En nostalgitripp i Hosta

En nostalgitripp i Hosta

Publicerad

Några mil norr om Örebro väntar en härlig överraskning i skogen. Hemma på gårdsplanen har Barbro och Bosse Norman lyckats bygga upp ett stycke femtiotal, med egen mack, bio och välbesökt kafé.

 Näktergalen sjunger vackert i grantopparna och småfåglarna skapar ljuva melodier i skogsbygden. På strandbankarna runt sjön Väringen är fåglarnas sommarförberedelser i full gång, och den knappt tjugo kvadratkilometer stora sjön på gränsen mellan Närke och Västmanland är som en flytande oas i den annars gröna skogsbädden.

Bara några kilometer därifrån ligger Nostalgibyn med rekvisita från femtio- och sextiotalet och Barbro Normans berömda landgångar. För Barbro och Bosse började samlandet av femtiotalsprylar som en hobby. Som en hyllning till det förgångna och barndomens ljuva minnen. Hela familjen Norman passade på att besöka bilutställningen Pre Summer Meet i Köping och blev förälskade i en Opel Olympia Caravan från 1958.

Ganska snart stod en likadan bil på uppfarten i Hosta och Bosse började fundera på att bygga ett garage till skönheten. Först framåt våren kom han över en gammal grund från en nerlagd Nynäsmack och ur bråten lyckades han återställa macken i modellen "Sittande hunden".
- Idag är macken så nära originalet man kan komma, med en del lokala prylar i utbudet. Bland annat kommer bensinpumpen från Glanshammar och emaljskyltarna från Hydro i Fellingsbro några kilometer bort, säger Bosse och tar på sig både rock och keps från Nynäs.

Orsakerna till att det blev just en Nynäsmack i Hosta är flera. Dels tankade Bosses pappa alltid på Nynäs på Snöåvägen i Ludvika när Bosse var liten och på något sätt fick han företagskulturen i modersmjölken. Dessutom serverade Barbro på en Nynäsrestaurang i ungdomen och macken blev ett naturligt sätt att återuppleva gamla minnen.
- Jag minns att pappa åkte och tankade bilen så fort han fått lön. "Vräk i för en tia" brukade han säga och då fick han ungefär 22 liter, berättar Bosse och avslöjar att Nynäs faktiskt är det enda helsvenska oljebolag som funnits i landet.

Barbro serverar tusentals mackor, och sin eftertraktade landgång, under en säsong.

Varje sommar kommer en bra bit över 100 000 gäster till Babsans kafé.
- Det har gått så långt att vi är ett av landets mest besökta sommarkaféer, säger Bosse och skrattar. Här kan man strosa omkring i sin egen takt och klämma och känna på minnen från förr. Trots mackens unika rekvisita har Babsans kafé ända sedan starten varit ryggraden i hela verksamheten. Landgångar av alla de slag med en kopp kaffe bredvid har blivit synonymt med Barbros erkänt goda bakkonster. Hela inredningen påminner om ett fik på landsbygden i mitten av femtiotalet.

Möblerna, tv-apparaten, skyltarna och till och med koppar, kakfat och termosar. Här är det inte tal om att dricka vidbränt kaffe som stått och puttrat vid kassan i timmar. Allt är nykokt och serveras rakt i koppen med obegränsad påtår.
- Landgångarna är så populära att människor åker upp emot 20 mil bara för att komma hit och fika under sommarkvällarna, säger Barbro stolt.

I bilen tillbaka mot Örebro skänker den ljumma vårkvällen unika upplevelser längs vägkanten. Några rådjur spatserar på en öppen åker och besvikelsen över att behöva lämna Nostalgibyn skär som en pil genom hjärtat. Än saknar Nostalgibyn övernattningsmöjligheter, men med Bosses entusiasm och Barbros beslutsamhet är lediga sängar bara en tidsfråga. Inte undra på att Nostalgibyn seglat upp som ett av traktens största besöksmål.

Överdelen med Bioskylten har Bosse snickrat själv efter ett original i Ludvika där Bosse kommer ifrån. Panelen i klassiskt femtiotalsmönster kom Bosse över när han lyckades köpa ett helt lager på en gammal nerlagd brädgård.

FAKTA:
Nostalgibyn i Hosta drivs av Barbro och Bosse Norman och ligger längs riksväg 249 mellan Arboga och Lindesberg. Skyltar två kilometer före avfart Hosta.
Öppet: Från första maj till slutet av augusti. Helger under andra delar av året.
Tfn: 0581-32197
Webb: ww.facebook.com/Nostalgibyn

Camping i närheten:
FC 492 Prästryggens Camping i Frövi
T 1 Trängbo Camping Nora
T 2 Gustavsviks Camping i Örebro
Se fler campingplatser och ställplatser på www.campingkatalogen.se

 

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206