Träffa Lille Skutt och Skalman

Publicerad: 2015-07-01   Uppdaterad: 2015-07-06

Många kända sagofigurer är knutna till geografiska platser. Mumintrollen bor i Mumindalen i Nådendal och Madicken bor på Junibacken i Stockholm. Och från 1 maj i år har Bamse och hans vänner adress Kolmården.  Vi har varit på premiär, fullsatt till sista plats. Publiken jublande nöjda med idoga applåder och glada tillrop. Bamses födelsedagskalas hette...

Många kända sagofigurer är knutna till geografiska platser. Mumintrollen bor i Mumindalen i Nådendal och Madicken bor på Junibacken i Stockholm. Och från 1 maj i år har Bamse och hans vänner adress Kolmården.

 Vi har varit på premiär, fullsatt till sista plats. Publiken jublande nöjda med idoga applåder och glada tillrop. Bamses födelsedagskalas hette den bejublade föreställningen och jag kan bara säga, att man blir varm i själen av en sådan upplevelse. Har du barn eller barnbarn, så åk till Kolmårdens djurpark och se.

Egentligen kom Bamse till Kolmården redan 1998 men det är i samband med parkens 50-årsjubileum i år, som Bamses Värld blivit något riktigt stort.

För ett och ett halvt år sedan började man bygga anläggningen som är 20 000 kvadratmeter stor och har kostat 75 miljoner kronor. Allt bygger på Rune Andréassons sagor om Bamse, Skalman, Lille Skutt, Reinard Räv, Vargen och många andra.

När vi går in genom porten ser vi genast farmors hus högt över alltihopa, men strax kan vi kika in i hemmet till huvudpersonen själv. Bamse är inte hemma för tillfället men vi ser att han har ett rejält lager med röda dunderhonungsburkar i sitt hus. I nya Bamses Värld finns ett torg kantat med butiker och restauranger. Farmors köttbullar eller pannkakor finns på menyn. I sjön bredvid ligger Viktoria, Bamses båt, som både gungar och snurrar. Strax intill dundrar Godiståget fram, en liten berg- och dalbana. Ännu en förströelse är dunderhonungsburkarna, en tekoppskarusell. Skalmans Bilar lunkar sakta fram på räls och passar för de yngsta. Alla åkattraktioner ingår i entréavgiften.

Kanske var pricken över i ändå den trevliga teaterföreställningen med Bamse och hans vänner, missa inte den.

Det har hänt mycket på djurparken sedan 1965. Det mest påkostade och imponerande är nog linbanan Safari som togs i bruk 2011. Under en halvtimma glider du runt ovanför mängder av djur, ett unikt sätt att vara på safari. Dessutom är utsikten över Bråviken magnifik. Totalt finns över 100 djurarter i parken.

Delfinföreställningen Life är världsberömd och även den en riktig höjdpunkt vid parkbesöket. Jättelekparken likaså.

Var: På Kolmårdens Djurpark cirka två mil norr om Norrköping.

Öppettider: 10-19 på sommaren, 15 aug – 15 sept bara fred-sönd

Prisbild: Allt ingår i entréavgiften. För en familj två vuxna, två barn (3-12 år) kostar det 1 496 kronor.

Webb: www.kolmarden.com

Parkering: Obegränsade ytor, avgiftsbelagd

Närliggande Camping: First Camp Kolmården tel. 011-39 82 50www.firstcamp.se/kolmarden

 

Rulla till toppen