Utflyktstips: Sveriges första vingård

Publicerad: 2015-11-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Han är uppvuxen i Italien, har blivit årets kock i Ontario och varit domare vid ost-SM. Nu är det bistron Kung Blacke och Blaxsta Vingård som gäller för Göran Amnegård och hustrun Ulrika. Jag har känt till Blaxsta vingård i ett par år, och när jag väl kommer hit förbannar jag mig själv att jag...

Han är uppvuxen i Italien, har blivit årets kock i Ontario och varit domare vid ost-SM. Nu är det bistron Kung Blacke och Blaxsta Vingård som gäller för Göran Amnegård och hustrun Ulrika.

Jag har känt till Blaxsta vingård i ett par år, och när jag väl kommer hit förbannar jag mig själv att jag inte varit här tidigare. Det är ett ljuvligt ställe! Bättre sent än aldrig.
– Det var av ren slump som vi kom hit sommaren 2000 och ganska omgående satte vi vindruvor och byggde om ladugården till en vinfabrik, berättar Göran Amnegård.

Han pekar bort mot ett gammalt spannmålsmagasin med anor från 1541. En plats som snart slår upp dörrarna för ytterligare gäster som vill övernatta bland vinrankorna.
– Snart kommer vi att ha 15 hotellrum, de flesta utrustade med såväl bubbelpool som egen bastu, säger hustrun Ulrika när hon visar mig rummen.

Rummen är viktiga, men det är också mat och dryck.
– Jag gör en ny meny varje dag och det är jag ensam om i Sverige. Mat ska vara gott, spännande och en show. Som gäst ska du bli underhållen, ha det skönt och utmana dina sinnen. Efteråt ska gästerna känna att det här var riktigt häftigt, säger Göran Amnegård som understryker att hans meny på så vis är mer än bara mat.

Han förklarar att han ofta använder sig av det som den omkringliggande naturen har att erbjuda. Den kan handla om en sås på svartvinsbärsblad till havsabboren eller en puré av bondbönor till det knaperstekta ankbröstet. Samtidigt menar han att det inte enbart handlar om maten.
– Vi har lagt ned mycket arbete för att gästerna ska ha det optimalt härligt. Såväl känslan som miljön, omgivningen och självklart bordssällskapet är viktigt menar han.

Utflyktstips: Sveriges första vingård
Restaurangen Kung Blacke firade 10 år 2014.

Och så har vi det här med det egna vinet som upptar 2,7 hektar av gården. Han slår sig inte direkt för bröstet, men faktur är att deras viner har vunnit VM-guld tre år i rad. Det har bara ytterligare två vinframställare i världen klarat.

Blaxsta är världens nordligaste vingård, och vi kommer in på deras prisbelönta isvin.
– Det är inte många ställen här på jorden där det går att framställa isvin, då druvorna ska plockas vid sju minusgrader, avslöjar Göran Amnegård innan det är dags för honom att påbörja förberedelserna inför kvällens middag för 16 personer.

Själv går jag vidare med hustrun Ulrika. Det är nämligen hon som håller den timslånga guidade turen runt gården och på vinfabriken. Några ankor slår följe med oss på vägen, och lite längre bort skymtar dussinet tackor och en bagge. Om inte det här är himmelriket, ja då vet inte jag.
(Ur H&C nr

 

Utflyktstips: Sveriges första vingård
Göran och Ulrika Amnegård river Blaxsta vingård.

FAKTA
Blaxsta Vingård
642 95 Flen
Tel: 0157–704 60
Webb: www.blaxstawine.se

Hitta hit: Från E4:an, tag avfart 52 mot Örebro. Fortsätt väg 52 mot Katrineholm/Flen. Strax efter Bettna, tag av väg 221 mot Flen. Därefter mot Blacksta kyrka, se skylt Blaxsta Vingård.

 Närliggande campingplatser:
FC161 Näshulta Camping, Näshulta, Eskilstuna.
Tel: 016 – 710 17 20.

D6 Djulöbadets Camping & Stugby, 641 92 Katrineholm.
Tel: 0150 – 572 42.

D7 Malmköpings Bad & Camping, Förrådsgatan 15, 842 80 Malmköping.
Tel: 0157 – 210 70.

Hitta fler campingplatser och ställplatser på www.campingkatalogen.se

Rulla till toppen