På spännande guldjakt vid Vättern

På spännande guldjakt vid Vättern

Publicerad

I Karlsborg väntar inte bara bad och camping utan möjlighet till riktigt äventyr. På en udde i Vättern hittar du ett av Europas längsta byggnadsverk.

– Där framme mormor, är den nog, säger mitt lilla barnbarn entusiastiskt när vi fulla av iver springer genom det höga gräset och hundkexen på fästningsvallen.

Jag kollar på skattkartan igen, och säger att det kanske är en liten bit kvar. Vi är på skattjakt, en alldeles ny aktivitet för de mindre barnen på Karlsborgs fästning. Vi skall hitta fem gömda skattkistor, som alla skall ge oss en ledtråd var "en stor guldskatt" ligger gömd. Hand i hand tar vi oss fram mellan de gula trähusen och de långa röda tegelbyggnaderna på kasernområdet.

Usch, här är det lite läskigt, säger Stella när vi försöker ställa om våra ögon i ett fuktigt källarrum. Det gäller ju att leta överallt längs vägen.

Men vi hittar alla kistorna och får lön för mödan. När vi stolta återvänder till tanten som vi köpte skattkartan av, får vi en fin present.
Snart träffar vi storebror och morfar, som deltagit i "Jakten på den försvunna Guldreserven". Stolta som tuppar kommer de med var sitt diplom, utfärdat av självaste kung Karl XIV Johan.
På diplomet står det att de är hjältar, och lite modig skall man nog vara på den här aktiviteten.

Men vår åttaåring fixar det glatt, även om morfars hand är bra att ha ibland. Efter att ha sett en film i 3D som berättat historien om Karlsborgs fästning tar en skådespelare med gruppen på häftiga utmaningar, ett lite av "fångarna-på-fortet-äventyr". På vägen mot guldet blir du en del av den virtuella världen i ett specialanpassat dataspel som spelas i sfäriska skärmar i världens största J-Dome installation.

Underbara Karlsborg, som ligger på Vätterns nordvästra strand, som Västgöte blir man hemmablind. Detta är ju verkligen en turistort av rang och med Bottensjön på ena sidan och Vättern på den andra kan läget knappast bli vackrare. En stenkast från ortens mycket populära camping binder Göta kanal ihop de båda sjöarna.

Det kvittar när du kommer till Karlsborg en sommardag, så är det massor av folk, inte minst vid kanalområdet. Här finns förstås både glasscafé, gatukök och flera restauranger. Karlsborgs Turistbyrå har du också här och en av de kända kanalbåtarna, M/S Sandön, ligger redo för dagliga turer.

Var är då de spännande guld-jakterna? Jo, om du går längs Vättern har du cirka femton minuters promenad från campingen till Fästningstorget, och detta torg är en riktig turistmagnet. Det vackra kullerstenstorget omgivet av gulmålade trähus tar dig tillbaka till 1800-talet och det liv soldaterna levde. Här finns gott om små bodar att shoppa i och så förstås restaurang, café och glassbar.

Du vet säkert att det var Balzar von Platen som var byggherre när Göta kanal byggdes
i början av 1800-talet. Det var samma man som meddelade kung Karl XIV Johan att Sverige behövde en försvarsanläggning inne i landet. Den 8 juli 1820 påbörjades arbetet med det som skulle bli en av Europas längsta byggnader. Tidvis var 3000 man verksamma, varav många straffångar. När Göta kanal invigdes 1832 passade man på att döpa fästningen till Karlsborgs fästning och 1844 fortsatte man att bygga det så kallade slutvärnet som är 678 meter långt.
 
Karlsborg blev Sveriges reservhuvudstad, och det var här som den svenska guldreserven skulle förvaras om det blev krig. Vill du veta mera om historien och om livet på fästningsområdet, skall du besöka Fästningsmuseet eller delta i de historiska promenaderna, som är riktigt trevliga för alla åldrar och som även dessa
bjuder besökarna på en och annan häftig överraskning.
 
Tvärs över Bottensjön ligger Forsvik, som en gång var ett levande industrisamhälle. Den som läst böckerna om riddaren Arn, är väl förtrogen med Forsvik. Om du är i Karlsborg skall göra dig mödan att fara de tio kilometrarna till Forsvik och titta på det välbevarade industriområdet som idag är museum. Du får förstås inte missa hjulångaren Eric Nordevall II, som oftast ligger vid bryggan.

Ett stenkast från industriminnesområdet finner du den äldsta slussen vid Göta kanal, och i slussområdet såväl café som restaurang och inte minst en fantastiskt vackert belägen ställplats.
(Ur H&C nr 8/2014)

FAKTA
Prisbild för aktiviteter på Karsborgs fästning:
Jakten på den försvunna Guldreserven, vuxen 160 kr, barn 7-12 år 140 kr.
Den historiska Äventyrsturen, vuxen 130 kr, barn 7-12 år 110 kr.
Barn 0-6 år är gratis i målsmans sällskap.
Skattkartor kostar 80 kronor styck.

Övernattning:
Karlsborgs Camping
Forsviks Sluss, Göta Kanal
Se www.campingkatalogen.se för mer information

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206