På gåsaryggen

Publicerad: 2015-05-12   Uppdaterad: 2015-05-18

Hon var första svensk och första kvinna att få Nobelpriset i litteratur. Hon var också första kvinna att väljas in i Svenska Akademien, och sedan 1992 pryder hon våra tjugokronorssedlar. Välkommen till Selma Lagerlöfs gård i Mårbacka. Mårbacka i Värmland är synonymt med författarinnan Selma Lagerlöf. Det var där hon den 20 november 1858 föddes...

Hon var första svensk och första kvinna att få Nobelpriset i litteratur. Hon var också första kvinna att väljas in i Svenska Akademien, och sedan 1992 pryder hon våra tjugokronorssedlar. Välkommen till Selma Lagerlöfs gård i Mårbacka.

Mårbacka i Värmland är synonymt med författarinnan Selma Lagerlöf. Det var där hon den 20 november 1858 föddes och det var där hon dog den 16 mars 1940. Där emellan hann hon bland annat skriva Gösta Berlings saga (1891) och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-1907).

-Det skrevs i testamentet att hennes gård skulle bli publik, vilket den också blev två år efter hennes bortgång, förklarar intendenten Lena Gynnemo när hon inne på caféet hälsar mig välkommen till en klassisk plats i svensk litteraturhistoria.

I caféet serveras det hembakat och lokala skrädmjölscrêpes efter dåtidens recept. När Lena Gynnemo berättar att besökssiffrorna har sjunkit från 60 000 till 22 000 är det bara att inse att det dessvärre finns det som lockar mer än att göra ett besök på Selmas Mårbacka.

-Vi försöker nu göra gården lite mer familjevänlig med skattjakt för barnen och en tipspromenad för såväl vuxna som barn, säger Lena Gynnemo när vi vandrar genom den underbara trädgården fram till stallet.

Där känner den yngsta generationen sig hemma med pysselrum och en tv-hörna där en tecknad version av klassikern Nils Holgersons underbara resa genom Sverige visas från morgon till kväll. Guidningen i huset är dock den jag ser mest fram emot, och den genomförs på tre språk: svenska, engelska och tyska.

Bredvid Selmas arbetsrum är det ett litet ting som jag fastnar lite extra för. Det är en tio centimeter hög, korpsvart version av Nils Holgersson på gåsryggen. Jag tar den i min hand, känner lite på vikten, och gissar att det är en brevpress.

-Nej, det är faktiskt kylaremblemet till hennes bil. Du må tro att hon retade gallfeber på männen på den tiden. Dels för att hon som kvinna hade bil, dels för att hon hade ett eget kylaremblem.

Bilden: Selma Lagerlöfs arbetsplats på Mårbacka

MÅRBACKA
Var:
Från väg 62, tag av mot Södra Ås. Vid Södra Ås tag höger mot Mårbacka. Därifrån är det skyltat.

Webb: www.marbacka.com för öppettider, priser och annan info.

 Parkering: Exemplarisk.

Närliggande camping- och ställplatser:

FC107 Humletorp Stugby & Camping, Östra Ämtervik, tel 0565-320 81, öppet 1/ 1- 31/12.

SP78 Sjösala, Östra Ämtervik, öppet 1/1-31/12.

S 22 Storängens Camping, Ransäter, tel 0552-300 80, öppet 30/4 – 20/9.

 

Rulla till toppen