Förenar Sverige med Norge

Förenar Sverige med Norge

Publicerad

En härlig avstickare är den, Blå-gröna vägen mellan Dingle i Bohuslän och Halden i Norge. Den löper parallellt med E6:an, och längs vägen hittar du hantverkare, museer, naturupplevelser och prisvärda campingplatser.

Bohuslän får oss att tänka på saltstänkta klippor, röda fiskebodar och doften av hav och nyfångad fisk. Kuststräckan väster om E6:an känner alla, men hur många har färdats öster om landskapets trafiknerv? Där ligger den sjörika bygden mot Dalslandsgränsen där blått och grönt kontrasterar mot varandra. År 2002 startades ett svensk-norskt projekt som under två år utvecklade begreppet Blå-gröna vägen. Målet är att få fram nya besöksmål, parkeringsplatser vid kulturhistoriska sevärdheter och fler rastplatser i anknytning till bad- och fiskemöjligheter som ligger längs väg 165 i Sverige och riksvei 22 i Norge.

På turistbyråer och andra ställen som har turistinformation hittar du numera en utmärkt broschyr som heter Blå-gröna vägen. Bra karta och presentation av 52 olika ställen att stanna upp vid. Vi kommer från söder och lämnar E:6an i Dingle. Kartan med de numrerade "stoppen" får leda oss. Vi gör ett axplock ur föreslagna stopp.

Svarteborgs Stencenter
Några kilometer norr om Dingle ligger Svarteborgs Stencenter. Vi befinner oss i den del av Bohuslän där stenhuggerierna är många och anrika och vid Svarteborg kan vi få en liten inblick. Har du glömt allt det där om granit och gnejs från skoltiden, så finns de här pedagogiskt presenterade tillsammans med en mängd andra stensorter. Här finns också en trevlig butik med konstföremål av sten, ett café och öppna tillverkningslokaler. Vill du stanna kvar, så går det utmärkt att bo på intilliggande Svarteborgs Stencenter Vildmarkscamping.

Bullarensjön

Då och då sluter en vacker utsikt över Bullarensjön upp längs vägen.

Hällevadsholm
Nästa samhälle är Hällevadsholm och även här har avsaknaden av E6:an satt spår, vi far rakt igenom. Har du ett historiskt intresse skall du förstås stanna upp, för väster om bebyggelsen ligger Steneheds Gravfält med ett 40-tal fornlämningar. Snart når vi Södra Bullaresjön som är en del av ett vattendrag som leder ända till Idefjorden och Svinesund. Vid sundet mellan Södra och Norra Bullaresjön intar vi vår lunch. Slitna rödgula skyltar om förbjuden camping sitter uppspikade på träden, men det kan väl ändå inte bedömas som camping att vi parkerar en stund. Vi står vid en härlig badplats, en sådan där klassisk svensk landsortsbadplats men en halvrisig omklädningshytt och badbrygga. En oas att stanna vid en varm sommardag.

Östad
Snart är vi komna till Östad som är sista samhället före gränsen. Söder om byn ligger Naverstads kyrka vackert belägen på en kulle. Tyvärr kommer vi lite för tidigt på säsongen för att kyrkan skall vara öppen. Vi hade gärna tittat in i denna helgedom från 1100-talet som bland annat gjort sig känd för sina fina takmålningar från 1700-talet.
På vägen in mot Östad står en skylt till Bullarens Traktormuseum. Räds ej att det ser lite allmänt ovårdat ut på vägen fram, för i museet finner du en mängd rariteter.
Vi provianterar lite på ICA i Östad. Mitt emot ligger Hantverksboden som jag prompt skall in i. Ett besök som även min inte alltför entusiastiske make uppskattar. I ett gammalt gulmålat tvåvåningshus kan du köpa nya och begagnade saker, som blandats så att man tycker sig gå på ett museum. Här finns textilier, porslin och prydnadsföremål. Här och var står bord, där man kan slå sig ner och dricka sitt inköpta kaffe med dopp. De trevliga damerna bakom disken berättar att de brukar fara på auktioner där de köper in föremål från dödsbon. Jag hittar två fina kuddvar med handvirkad spets och monogram som stämmer. Den trevliga pratstunden i Hantverksboden leder till en avstickare från 165:an.

Flötemarken
Vi kör till Flötemarkens Hembygdsmuseum. På gården står dörrarna öppna på ett välkomnade sätt. Vi stiger in i lagret till en handelsbod som slog igen 1960. Strax tittar Evy Flötemark in och hälsar oss välkomna. Evy är fjärde generationen på gården i Flötemark. Nu slår hon följe med oss genom de gamla ekonomibyggnaderna, medan hon med inlevelse och kunskap berättar vad vi ser. Vi som tillhör den beryktade gruppen 40-talister blir alldeles betagna. Detta är den största privata samling av föremål som vi någonsin sett. En hel del är förstås av äldre datum än vi minns, men väldigt mycket är från förra sekelskiftet och fram till 1960-talet. Evys föräldrar drev lanthandeln under åren 1935-60 och massor av föremål finns kvar från den tiden, men här finns även föremål från förfädernas liv som småbrukare. Inte en sak kan ha kastats på denna gård. Till och med oanvända papperspåsar finns kvar i handelsboden. Ett rum möblerat med möbler inköpta på Ikea på 1950-talet gör oss lyriska. När vi lämnar gården i Flötemark är vi överens om att det är ett av de roligaste museer vi varit på.
Om du som vi, fortsätter norrut efter museet kommer du förbi Flötemarkens Vildmarkscamp, och då kan det vara bra att veta att det inte är en plats för husvagnar och husbilar.

Vassbotten
Det är dock Bullarebygdens Familjecamping som ligger vackert vid sjön strax söder om Vassbotten vid riksgränsen.
- Glöm inte Älgfallet, sa damerna i Hantverkshuset.
Nej, det har vi inte gjort, och när vi kommer till Vassbotten, strax efter campingen, kan man antingen svänga till höger och följa skyltningen eller stanna vid nästa rastplats. Vi väljer det första alternativet och får klättra nedför stigar och trappor. Att stanna vid rastplatsen visar sig vara ett enklare alternativ. Rastplatsen är förresten fint iordninggjord med sittgrupper och toaletter, och det är bara att följa gångstigen mot bruset. Älgfallet, eller Elgåfossen som det heter på norska, är 46 meter högt och mycket imponerande. Vacker natur vid och nedanför fallet inbjuder till att bara slå sig ner och njuta.

Fredrikstens fästning, Halden

Var man än befinner sig i Halden, så kan man blicka upp mot anrika Fredrikstens fästning.

Halden
En mil före Halden ligger Langholmens Turist- og Fritidscenter, vilket ser ut att vara en trevlig camping vid Idefjorden. Vi siktar dock in oss på att nå slutmålet Halden på den Blå-gröna vägen. Campingen i Halden ligger vid Fredrikstens fästning och är en välordnad traditionell plats. Närheten till fästningsområdet gör den särskilt trevlig, och har man friska ben är det inga problem att promenera till centrum.

Vi kniper med tårna och spänner våra benmuskler, för det går ömsom upp och ömsom ner på de kullerstensklädda gatorna på Fredriksten. Det är en fantastisk sevärdhet med lika mycket svensk som norsk historia. Vi börjar vårt besök på turistbyrån på området. Där ser vi en mycket intressant film om fästningens historia. Filmen, som visas gratis, har svensk text och rekommenderas varmt!
Det finns flera museer, café och restaurang inom fästningsområdet och alldeles i anslutning ligger som nämnts, campingen, och därtill både minigolf och vanlig långgolf.

Halden har 28 000 innevånare och är en härlig sommarstad. I centrum kantas Idefjorden av restauranger. Vi strosar runt och konstaterar att butikernas utbud liknar vårt svenska. Men så står vi plötsligt utanför Fönix mitt emot Fisktorget. Redan utanför ser vi en massa attribut som för tankarna till 1950- och 60-talet. Vi stiger in och träffar föreståndaren Trond bland jukeboxar, Elvisplattor och tidstypiska kläder. Vilken häftig butik! Trond berättar att han köpte en före detta tobaksaffär för tio år sedan och sedan har han succesivt förvandlat den till nostalgibutik, fast varorna är nya. En del importeras från England, annat från Amerika och sortimentet är unikt i Norge. Vi får veta att varje onsdag samlas ett 50-tal bilar, så kallade amerikanare, på fisktorget.   

Blå-gröna vägen
Vägsträckan Dingle – Halden utmed väg 165, från norra Bohuslän till södra Norge, har fått namnet Blå-gröna vägen och är 7,5 mil lång.

Sevärdheter vi besökte:
Svarteborg Stencenter
www.stencenter.se

Älgfallet nära gränsövergången vid Vassbotten
Flötemarkens Gårdsmuseum
Tel. 0525-501 95

Lofted Hantverkshus i Östad
Tel. 0525-504 36

Bullarens Traktormuseum
Tel. 0525-501 55

Frederiksten Fästning
www.museumsnett.no/hhs
www.visithalden.com

Fönix Nostalgiburik i Halden
www.nostlgia.no

Den Röde Herrgård med park i Halden
www.halden.museum.no

Campingplatser:
Fredriksten Camping
Tel. 0047-69184032

Langholmen Turist- & Fritidscenter
Tel. 0047-69196118

Bullarebygdens Familjecamping
Tel. 0525-520 03

(Ur H&C nr 8/2010)

Fredriksten Camping

Fredriksten Camping i Halden är en naturskön plats mitt uppe på fästningsområdet.

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206