Skid- och campingpärla i Hälsingland

Skid- och campingpärla i Hälsingland

Publicerad

Sveriges näst äldsta alpinanläggning ligger i Järvsö. Denna skogsklädda höjd, vars sluttningar om vintern förvandlas till en värld av möjligheter för alla skidåkare, har en liten camping mitt i backen.

 - Du har väl bra däck, undrar Janne Österlund, campingvärd på Alpbyns Vinter- & Sommarcamping, när vi ringer och anmäler vår ankomst. Ja, du vet vägen är rejält brant upp till anläggningen.

Visst var vi rustade med däck för vinterväg, men vi var nog ganska spända på vad som skulle komma när vi svängde av mot Järvsö Alpby i slutet av Järvsö samhälle (vi kom från söder). Det gick alldeles utmärkt att ta sig upp till campingen, men det är ingen överdrift att det krävs rätt utrustning.

Att campa tillfälligt eller till och med spontant är inte så enkelt på våra svenska skidstationer. De flesta campingplatserna bebos av fasta gäster. Även Alpbyn i Järvsö har till största del säsongsboende, men Janne Österlund, som äger campingen, säger att det för det mesta går att lösa ett tillfälligt boende. Och precis som alltid på vintern, skall du ringa i förväg så att platsen är skottad.

Vi träffar Karin och Kajsa (bild 673/674) Birk-Jensen som kommit med husbil för att åka skidor några dagar.
- Här har barnen lärt sig att åka skidor, berättar Karin. Under några år har vi kört till alperna, men nu är vi tillbaka, och det är lugnt och välpreparerade backar här.

Det är elva år sedan Janne tog över campingen, som då var tämligen nedgången. Idag möter du en härlig anläggning med 80 tomter och ett modernt servicehus. Vet inte om det har med min mogna ålder att göra, men det är en lycka att bo på en camping där det råder total avsaknad av dörrkoder, duschpolletter och trendiga kort som skall laddas med pengar för allt möjligt. Tro nu inte att platsen är omodern för det. När vi skall checka ut, går det alldeles utmärkt att betala med kort. Servicehuset är rent som en tandläkarmottagning och välutrustat med duschar, toaletter, bastu etcetera. Samlingsrummet är stort och får en att tänka på en trendig restaurang.

Alpbyns Camping ligger i direkt anslutning till liftsystemet, och därmed också nära tre olika restauranger

Järvsö ligger mitt emellan Bollnäs och Ljusdal i dalgången mellan Öjeberget och älven Ljusnan. Här är inte bara härligt om vintern, det är obeskrivligt vackert på sommaren. Och därför har Järvsö kommit att bli en turistort, vars största näring är just besökare.

"Som känt är har under senare tid Järvsö socken ådragit sig ett livligare intresse som turistort. Därmed följer ökad avsättning för ortens produkter och livligare omsättning på penningmedel! Varje åtgärd, som är ägnad att öka turistströmmen må därför understödjas från kommunens sida" Så löd en privat motion till kommunen 1931.

Politikerna i den lilla Hälsingebyn tog orden på allvar, och söndagen den 21 mars 1937 kunde Järvsöbacken invigas. Det var Sveriges andra alpina anläggning. Då handlade det om en nedfart och en 200 meter lång bygellift, som användes genom att 4-5 skidåkare hängde sig fast vid varje bygel. Polletter till liften köptes på Järvsö Taxi.

Idag ser Järvsö Alpinanläggning annorlunda ut. De 19 nedfarterna påminner om en bläckfisk vars armar kramar om Öjeberget. Det finns två svarta pister som erbjuder åkning för de mera garvade. Den ena är Sydbacken och här hålls sedan 1930-talet årligen "Järvsö Slalom" som är en slalomtävling godkänd av FIS, Internationella Skidförbundet.

Den högsta fallhöjden utför Öjeberget är 200 meter och längsta pisten är 1950 meter. Öjeberget är inget fjäll, vilket gör att snöklädda barrträdd ramar in och ger ridåer mellan utförslöporna, men kommer du upp på toppen har du en vidunderlig utsikt. Först ser du Järvsö by med sin stora röda Hälsingegård, Järvsö vita kyrka på en ö i älven och sedan skog och frusna vatten så långt ögat når. För att ta sig runt i systemet har du sju liftar och ett rullband för de minsta till din hjälp. År 2000 kunde den fösta sittliften tas i bruk och 2010 var det tid för ytterligare en.

Om anläggningen är gammal så märks det inte i de lokaler vi besöker. Vid foten av berget har du ett jättestort trähus i rött och ockragult, där du köper liftkort, hyr skidor och utrustningar, kan handla i skidbutiken, äta i restaurangen eller pusta ut i värmestugan. Ett mycket fräscht och ändamålsenligt hus. Härifrån har du bara barnområdet emellan till nästa restaurang och värmestuga, vilken också ligger granne med campingen. Är du sugen på att äta kolbullar, så tar du dig upp till kolgrillen på toppen. Här serveras denna delikatess som är gjord på mjöl, vatten och fläsk.

Man kan slå fast att Järvsö har en alpinanläggning i tiden. Inte minst märks detta vid den häftiga Jibbparken. Här hoppar, railar och snurrar duktiga snowboardåkare. Det är nog ingen slump att en av världens bästa snowboardåkare, Nils Arvidsson, är uppvuxen i Järvsö. Nu är han 25 år och har världen som sitt arbetsfält, där filmbolagen slåss om att ha med honom i sina produktioner.

Vill du hellre åka längdskidor är kanske Alpbyns Camping inte den mest idealiska platsen, för du måste ta bilen till skidspåret. Fast både campingvärden Janne och damen på Turistbyrån talar lyriskt om skidområdet Harsa, en kvarts bilresa från campingen. Här finns superspår i varierande längder och bli inte förvånad om du möter en välkänd elitåkare på träning. Vår trevlige campingvärd Janne, hade oturen att anmäla sig försent till Vasaloppet år 2011. Då fann han på råd och startade "Harsaloppet" som är nio mil långt. En kul grej som kommit för att stanna och där de tävlande samlas till gemensam middag efteråt. Redan första året var det 33 startande.

Du har ingen butik uppe i Alpbyn, men att promenera ner till Järvsö by kräver ingen större prestation. Kanske har du max två kilometer till Turistbyrån. Längs stora vägen som går rakt igenom Järvsö finns livsmedelsbutik, apotek, bank och mycket annat. Inte minst är utbudet av grillkök och pizzerior stort. Vill du äta lite extra fint, så missa inte anrika Järvsöbaden vid södra infarten. Det är gästgiveriet som drivits inom samma familj i över hundra år.

Järvsö har en slogan "Alltid, Vackert, Nära" och nog känns det så.

 FALTA
FC239 Alpbyn Camp, sommar & vinter
Järvsöbacken
820 40 Järvsö

Tel. 070-534 96 98
E-post: info@alpbyn.seHemsida: www.alpbyn.se

Mer om vintercamping:
60 campingar med bästa skidläge
Betygsatta campingplatser

Vinterparadis i södra Dalarna

 

 

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206