Ett stycke campinghistoria

Publicerad: 2015-10-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Trendigt, vackert och rejält med nostalgi. Erwin Hymer Museum i södra Tyskland har något för alla som älskar campinglivet. År 1931 föddes Erwin Hymer och samma år byggde Arist Dethleffs sin första husvagn. Hymer och Dethleffs, ja namnen är kända för var och en som har intresse för husvagnar och husbilar. Erwin Hymer kom att...

Trendigt, vackert och rejält med nostalgi. Erwin Hymer Museum i södra Tyskland har något för alla som älskar campinglivet.

År 1931 föddes Erwin Hymer och samma år byggde Arist Dethleffs sin första husvagn. Hymer och Dethleffs, ja namnen är kända för var och en som har intresse för husvagnar och husbilar. Erwin Hymer kom att bli en dynamisk företagsledare och kronan på verket på hans gärningar är sannolikt det imponerande museet med hans namn.

Ett stycke campinghistoria
Det pampiga museet är det bästa vi sett i sitt slag.

I Erwin Hymer Museum finns inte bara historien om företaget Hymer utan om utvecklingen av husvagnar och husbilar i allmänhet. När vi parkerar står vi granne med en fransk och en belgisk bil, och precis så är det, museet kan glädja vem som helst.

Du vandrar genom olika delar av världen på 6 000 kvadratmeter. Ena stunden befinner du dig i Marocko för att i nästa njuta av solen i Italien eller huttrande se på snö i kalla Norden. Hela tiden får du stanna upp inför gamla husvagnar eller husbilar från olika tidsepoker. Men det är inte bara en samling med vackra välbevarade klenoder för fritidssektorn utan här finns passande dragbilar att njuta av. Du kan också ta del av utvecklingen i England, där den första husvagnen fick dras med häst i början på 1900-talet.

Ett stycke campinghistoria
Totalt finns ett åttiotal historiska husvagnar och husbilar i museet.
Ett stycke campinghistoria
Vad sägs om ett husvagnskylskåp av 1956 års modell?

Det brukar stå ”värt en omväg” i reklamen för olika resmål och detta är verkligen värt en avstickare. Vi var riktigt lyriska efter besöket. Det finns förstås restaurang och en välsorterad butik. Vill du se alla Hymers nya modeller får du fara någon kilometer bort i staden, men där kan varje Hymerälskare få sitt lystmäte.

Det bör tilläggas att även barnen kan ha kul på museet, där två husvagnar gjorts om till lekrum. Och den stora montern med modeller, eller leksakshusvagnar/husbilar om man så vill, kan fängsla både små och stora. Till och med en Kabe såg vi där.

FAKTA
Erwin Hymer Museum
Var: Bad Waldsee i södra Tyskland (mellan städerna Ulm och Friedrichshafen).
Öppettider: Dagligen 10-18, torsdagar till 21.    
Priser: Vuxna 9,50 euro, barn (6-18) 4,50 euro
Webb: www.erwin-hymer-museum.de
Parkering: Stor!
Tänk på: Den lilla kurorten Bad Waldsee har ett mycket vackert historiskt centrum.
Närliggande camping- och ställplatser:
Top Platz Bad Waldsee
Webb: www.bad-waldseee.de
GPS 47o54’52”N   09o45’38”E (husbilar)

Stellplatz am Bauernhof Lott
GPS 47o57’05” N   09o45’27”(husvagnar och husbilar)

Rulla till toppen