Skid- och campingpärla i Hälsingland

Publicerad: 2015-01-29   Uppdaterad: 2023-04-18

Sveriges näst äldsta alpinanläggning ligger i Järvsö. Denna skogsklädda höjd, vars sluttningar om vintern förvandlas till en värld av möjligheter för alla skidåkare, har en liten camping mitt i backen.  – Du har väl bra däck, undrar Janne Österlund, campingvärd på Alpbyns Vinter- & Sommarcamping, när vi ringer och anmäler vår ankomst. Ja, du vet...

Sveriges näst äldsta alpinanläggning ligger i Järvsö. Denna skogsklädda höjd, vars sluttningar om vintern förvandlas till en värld av möjligheter för alla skidåkare, har en liten camping mitt i backen.

 – Du har väl bra däck, undrar Janne Österlund, campingvärd på Alpbyns Vinter- & Sommarcamping, när vi ringer och anmäler vår ankomst. Ja, du vet vägen är rejält brant upp till anläggningen.

Visst var vi rustade med däck för vinterväg, men vi var nog ganska spända på vad som skulle komma när vi svängde av mot Järvsö Alpby i slutet av Järvsö samhälle (vi kom från söder). Det gick alldeles utmärkt att ta sig upp till campingen, men det är ingen överdrift att det krävs rätt utrustning.

Att campa tillfälligt eller till och med spontant är inte så enkelt på våra svenska skidstationer. De flesta campingplatserna bebos av fasta gäster. Även Alpbyn i Järvsö har till största del säsongsboende, men Janne Österlund, som äger campingen, säger att det för det mesta går att lösa ett tillfälligt boende. Och precis som alltid på vintern, skall du ringa i förväg så att platsen är skottad.

Vi träffar Karin och Kajsa (bild 673/674) Birk-Jensen som kommit med husbil för att åka skidor några dagar.
– Här har barnen lärt sig att åka skidor, berättar Karin. Under några år har vi kört till alperna, men nu är vi tillbaka, och det är lugnt och välpreparerade backar här.

Det är elva år sedan Janne tog över campingen, som då var tämligen nedgången. Idag möter du en härlig anläggning med 80 tomter och ett modernt servicehus. Vet inte om det har med min mogna ålder att göra, men det är en lycka att bo på en camping där det råder total avsaknad av dörrkoder, duschpolletter och trendiga kort som skall laddas med pengar för allt möjligt. Tro nu inte att platsen är omodern för det. När vi skall checka ut, går det alldeles utmärkt att betala med kort. Servicehuset är rent som en tandläkarmottagning och välutrustat med duschar, toaletter, bastu etcetera. Samlingsrummet är stort och får en att tänka på en trendig restaurang.

Skid- och campingpärla i Hälsingland
Alpbyns Camping ligger i direkt anslutning till liftsystemet, och därmed också nära tre olika restauranger

Järvsö ligger mitt emellan Bollnäs och Ljusdal i dalgången mellan Öjeberget och älven Ljusnan. Här är inte bara härligt om vintern, det är obeskrivligt vackert på sommaren. Och därför har Järvsö kommit att bli en turistort, vars största näring är just besökare.

”Som känt är har under senare tid Järvsö socken ådragit sig ett livligare intresse som turistort. Därmed följer ökad avsättning för ortens produkter och livligare omsättning på penningmedel! Varje åtgärd, som är ägnad att öka turistströmmen må därför understödjas från kommunens sida” Så löd en privat motion till kommunen 1931.

Politikerna i den lilla Hälsingebyn tog orden på allvar, och söndagen den 21 mars 1937 kunde Järvsöbacken invigas. Det var Sveriges andra alpina anläggning. Då handlade det om en nedfart och en 200 meter lång bygellift, som användes genom att 4-5 skidåkare hängde sig fast vid varje bygel. Polletter till liften köptes på Järvsö Taxi.

Idag ser Järvsö Alpinanläggning annorlunda ut. De 19 nedfarterna påminner om en bläckfisk vars armar kramar om Öjeberget. Det finns två svarta pister som erbjuder åkning för de mera garvade. Den ena är Sydbacken och här hålls sedan 1930-talet årligen ”Järvsö Slalom” som är en slalomtävling godkänd av FIS, Internationella Skidförbundet.

Den högsta fallhöjden utför Öjeberget är 200 meter och längsta pisten är 1950 meter. Öjeberget är inget fjäll, vilket gör att snöklädda barrträdd ramar in och ger ridåer mellan utförslöporna, men kommer du upp på toppen har du en vidunderlig utsikt. Först ser du Järvsö by med sin stora röda Hälsingegård, Järvsö vita kyrka på en ö i älven och sedan skog och frusna vatten så långt ögat når. För att ta sig runt i systemet har du sju liftar och ett rullband för de minsta till din hjälp. År 2000 kunde den fösta sittliften tas i bruk och 2010 var det tid för ytterligare en.

Om anläggningen är gammal så märks det inte i de lokaler vi besöker. Vid foten av berget har du ett jättestort trähus i rött och ockragult, där du köper liftkort, hyr skidor och utrustningar, kan handla i skidbutiken, äta i restaurangen eller pusta ut i värmestugan. Ett mycket fräscht och ändamålsenligt hus. Härifrån har du bara barnområdet emellan till nästa restaurang och värmestuga, vilken också ligger granne med campingen. Är du sugen på att äta kolbullar, så tar du dig upp till kolgrillen på toppen. Här serveras denna delikatess som är gjord på mjöl, vatten och fläsk.

Man kan slå fast att Järvsö har en alpinanläggning i tiden. Inte minst märks detta vid den häftiga Jibbparken. Här hoppar, railar och snurrar duktiga snowboardåkare. Det är nog ingen slump att en av världens bästa snowboardåkare, Nils Arvidsson, är uppvuxen i Järvsö. Nu är han 25 år och har världen som sitt arbetsfält, där filmbolagen slåss om att ha med honom i sina produktioner.

Vill du hellre åka längdskidor är kanske Alpbyns Camping inte den mest idealiska platsen, för du måste ta bilen till skidspåret. Fast både campingvärden Janne och damen på Turistbyrån talar lyriskt om skidområdet Harsa, en kvarts bilresa från campingen. Här finns superspår i varierande längder och bli inte förvånad om du möter en välkänd elitåkare på träning. Vår trevlige campingvärd Janne, hade oturen att anmäla sig försent till Vasaloppet år 2011. Då fann han på råd och startade ”Harsaloppet” som är nio mil långt. En kul grej som kommit för att stanna och där de tävlande samlas till gemensam middag efteråt. Redan första året var det 33 startande.

Du har ingen butik uppe i Alpbyn, men att promenera ner till Järvsö by kräver ingen större prestation. Kanske har du max två kilometer till Turistbyrån. Längs stora vägen som går rakt igenom Järvsö finns livsmedelsbutik, apotek, bank och mycket annat. Inte minst är utbudet av grillkök och pizzerior stort. Vill du äta lite extra fint, så missa inte anrika Järvsöbaden vid södra infarten. Det är gästgiveriet som drivits inom samma familj i över hundra år.

Järvsö har en slogan ”Alltid, Vackert, Nära” och nog känns det så.

 FALTA
FC239 Alpbyn Camp, sommar & vinter
Järvsöbacken
820 40 Järvsö

Tel. 070-534 96 98
E-post: info@alpbyn.seHemsida: www.alpbyn.se

Mer om vintercamping:
60 campingar med bästa skidläge
Betygsatta campingplatser

Vinterparadis i södra Dalarna

 

 

Rulla till toppen