Härproducerat nära Halmstad

Publicerad: 2015-08-03   Uppdaterad: 2015-08-03

Mitt ute på den halländska myllan kan du se det gula 1700-talsslottet Wapnö.Till slottet hör ett av våra största jordbruk som blivit en riktig turistmagnet.  Text Catharina Höglund Foto Lars-Åke Höglund  Du kan besöka Wapnö hela året, här sker en massa saker allt ifrån sommarteater till julmarknad. De flesta kommer nog för att handla i...

Mitt ute på den halländska myllan kan du se det gula 1700-talsslottet Wapnö.Till slottet hör ett av våra största jordbruk som blivit en riktig turistmagnet.

 Text Catharina Höglund Foto Lars-Åke Höglund

 Du kan besöka Wapnö hela året, här sker en massa saker allt ifrån sommarteater till julmarknad. De flesta kommer nog för att handla i gårdens saluhall, där du kan köpa så kallat härproducerade produkter som kött, korvar, pastejer, mejeriprodukter och hem-bakat. Till och med gammaldags mjölsorter finner du på hyllorna.

Vi besökte Wapnö på Valborgsmässoafton och första maj. Det var sju ekipage som gästade ställplatsen. Vi hade tagit med två barnbarn för att titta på betessläppet på första maj. Vilken tur att vi var på plats redan på morgonen, för vi hade väl inte mer än ätit frukost när invasionen bröt loss. Bilkön på den lilla landsvägen tycktes aldrig ta slut från något håll, och det handlade nog om 5-6000 personer som sedan kantade ängen där kossorna sprang ut i vårsolen.

Det var fullt upp vid besöket, storögt tittade våra medresenärer in genom rutan till me-jeriet där mjölkpaketen for fram på löpande bandet. Lika spännande var det att titta in genom fönstret till mjölkkarusellen. Tänk att en man kan mjölka 60 kossor nästan sam-tidigt. På vår rundvandring tittar vi även på kalvarna och på kossornas eget BB, har du tur får du se en födsel.

Wapnö ligger norr om Halmstad, bara nio kilometer från den välkända stranden Tylösand. Det vackra gula slottet har en historia som sträcker sig från slutet av 1300-talet, då egendomen kom att höra till Vadstena kloster. Sedan var det många turer innan Wapnö köptes av greve Stenbock 1661 och slottet kom att tillhöra den välkända ätten i 100 år, för att sedan övergå till familjen Staël von Holstein som än idag är dess ägare. Slottet stod klart i sin nuvarande stil 1754.

Slottsrestaurangen är populär, här kan du äta allt från frukost till festmenyer. Det specifika är att de flesta råvarorna i slottsköket är hämtade från gården.

 

Var: Cirka en mil norr om Halmstad
Öppettider: To-Fre 12-18, Lör 10-15
Pris: Gratis
Webb: www.wapno.se
Kuriosa: Gården har drivits av samma familj i 300 år.
Parkering: Stora ytor
Camping: Förutom flera campingplatser i närliggande Halmstad, så är fritidsfordon välkomna att övernatta på gården för 100 kronor. Ingen el och tillgång till toalett endast då gårdens aktiviteter är öppna.

 

 

Rulla till toppen