Alingsås badar i höstljus

Alingsås badar i höstljus

Publicerad

Världsberömda ljusdesigners verk lockar tusentals besökare att vandra runt i staden under årets mörkaste kvällar. Ljussättningen i Alingsås har blivit mäkta populär.

Det blåser snålt och jag känner kölden komma krypande innanför jackan, ja ända ner i skorna. Borde insett att sommaren är till ända och anpassat klädseln. Men det är bara skalet som fryser för min själ värms upp av fantastiska ljusscener när jag promenerar längs gränder och i parker under en mörk höstkväll i Alingsås förra året.

Potatisfestivalen och Lights in Alingsås är de största begivenheterna i den lilla västgötastaden norr om Göteborg. Gränder och parker i stadens centrum förvandlas till konstverk när natten faller på, massor av belysning har placerats ut av världens bästa ljusdesigners.

Magiska scener frammanade av ljusdesigners i världsklass

Det började i slutet av 90-talet, när några blivande ljusdesigners fick fara till Alingsås för att göra ett examensarbete. Rektorn vid den aktuella utbildningsinstitutionen i Göteborg var nybliven Alingsåsbo och hade funnit staden utomordentligt lämpad för ljusdesign av olika slag. Året var 1998 och det var en bro i stadens centrum som blev belyst. Aldrig hade man sett bron så vacker på kvällen som då. Därför besöks Alingsås varje år, från omkring den 20 september till och med oktober månad, av 75 000 personer som vill se "Lights in Alingsås".

Numera är ljussättningen av högsta professionella klass och ljusdesigners från hela världen kommer för att medverka i den årliga ljussättningen. Förra året kunde man till exempel se Landskyrkan i centrala Alingsås mäktigt belyst enligt ljusdesignern Stefan Grafs idéer. Stefan Graf verkar i USA och har medverkat i ljusprojekt för bland annat Disney och Chrysler.

I år (2012) kommer den cirka 2,4 kilometer långa ljuspromenaden ha sex ljussatta projekt, där bland annat Lillån mellan Stora och Lilla Torget och en viadukt är föremålen. Ljusdesigners från hela världen är involverade.

Vid den lilla ån växlar ljusscenerierna mellan röda och gröna nyanser

Modern teknik är utnyttjad på flera sätt. Vi ett träd kan du trycka på en knapp och få veta om du är kvällens stjärna. Kanske viner applåderna och allt ljus riktas mot dig från den svarta himlen.

Början på promenaden är vid Alströmerska Magasinet vid Lilla Torget, och där ligger också Besökscentrum. Här finns utställningar och broschyrer. Du kan välja på att gå själv efter en kartskiss, eller delta i någon av de guidade turer som går varje kväll. Att följa med en guide, som med fackla i handen tar dig med ut i mörkret ger promenaden en extra dimension. Du får höra magiska berättelser om historien bakom de platser som ljuset faller på.

Redan 1619 utfärdade Gustav II Adolf stadsrättigheter för Alingsås. Det Alströmerska Magasinet som nämnts uppfördes runt 1730-talet och är stadens äldsta byggnad. Det utmärkande för centrum är den vackra trähusbebyggelsen med flera fastigheter som uppförts runt år 1800. Alingsås är en ytterst levande stad och dessutom är det väldigt kul att shoppa här. Det kryllar av småbutiker där du kan få personlig service. Och det allra bästa med staden, är förstås dess bagerier och konditorier. Här kan man tala om Sveriges fikacentrum. I samband med ljusfestivalen har många restauranger särskilda erbjudanden. Dessutom är det extra stort utbud av musik under den här tiden.

 Mer information
Webbplats:  www.lightsinalingsas.se
Datum: 2016 års ljussättning pågår 30 september till 6 november
Ljusslingarn: Se karta för 2016


Camping/ställplats
Se campingkatalogen.se för närbelägna och öppna campingplatser och ställplatser.
Sök camping och ställplats här

 

Alströmerska Magasinet är stadens äldsta hus och utgångspunkt för höstpromenaderna

On
Off

2 kommentarer

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206