Marknad på samernas vis

Publicerad: 2015-01-06   Uppdaterad: 2023-04-18

För vissa är Jokkmokk lika med Jokkmokks-Jocke eller den rockande samen Sven-Gösta Jonsson. För de allra flesta är Jokkmokk samhället som har marknaden med stort M. Av Anders Wallsten Termometern visar 19 minusgrader. Isbildningarna på träden gnistrar förföriskt och det knarrar ljuvligt under skosulorna. Jag ligger i startblocken för att besöka den klassiska vintermarknaden i...

För vissa är Jokkmokk lika med Jokkmokks-Jocke eller den rockande samen Sven-Gösta Jonsson. För de allra flesta är Jokkmokk samhället som har marknaden med stort M.

Av Anders Wallsten

Termometern visar 19 minusgrader. Isbildningarna på träden gnistrar förföriskt och det knarrar ljuvligt under skosulorna. Jag ligger i startblocken för att besöka den klassiska vintermarknaden i Jokkmokk. Klockan visar 09:50 och nedräkningen till att det röda bandet ska klippas har påbörjats. Utställarna är i full färd med att finjustera det allra sista och snacket går redan. ”Ska det bli besökssuccé, eller kommer monsterkylan precis som ifjol?”

I en kaskad av färger och dofter visar det sig tämligen omgående att de knallar som lockar flest besökare till sina stånd är de som saluför lokala delikatesser och hantverk.
– 19 minusgrader är inget bekymmer, men blir det lika kallt som ifjol då det var 37 minusgrader då är det klart att en del tilltänkta gäster kanske väljer att stanna hemma istället, säger Joakim Lambertsson från Vild-Hasse.

De har sitt säte strax norr om Malung, vid porten till Sälenfjällen, närmare bestämt vid Bengtsgården.
– Här, smaka, säger Joakim Lambertsson, när han med stor skicklighet skär en tunn skiva björnkorv åt mig. Den är mild, lättrökt och innehåller 65 procent björnkött. För en sekund känner jag mig som en erfaren vildmarksmänniska och jag njuter i fulla drag av den ljuvliga smaken. Maten är ett kapitel för sig på marknaden. Det bjuds på smakprov i form av torkat renkött, lufttorkad älgsalami, vildsvinskorv, hjortronsylt och den mozzarellaliknande kaffeosten.

Men det kanske mest populära lunchstoppet sker där lokala Suovas (rökt på samiska) serveras för en femtiolapp. De tillagas över en gigantisk stekhäll och består av renkött som stoppas i en Gáhkko, ett mjukt, samiskt tunnbröd (glödkaka) tillsammans med sallad, potatismos och lingonsylt. Gott är bara förnamnet. En annan gammal fornnordisk rätt som gjorde succé bland kurrande magar och frusna fingrar var kombinationen vatten, mjöl, salt och rimmat fläsk. Alldeles riktigt – kolbullar.
– Det är första gången vi ställer ut så det är svårt att säga hur många portioner vi kommer att servera. Kanske 150 per dag, kanske 200. Vi får se, säger de båda herrarna i kör när de med vana händer skickar in en ny laddning kolbullar i stekpannan.

Lingon är populärt i dessa trakter, till och med på pizza. I den lokala pizzerian Opera på huvudstråket Storgatan finns pizzan Lappland på menyn med ingredienserna tomatsås, ost, lök, renskav och lingon. Det är en smakupplevelse utöver det vanliga, i alla fall för att var en pizza.

Marknad på samernas vis
för den som ätit sig mätt på kolbulle eller pizza med lingon finns många lokala delkatesser att köpa med sig hem.

Att det emellanåt kan bli lite småtrångt runt utställarna är inte så underligt. Jokkmokks Marknad är en folkfest och en tradition som får folk att gå man ur huse. Enligt gammal tradition inleds marknaden alltid den första torsdagen i februari och sedan följer tre intensiva dygn.
– Ett normalt år kommer det cirka 35 000 – 45 000 besökare under marknadsdagarna. Vid extrem kyla kan det bli betydligt färre. När det 2012 var ned mot 37-38 minusgrader resulterade det i en halvering av det normala besöksantalet. Marknadsbesökarna är emellertid av segt virke så 2013 kom de tillbaka då temperaturen bara låg mellan minus 20-30 grader, säger Birgitta Nilsson från Jokkmokks

Turistbyrå, och berättar att 37 000 besökare hittade dit denna gång. En fantastisk siffra med tanke på att det bara bor cirka 3 000 invånare i samhället. Men det finns mer än bara väder och mat som besökarna gärna diskuterar. På tapeten denna gång är den vackert upplysta isskulpturen Dansande älgar av Tim Linhart som prydde parken vid marknadsscenen.

 

Marknad på samernas vis
Per Kuhmunen leder den klassiska renrajden genom marknaden,

En företeelse, som faktiskt mynnar ut i ett världsrekord, är när Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten, lyckas med 172 armbrytningsvinster på tio minuter. Men pricken över i:et, det som får klockorna att stanna och all kommers att upphöra för några ögonblick är den klassiska renrajden där Per Kuhmunen, utsmyckad på klassiskt samiskt vis, vandrar Storgatan fram med sina renar i släptåg. Det är en förtrollande syn.

I över 400 år har vinermarknaden ägt rum. Redan på 1600-talet instiftade den svenska kungamakten fasta marknadsplatser i sameland, i syfte att driva in skattemedel. Tittar man i historieböckerna kan man redan 1606 utläsa att kungens utsände Daniel Hjort varit på plats i just Jokkmokk för att skapa vad man då kallade ordning. 2005 firade vintermarknaden 400-årsjubileum. Då invigde kungaparet tillställningen och hela 80 000 besökare slöt upp under marknadsdagarna. Att många reser flera mil för att vara på plats vid den årliga festtillställningen har jag full förståelse för. Det här måste upplevas igen och igen och igen…
(Ur H&C nr 1/2014)

FAKTA
Jokkmokks marknad
Var: Jokkmokk
Öppettider: 5-7 februari, 10.00 – 18.00
Webbplats: www.jokkmokksmarknad.se
Kuriosa: År 2005 firade Jokkmokks marknad 400-årsjubileum.
Parkering: Värdar visar vägen till parkeringar. Pris 20:- som går oavkortat till en ideell förening.
Pris: Gratis. Vid diverse konserter och föreläsningar kan det dock förekomma inträde.

Närliggande camping- och ställplatser:
FC558 Skabram Turism & Gårdsmejeri, Skabram 206, 902 99 Jokkmokk.
Tel: 0971-107 52
Öppet: 1/1 – 31/12

BD4 Jokkmokk Camping Center, Notudden, 962 22 Jokkmokk
Tel: 0971-123 70
Öppet: 20/6 – 6/8

BD16 Harads Camping, Edelforsvägen 61, 960 24 Harads
Tel: 0928-100 08
Öppet: 11/5 – 30/8

Rulla till toppen