Änglagård på riktigt!

Publicerad: 2015-08-07   Uppdaterad: 2015-08-07

– Det är ett unikt område, oerhört vackert och väl bibehållet, säger kultur- och fritidschef Annika Person om Riksantikvarieämbetets beslut att upphöja Hohult by till en kulturmiljö av riksintresse.  En plats som varit bebodd sedan järnåldern och med en by med anor från medeltiden. Det väcker nyfikenhet, och en dag i maj parkerar jag bilen...

– Det är ett unikt område, oerhört vackert och väl bibehållet, säger kultur- och fritidschef Annika Person om Riksantikvarieämbetets beslut att upphöja Hohult by till en kulturmiljö av riksintresse.

 En plats som varit bebodd sedan järnåldern och med en by med anor från medeltiden. Det väcker nyfikenhet, och en dag i maj parkerar jag bilen vid den stenvalvsbro som förr utgjorde infarten till byn, och beger mig till fots mot den lilla bykärnan. Väl där möter en miljö där inte mycket förändrats sedan 1700-talet. För mitt inre frammanar jag det liv och den rörelse som förr besjälat platsen, med de långa sammanbyggda knuttimrade ladugårdarna på ena sidan av vägen och bostadshusen med sina prunkande, men lätt bedagade trädgårdar på den andra. De förvridna gamla äppelträden är i slutet av sin blomning och här och där möter jag några ivrigt kacklande hönor på vandringsstråt.

Det småskaliga odlingslandskapet avgränsas av ängs- och hagmarker som breder ut sig i skuggan under gigantiska ädellövträd vars grenverk lägger sig beskyddande, likt fågelvingar, över det underliggande landskapet. Jag möter gamla förvildade, hamlade träd och enorma odlingsrösen. Stenmassorna minner om allt det slit byns invånare utfört för att säkra brödfödan i den steniga jorden. Vad annat finns att göra än att bara sitta ner och njuta av den stillhet och prakt som platsen erbjuder?

 

Var: Alstermo

Kuriosa: Platsen är bebodd sedan järnåldern.                                                                                        

Parkering: Se texten.

Gps: N 56° 58′ 38″ E 15° 39′ 18″                                            

Camping: FC 468, Strandbadet, Älghult, tel 073-831 10 31

 

Rulla till toppen