Alingsås badar i höstljus

Publicerad: 2015-10-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Världsberömda ljusdesigners verk lockar tusentals besökare att vandra runt i staden under årets mörkaste kvällar. Ljussättningen i Alingsås har blivit mäkta populär. Det blåser snålt och jag känner kölden komma krypande innanför jackan, ja ända ner i skorna. Borde insett att sommaren är till ända och anpassat klädseln. Men det är bara skalet som fryser...

Världsberömda ljusdesigners verk lockar tusentals besökare att vandra runt i staden under årets mörkaste kvällar. Ljussättningen i Alingsås har blivit mäkta populär.

Det blåser snålt och jag känner kölden komma krypande innanför jackan, ja ända ner i skorna. Borde insett att sommaren är till ända och anpassat klädseln. Men det är bara skalet som fryser för min själ värms upp av fantastiska ljusscener när jag promenerar längs gränder och i parker under en mörk höstkväll i Alingsås förra året.

Potatisfestivalen och Lights in Alingsås är de största begivenheterna i den lilla västgötastaden norr om Göteborg. Gränder och parker i stadens centrum förvandlas till konstverk när natten faller på, massor av belysning har placerats ut av världens bästa ljusdesigners.

Alingsås badar i höstljus
Magiska scener frammanade av ljusdesigners i världsklass

Det började i slutet av 90-talet, när några blivande ljusdesigners fick fara till Alingsås för att göra ett examensarbete. Rektorn vid den aktuella utbildningsinstitutionen i Göteborg var nybliven Alingsåsbo och hade funnit staden utomordentligt lämpad för ljusdesign av olika slag. Året var 1998 och det var en bro i stadens centrum som blev belyst. Aldrig hade man sett bron så vacker på kvällen som då. Därför besöks Alingsås varje år, från omkring den 20 september till och med oktober månad, av 75 000 personer som vill se ”Lights in Alingsås”.

Numera är ljussättningen av högsta professionella klass och ljusdesigners från hela världen kommer för att medverka i den årliga ljussättningen. Förra året kunde man till exempel se Landskyrkan i centrala Alingsås mäktigt belyst enligt ljusdesignern Stefan Grafs idéer. Stefan Graf verkar i USA och har medverkat i ljusprojekt för bland annat Disney och Chrysler.

I år (2012) kommer den cirka 2,4 kilometer långa ljuspromenaden ha sex ljussatta projekt, där bland annat Lillån mellan Stora och Lilla Torget och en viadukt är föremålen. Ljusdesigners från hela världen är involverade.

Alingsås badar i höstljus
Vid den lilla ån växlar ljusscenerierna mellan röda och gröna nyanser

Modern teknik är utnyttjad på flera sätt. Vi ett träd kan du trycka på en knapp och få veta om du är kvällens stjärna. Kanske viner applåderna och allt ljus riktas mot dig från den svarta himlen.

Början på promenaden är vid Alströmerska Magasinet vid Lilla Torget, och där ligger också Besökscentrum. Här finns utställningar och broschyrer. Du kan välja på att gå själv efter en kartskiss, eller delta i någon av de guidade turer som går varje kväll. Att följa med en guide, som med fackla i handen tar dig med ut i mörkret ger promenaden en extra dimension. Du får höra magiska berättelser om historien bakom de platser som ljuset faller på.

Redan 1619 utfärdade Gustav II Adolf stadsrättigheter för Alingsås. Det Alströmerska Magasinet som nämnts uppfördes runt 1730-talet och är stadens äldsta byggnad. Det utmärkande för centrum är den vackra trähusbebyggelsen med flera fastigheter som uppförts runt år 1800. Alingsås är en ytterst levande stad och dessutom är det väldigt kul att shoppa här. Det kryllar av småbutiker där du kan få personlig service. Och det allra bästa med staden, är förstås dess bagerier och konditorier. Här kan man tala om Sveriges fikacentrum. I samband med ljusfestivalen har många restauranger särskilda erbjudanden. Dessutom är det extra stort utbud av musik under den här tiden.

 Mer information
Webbplats:  www.lightsinalingsas.se
Datum: 2016 års ljussättning pågår 30 september till 6 november
Ljusslingarn: Se karta för 2016


Camping/ställplats
Se campingkatalogen.se för närbelägna och öppna campingplatser och ställplatser.
Sök camping och ställplats här

 

Alingsås badar i höstljus
Alströmerska Magasinet är stadens äldsta hus och utgångspunkt för höstpromenaderna
Rulla till toppen