tur blev idén till vår älskade falukorv.

Att följa med på en guidad tur i gruvan är att få en inblick i de umbäranden som människor har fått utstå, men också ett fantastiskt bevis på att ingenting är omöjligt.

Det hela började med att en storbonde i Sala fick se att hans oxe hade något glänsande på hornen. Detta var i slutet av 1400-talet. Under 15- och 1600-talen hade gruvan sin verkliga storhetstid. Gustav Vasa kallade gruvan för Svea Rikes Skattkammare. Då och ända fram till mitten av 1800-talet var det silver för i huvudsak myntprägling som utvanns.

I slutet av 1500-talet skedde en stor rasolycka, och man förstod att det behövdes ny teknik för att leta efter den eftertraktade malmen. Tyska experter kallades in och det var då som Drottning Kristinas schakt blev hela 200 meter djupt. 1908 upphörde den huvudsakliga brytningen och den sista arbetsdagen i en gruva var 1962.

Du skall ha gott om tid på dig för ett besök i Sala Silvergruva, det är inga som helst problem att parkera husvagnar eller husbilar. Du får gärna stå kvar över natten också, fast utan service förstås. Området är vackert att gå runt i, inte minst att begrunda de tre röda lavarna, byggnaderna över gruvschakten kallas så. Den vackraste av dem alla är nog Karl XI:s.

Det är ständiga visningar och det finns en del alternativ att välja på. Vi följer med ner till 155 metersnivån, vilket är en lätt tur utan vara sig trappor eller trånga blöta gångar. Efter en hisstur på fyra minuter befinner vi oss i en fantastisk värld.
– Det är ingen grotta, betonar guiden gång på gång. Det är människors verk.

FAKTA
Öppettider och priser
Öppet hela året dagligen. Museet är gratis men de olika guideturerna kan kosta mellan 50-450 kronor

Webbplat:: www.salasilvergruva.se

Kulturarvskortet
Med kulturarvskortet, 150 kronor per år betalar du bara halva priset
Webbplats: www.svensktkulturarv.se

Camping
Det är tillåtet att övernatta på parkeringen, gratis utan service.
Caravan Club Silvköparens Camping
Webbplats: www.caravanclub.se

FC216 Sofielunds Fritidsgård & Vandrarhem
Webbplats: www.campingkatalogen.se

Rulla till toppen