Med cyklar och husbil på Gotland

Med cyklar och husbil på Gotland

Publicerad

Solen får vattenytan att glittra och barn leker på stranden. Ett bra ställe för en eftermiddagslur, med husbilsdörren på vid gavel.

För hundra år sedan var Gotland fattigmansland. En idyll vid havet som visserligen inte kunde mätas i pengar, men likväl fick människor att stanna kvar i det karga landskapet. Av kärlek. Husen vårdades och förvaltades vilket får dagens sommarflanörer att applådera åt dåtidens charm och byggnadsstil. Få platser i Sverige är så välbevarade som Gotland.

Många menar att bristen på pengar fått gotlänningarna att vårda det gamla, medan andra menar att stoltheten för öns traditioner fått befolkningen att vårda sitt eget ursprung. Från Visby följer vi kusten söderut. Strävar efter att åka på så små vägar som möjligt och passerar oräkneliga färister - ett galler i marken som hindrar betande kor från att rymma - och får gång på gång förklara syftet med dessa tvärställda järnbalkar för oförstående barn. Då och då parkerar vi bilen och plockar fram cyklarna för att njuta av Gotlands vackra naturområden. Kalle, sju år, cyklar själv och bak i cykelvagnen sitter Hilda, drygt tre år gammal.

Gotland är utmärkt för barnfamiljer med ork i benen. Avsaknaden av backar och gott om djur och naturupplevelser får de flesta barn att sluta tänka på tristessen i sadeln och istället ägna kraft och energi åt att se så mycket som möjligt. Dessutom är Gotlands virrvarr av vägar enastående för den som vill cykla runt snarare än att cykla exakt samma väg tillbaka.

Vi lämnar bilen på Burgsvik camping och cyklar söderut mot Vamlingbo och Hoburgen.
- Titta, vilken rolig gubbe, säger Hilda och pekar på Hoburgsgubben (en stenformation som ser ut som ett ansikte) vars näsa målats gul nere vid Hoburgen på södra Sudret. Havet är iskallt, men vad spelar det för roll när barnen vill bada? Två timmar senare öppnar restaurangen uppe vid parkeringen och med blåmelerade läppar äter barnen dubbla portioner köttbullar.

Kilometrar läggs till mil och gotlandsvägarna hänger samman som ett fågelbo av oupptäckta områden. Tillbaka i Burgsvik äter vi hamburgare på Gåsens Lada utanför tv-kända Grå Gåsen där TV4 spelade in underhållningsprogrammet Så mycket bättre. Värdparet Håkan och Maria förklarar ingående kärleken till Sudret och varför de lämnade sina välbetalda jobb i Stockholm för att ta över pensionatet på södra Gotland.
- Det var dags att göra någonting annat och dessutom kunde jag inte släppa tanken på att njuta av landskapet här nere till vardags, säger Maria och pekar ut över den lummiga trädgården med pool och egen restaurang.
- Det är ett hårt arbete, men värt varenda minut.

Traditionella fiskbodar i sten vid Ronehamn.

Via inlandet och Grötlingbo fortsätter vi nordost mot Ronehamn. Öja kyrka precis utanför Burgsvik är en klassiker för dem som drömmer om att gifta sig på ön och har du tur pågår ett bröllop precis när du cyklar förbi. Fornminnesskyltarna avlöser varandra och trots informationstavlor är det ibland svårt att hitta gravhögarna på de sommarfrodiga ängarna. I historien var det här trakter av betydelse.

Ängar och gravplatser för hövdingar av klass. Bronsålderslämningar och skeppssättningar som idag används som sommarbete för tusentals får och kossor. Först framåt tvåtiden (efter 26 kilometer) kommer vi fram till vandrarhemmet Gula Hönan i Ronehamn där familjen Qwiberg Enderborg serverar mat som tillagats med kärlek. Kökschefen Marc Enderborg satsar helhjärtat på ingredienser från Gotland. Kanske inte så konstigt då han arbetat både i Dubai, Aten och London och som påläggskalv hört Gordon Ramsey beskriva betydelsen av ingrediensernas ursprung.

Nästa dag följer vi småvägarna norrut mot Burs, När och så småningom Lau. Pyttesamhällen med kyrkor och sköna vägskäl lämpliga för en paus. På Burs Kafé och Matsal serverar Eva Alveheim välbehövligt kaffe och knappt en timme senare äter vi medhavd lunch vid Lau källa. Näckrosdammen får barnen på topphumör vilket ger föräldrarna möjlighet till en skön tupplur i gröngräset. Trots tre mil i sadeln och gott om pauser längs vägen är vi framme i strandparadiset Ljugarn redan klockan tre (vi startade strax efter nio). Kalle, som är den som sliter hårdast tar paus på lekplatsen medan jag cyklar tillbaka till Ronehamn för att hämta bilen.

Sista dagen på hoj cyklar vi till Katthammarsvik vid östra Gotlands hakspets (18 kilometer) och återvänder framåt kvällen till campingen vid Ljugarns stränder. Tapasbaren Pighuset blir en klassiker innan vi ens provat och smaklökarna jublar mellan rätter som Gotlandspotatis med aioli, Västerbottensost med kroketter och härlig chèvre med rödbetor från gården bakom knuten. På Gotland är närproducerat inte bara ett mantra utan ett måste för att få människor att överleva under resten av året, då fastlänningarna lämnar de vindpinade slätterna och åker västerut för att minnas smakerna och lukterna från Gotlands stolta kockar och bönder. En sommaridyll i lyxförpackning.

FAKTA:
Vår resa:
Visby-Burgsvik-Hoburgen-Burgsvik-Ronehamn-Ljugarn-Katthammarsvik-Ljugarn-Roma-Visby.
Ta dig dit: Med båt från Nynäshamn alternativt Oskarshamn.
Boende: Hitta campingplatser och ställplatser på Gotland via www.campingkatalogen.se

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206