Vintercampingar i Zillertal

Publicerad: 2014-12-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Kallsvettig blickar jag ut över Mayerhofen, bebyggelsen krymper medan kabinen sakta stiger högre och högre. Efter tio minuters svindlande färd stiger vi ut i en drömvärld. Bländande vit snö, ett skidparadis med liftar, pister, färgglada skidåkare och flera restaurangbyggnader. Zillertal är för många en glad Tyrolerrestaurang i Hamburg, men i Zillertal kan du njuta av...

Kallsvettig blickar jag ut över Mayerhofen, bebyggelsen krymper medan kabinen sakta stiger högre och högre. Efter tio minuters svindlande färd stiger vi ut i en drömvärld.

Bländande vit snö, ett skidparadis med liftar, pister, färgglada skidåkare och flera restaurangbyggnader. Zillertal är för många en glad Tyrolerrestaurang i Hamburg, men i Zillertal kan du njuta av mer än god mat och öl. Den vackra dalgången vid foten av Zillertaler Alpen lockar turister från hela Europa.

Vi reste till Österrike i slutet av februari 2014, och vi for till det alpområde som är så nära man kan komma från Sverige. När du kör från München i riktning Innsbruck kommer du direkt efter gränsen till staden Kufstein, och därifrån är det bara fyra mil tills vägen tar av mot Mayerhofen. Det är nu Zillertal tar sin början och framför dig har du en tre mil lång dalgång längs floden Zillers gröna vatten. Höga snöklädda bergstoppar ger en magnifik inramning. Vi befinner oss i hjärtat av Tyrolen, och gillar du hus med joddlarbalkonger så får du ditt lystmäte direkt. Det är som att köra in i en sagovärld.

Det är sommarväglag och träd och buskar skimrar lätt i violett. Vi anar en snar lövsprickning. Det är nästan svårt att förstå att vi åker i ett av Österrikes bästa skidåkningsområden. På den halvtimmeslånga turen till Mayerhofen kommer vi att passera fyra vinteröppna campingplatser och åtskilliga liftanläggningar, vilka vi inte ser skymten av från vägen. Men först måste vi se till att få plats på någon av campingplatserna. Låt oss börja med den som ligger i Mayerhofen, Zillertals huvudort.

Camping Kröll Mayerhofen
Campingen ligger på behagligt gångavstånd från byn och vill du ha tillgång till ett häftigt utbud av barer, restauranger och butiker, så skall du bo här. Mayerhofen är en förunderlig mix av lantlig idyll och jetsetliv. Här har nog varit camping länge, för tomterna är inte så stora, men nya håller på att skapas på bergskanten. Du har all tänkbar service i form av skidförråd, torkrum, bastu och duschanläggningar. Diskrum likaså, fast maten får du laga ”hemma”, annars får du gå till den trevliga restaurangen. Välutrustat lekrum för barnen.

Skidbussen stannar vid campingen, och går i skytteltrafik hela dagarna. Morgonbutik med brödförsäljning.
Webbplats: www.campingplatz-tirol.at
GPS: N 47o30’33” E 11o52’10”
Pris: Husvagn/husbil + 2 personer, 26,70 euro + el

Campingdorf Hofer
Nästan mitt i den lilla alpbyn Zell am Ziller bor vi förnämligt hos familjen Hofer. Fem minuters promenad och du har gott om restauranger, caféer och några butiker. Servicehuset varmt, fräscht och rent. Trevlig restaurang och brödservice på morgonen. Fina plana platser på grönt gräs. Skidbussen går varje kvart till Zillertal Arena, som är dalens största skidområde. Området vid gondolliften är häftigt, och kommer du en solig eftermiddag när folk kommit ner från berget, så får du uppleva en otrolig stämning. Det lär gå åt en hel del av det lokala Zillertaler Beer. Här kan du också prova på att åka rodel, 4,5 euro för en tur.
Webbplats: www.campingdorf.at
GPS:
N 47o13’42” E 11o53’08”

Pris: Husvagn/husbil + 2 personer, 30,80 euro + el

 

Vintercampingar i Zillertal
På Camping Aufenfeld kan man hyra sitt ”egna” badrum i anslutning till sin plats, och man står i en cirkel runt dessa specialbyggnader.

Camping Aufenfeld
Från Zell am Ziller tar vi en dag en promenad, fyra kilometer, till grannbyn Aufenfeld, som är minst av nämnda orter i dalen. Campingen som ligger där är desto större och kan utan överdrift kallas för Zillertals flaggskepp. Anläggningen ingår i campingkedjan ”The Leading Camp”, vilken inkluderar Europas absolut bästa platser. Här kan man tala om resort, där utbud av förströelse, restauranger, spa och mycket annat finns på plats. Ändå tror vi att den här campingen kommer mera till sin rätt på sommaren. Den fina spaanläggningen med inomhuspooler är förstås öppen året om.
Webbplats: www.camping-zillertal.at
GPS:
N 47o15’47” E 11o53’59”

Pris: Husvagn/husbil + 2 personer, 30,90 euro + el

Camping Hoch Zillertal
Cirka 400 meter från liftarna till det senast anlagda skidområdet Hoch Zillertal, ligger en liten camping med samma namn. Vi bor inte här men ser att det finns ett antal platser lediga och att servicehus och restaurang ser trevliga ut från utsidan.
Webbplats: www.camping-hochzillertal.at
GPS: N47o17’39”   E11o52’30”

Wohlfül Camping Hell
Fügen är den första turistorten du kommer till när du kommit till Zillertal. En underbar by full av hotell och härbärgen som ligger på bergssluttningen. Här har du också ett gott utbud om du vill shoppa, inte minst en jätteoutlet för sportkläder. Campingen ligger en kvarts promenad från härligheten. Det är en femstjärnig anläggning och sanitetshuset är verkligen riktigt lyxigt. Bastuavdelning. Fin restaurang med smakfull inredning. Jättestor lekpark. Campingen har av tyska motororganisataionen ADAC fått utmärkelsen ”Bästa Camping 2013”.
Webbplats: www.zillertal-camping.at
GPS:
N 47o21’32’   E 11o51’08”

Pris: Husvagn/husbil + 2 personer, 38,00 euro + el

Skidåkning
Zillertal är kantad med höga bergtoppar, alla är över 2000 meter höga. Det har ingen betydelse vilken camping du väljer, skidbusservice är en självklarhet. Köper du ett liftkort för hela dalen har du tillgång till 178 liftar och 487 kilometer pister. På varje camping finns kartor och broschyrer och du får all tänkbar information. Det handlar om skidåkning av klass på hög höjd. Samtliga gondolliftar börjar på cirka 600 meter nere i dalen och sedan rör du dig mellan 1800 och 2500 meter. Även längdåkare har ett gott utbud.

Från Mayerhofen tog vi en biltur till orten Hintertux. Är det inte barmark är nog skidbussen eller ordinarie buss att rekommendera. Färden dit går genom flera alpbyar fyllda av hotell och pensionat och miljöerna är obeskrivligt vackra. Hintertux ligger på 1493 meter och här kan du ta gondolliften till 3250 meter. Ta gärna en paus på halva vägen och luncha i Österrikes största självserveringsrestaurang. Här åker man skidor 365 dagar om året med säker snögaranti.

FAKTA
Zillertal
32 kilometer lång dalgång längs floden Ziller, 30 000 innevånare, högsta berget är Hochfeiler 3510 m, fem campingplatser, 150 musikgrupper och nästan obegränsade möjligheter till skidåkning.

Bra att veta
Du behöver inte skaffa motorvägsvinjett för att ta dig till Zillertal. Det finns bra vägalternativ till motorväg den korta sträckan från Tyskland.

Snökedjor bör du ta med. På vissa alpvägar anbefalls bruk av sådana. Räddningsväst obligatorisk.

Vi uppskattade…
Att alla dörrar är olåsta på campingplatserna, och fria varmvattenduschar en självklarhet.
Att österrikarna är superduktiga på att städa fint.

Att resa på vintercamping utan en enda backe. Bara att svänga av landsvägen och rakt in på campingen.

Tänk på…
Att vill du inte äta på campingens restaurang får du laga maten vid ditt eget kök.
Att elpriset är högt, 0,70 – 0,90 euro per kWh.

Mer info: www.best-of-zillertal.at

 

Rulla till toppen