Marknad på samernas vis

Marknad på samernas vis

Publicerad

För vissa är Jokkmokk lika med Jokkmokks-Jocke eller den rockande samen Sven-Gösta Jonsson. För de allra flesta är Jokkmokk samhället som har marknaden med stort M.

Av Anders Wallsten

Termometern visar 19 minusgrader. Isbildningarna på träden gnistrar förföriskt och det knarrar ljuvligt under skosulorna. Jag ligger i startblocken för att besöka den klassiska vintermarknaden i Jokkmokk. Klockan visar 09:50 och nedräkningen till att det röda bandet ska klippas har påbörjats. Utställarna är i full färd med att finjustera det allra sista och snacket går redan. "Ska det bli besökssuccé, eller kommer monsterkylan precis som ifjol?"

I en kaskad av färger och dofter visar det sig tämligen omgående att de knallar som lockar flest besökare till sina stånd är de som saluför lokala delikatesser och hantverk.
- 19 minusgrader är inget bekymmer, men blir det lika kallt som ifjol då det var 37 minusgrader då är det klart att en del tilltänkta gäster kanske väljer att stanna hemma istället, säger Joakim Lambertsson från Vild-Hasse.

De har sitt säte strax norr om Malung, vid porten till Sälenfjällen, närmare bestämt vid Bengtsgården.
- Här, smaka, säger Joakim Lambertsson, när han med stor skicklighet skär en tunn skiva björnkorv åt mig. Den är mild, lättrökt och innehåller 65 procent björnkött. För en sekund känner jag mig som en erfaren vildmarksmänniska och jag njuter i fulla drag av den ljuvliga smaken. Maten är ett kapitel för sig på marknaden. Det bjuds på smakprov i form av torkat renkött, lufttorkad älgsalami, vildsvinskorv, hjortronsylt och den mozzarellaliknande kaffeosten.

Men det kanske mest populära lunchstoppet sker där lokala Suovas (rökt på samiska) serveras för en femtiolapp. De tillagas över en gigantisk stekhäll och består av renkött som stoppas i en Gáhkko, ett mjukt, samiskt tunnbröd (glödkaka) tillsammans med sallad, potatismos och lingonsylt. Gott är bara förnamnet. En annan gammal fornnordisk rätt som gjorde succé bland kurrande magar och frusna fingrar var kombinationen vatten, mjöl, salt och rimmat fläsk. Alldeles riktigt - kolbullar.
- Det är första gången vi ställer ut så det är svårt att säga hur många portioner vi kommer att servera. Kanske 150 per dag, kanske 200. Vi får se, säger de båda herrarna i kör när de med vana händer skickar in en ny laddning kolbullar i stekpannan.

Lingon är populärt i dessa trakter, till och med på pizza. I den lokala pizzerian Opera på huvudstråket Storgatan finns pizzan Lappland på menyn med ingredienserna tomatsås, ost, lök, renskav och lingon. Det är en smakupplevelse utöver det vanliga, i alla fall för att var en pizza.

Jokkmokks marknad

för den som ätit sig mätt på kolbulle eller pizza med lingon finns många lokala delkatesser att köpa med sig hem.

Att det emellanåt kan bli lite småtrångt runt utställarna är inte så underligt. Jokkmokks Marknad är en folkfest och en tradition som får folk att gå man ur huse. Enligt gammal tradition inleds marknaden alltid den första torsdagen i februari och sedan följer tre intensiva dygn.
- Ett normalt år kommer det cirka 35 000 – 45 000 besökare under marknadsdagarna. Vid extrem kyla kan det bli betydligt färre. När det 2012 var ned mot 37-38 minusgrader resulterade det i en halvering av det normala besöksantalet. Marknadsbesökarna är emellertid av segt virke så 2013 kom de tillbaka då temperaturen bara låg mellan minus 20-30 grader, säger Birgitta Nilsson från Jokkmokks

Turistbyrå, och berättar att 37 000 besökare hittade dit denna gång. En fantastisk siffra med tanke på att det bara bor cirka 3 000 invånare i samhället. Men det finns mer än bara väder och mat som besökarna gärna diskuterar. På tapeten denna gång är den vackert upplysta isskulpturen Dansande älgar av Tim Linhart som prydde parken vid marknadsscenen.

 

Jokkmokks marknad

Per Kuhmunen leder den klassiska renrajden genom marknaden,

En företeelse, som faktiskt mynnar ut i ett världsrekord, är när Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten, lyckas med 172 armbrytningsvinster på tio minuter. Men pricken över i:et, det som får klockorna att stanna och all kommers att upphöra för några ögonblick är den klassiska renrajden där Per Kuhmunen, utsmyckad på klassiskt samiskt vis, vandrar Storgatan fram med sina renar i släptåg. Det är en förtrollande syn.

I över 400 år har vinermarknaden ägt rum. Redan på 1600-talet instiftade den svenska kungamakten fasta marknadsplatser i sameland, i syfte att driva in skattemedel. Tittar man i historieböckerna kan man redan 1606 utläsa att kungens utsände Daniel Hjort varit på plats i just Jokkmokk för att skapa vad man då kallade ordning. 2005 firade vintermarknaden 400-årsjubileum. Då invigde kungaparet tillställningen och hela 80 000 besökare slöt upp under marknadsdagarna. Att många reser flera mil för att vara på plats vid den årliga festtillställningen har jag full förståelse för. Det här måste upplevas igen och igen och igen…
(Ur H&C nr 1/2014)

FAKTA
Jokkmokks marknad
Var: Jokkmokk
Öppettider: 5-7 februari, 10.00 – 18.00
Webbplats: www.jokkmokksmarknad.se
Kuriosa: År 2005 firade Jokkmokks marknad 400-årsjubileum.
Parkering: Värdar visar vägen till parkeringar. Pris 20:- som går oavkortat till en ideell förening.
Pris: Gratis. Vid diverse konserter och föreläsningar kan det dock förekomma inträde.

Närliggande camping- och ställplatser:
FC558 Skabram Turism & Gårdsmejeri, Skabram 206, 902 99 Jokkmokk.
Tel: 0971-107 52
Öppet: 1/1 – 31/12

BD4 Jokkmokk Camping Center, Notudden, 962 22 Jokkmokk
Tel: 0971-123 70
Öppet: 20/6 – 6/8

BD16 Harads Camping, Edelforsvägen 61, 960 24 Harads
Tel: 0928-100 08
Öppet: 11/5 – 30/8

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206