Bondromantik i dalaidyll

Bondromantik i dalaidyll

Publicerad

Som en av Sveriges största fäbodar är Fryksås Fäbod en nationell stolthet utan like. Slå dig ner i gröngräset och njut av blomsterprakten som fått botaniker i generationer att vallfärda till Dalarna.

 Har man husvagn på kroken är Fryksås Fäbod inget drömscenario. Det är trångt på parkeringen och de smala vägarna upp mot fäboden är inget undantag. Ett tips är därför att lämna vagnen på campingen, eller helt enkelt ställa av ekipaget på parkeringen utanför receptionen i Grönklitt och glida husvagnsfritt nerför backen (två kilometer). Eller helt enkelt att cykla.

För Fryksås Fäbod är ett måste i Dalarna. Stort, välbevarat och fyllt av nationalromantiska inslag som för bara några decennier sedan var en självklar del av vardagen för många av Siljansbygdens bönder. Hit åkte Bonäsborna över sommaren för att ge djuren färskt bete, samtidigt som de själva slet på fäboden medan bina surrade på ängarna bakom huset.
- Ibland undrar jag om man verkligen njöt när bondesamhället fortfarande existerade. Idag är vi så långt från naturen att vi måste ge oss ut på resa bara för att upptäcka den natur som man tidigare var en del av som människa. Titta på utsikten, säger Lisa Karlsson och sveper med armen över backarna som bara någon mil bort slutar rakt ner i Orsasjön
- Hade man tid att njuta av utsikten? Vaknade man med ett leende på läpparna när solen sken och fåglarna sjöng i trädtopparna, eller var man bara så fast i sitt arbete att man missade allt det vackra? Jag tror verkligen inte det, säger Lisa som årligen klämmer in ett besök på Fryksås fäbod på väg till Dalafjällen uppåt Grövelsjön.

 Med en rad olika boendealternativ i fäbodsmiljö sväljer fäbodvallen en hel del besökare. Äldst är Fryksås Fäbodspensionat som startade redan på fyrtiotalet då Rudolf Borén bosatte sig i föräldrarnas fäbodstuga och började sälja kaffe och smörgåsar till besökande gäster. Knappt ett decennium senare gifte sig Rudolf med Ulla som blev hans fru 1954 och med ens fanns andra förutsättningar för att servera båda lunch och middag bland fäbodstugorna.

- Det här var långt innan det fanns elektricitet i byn, säger dottern Maria Borén som driver pensionatet tillsammans med sin mamma Ulla, 91 år gammal. Efter ett års uppehåll, för att stoppa tiden och tänka efter, är Maria och Ulla återigen tillbaka som pensionatsföreståndare. Under hela det sista året har Fryksås Fäbodspensionat legat i dvala för att samla kraft åt sina ägare och nu hoppas Maria att gästerna återvänder.
- Det är så mycket man vill göra. Så många saker man inte hinner med. Till slut bestämde vi oss för att ta ett sabbatsår och bara njuta av allt det som andra kommer hit för att uppleva. Ljuset, lugnet och tystnaden.

Medan de flesta som bor hos Maria och Ulla stannar i en hel vecka, med självhushåll under veckans alla dagar utom söndag, torsdag och fredag då det serveras gemensam tre rätters middag, är gästerna på Fryksås Hotell en bit bort mer hotellorienterade. Fortfarande figurerar samma unika gästabudstankar, men där Fäbodspensionatet satsar på egenhushåll och städning som gästerna sköter själva, är Fryksås Hotell ett klassiskt landsbygdshotell med dagliga lunch- och middagssittningar.
- Varför man ska åka till Fryksås? För att det inte finns någon bättre plats på jorden. Fryksås är en mysig liten Fäbod med en fruktansvärt fin utsikt över en stor del av Dalarna. Dessutom är maten här på hotellet gudomlig, säger Sofi Emilsson i receptionen på Fryksås Hotell.

Ursprungligen var Fäbodarna en samling byggnader i en trakt långt från hembyn där böndernas djur kunde beta ostört under några sommarmånader. Fäboddriften som varit vanlig i mellersta och norra Sverige ända sedan sextonhundratalet var fram till andra världskrigets slut en del av bondesamhället. Det var inte ovanligt att fäbodjäntorna lämnade jordbrukstrakterna med böndernas djur för att boskapen skulle kunna äta sig feta på vallarna, medan den kultiverade delen av gården, oftast den närmast bostadshuset, användes för att odla mat. På vissa håll i landet förekom det att fäboden beboddes ända fram till jul för att djuren skulle kunna äta upp all den mat som bärgats i ladorna under sommaren.

Bortsett från rena djursysslor var de ljusa sommarmånaderna som gjorda för speciella matvanor och ett hantverkspysslande som det aldrig fanns tid för på hemmagården. Medan bönderna själva stannade på gården hemma i byn var det fäbodjäntorna som skötte verksamheten på fäbodvallen. Den bestod ofta av gemensamma betesmarker och unika byggnader som tillhörde respektive gård. Där ute på slänterna omvandlades djurens råvaror till fina mejeriprodukter som sedan kunde tas med tillbaka till gården.

Musiken var en viktig del av vardagen på fäbodvallen. Man kommunicerade mellan fäbodvallarna med hjälp av ko- och bockhorn, men också enkla pipor och flöjter tillhörde fäbodlivet. Så är också en stor del av forna tiders vallåtar en viktig den av den svenska folkmusiken som i mångt och mycket har sitt ursprung på fäbodvallen.

Härlig utsikt vid kanten av Fryksås Hotell.

 Efter en promenad genom Fryksås med gott om pauser bakom vackra timrade härbren och timslånga undersökningsprocedurer med luppen i barnens takt, börjar det på allvar indikera i kaffereceptorerna. Både Fryksås Hotell och Smidgården erbjuder våfflor med kaffe och hjortronsylt och på något sätt blir våfflan den ultimata avslutningen på en dag i Fryksås.

Om man inte stannar till middagen vill säga, då Fryksås Hotell serverar fantastiska måltider med mat från trakten och råvaror som skördats, transporterats och förädlats med stil.

Eller vad sägs om avsmakningsmenyn som Hasse Grundin, köksmästare på Fryksås Hotell komponerat efter tillgång och säsong bestående av sju olika rätter. Höjdpunkten är förstås renytterfilén med rödvinssås, baconfylld saltbakad rödlök med smak av kummin och grillat päron och så den marinerade björnytterfilén men enbärssås, syltade granskott, rönnbris och smörstekta kantareller, följt av ostar och chokladsprayad hjortronparfait med halloncoulis. Orkar du inte hela avsmakningsmenyn så finns naturligtvis á la carte.

 

Landskapet runt Fryksås Fäbodvall och Grönklitt bjuder på en varierad och vacker natur.

FAKTA:
Hitta hit:
Från Orsa följer du skyltar mot Orsa Grönklitt. Avstånd ca 13 km till Grönklitt.

Camping:
Orsa Grönklitt www.orsagronklitt.se
Orsa Camping www.orsacamping.se

Äta: Samtliga boendeinrättningar på Fryksås Fäbod. Restaurang Ugglan & Björnen i Grönklitt. I Rovdjurscentrum finns också Café Koppången.

Missa inte: Fantastiska Orsa Björnpark med enormt med björn och en lång rad spännande rovdjur. Ett måste för dig som reser med barn. www.orsabjornpark.se

Andra fäbodvallar i trakten: Östra Grunubergs fäbod 15 km öster om Orsa, Skräddar-Djurberga fäbod 25 km nordost om Orsa, Skallskogs Fäbodar 16 km sydväst om Leksand mot Dala-Järna, Norrgårdssäls Fäbod 60 km väster om Mora, Mångbergs Fäbod mellan Gesunda och Siljansnäs, Matsäls Fäbod 60 km väster om Mora, Ljusbodarnas Fäbod 20 km sydväst om Leksand och Karl Tövåsens Fäbod 15 km nordväst om Rättvik.

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206