Utflyktstips: Sveriges första vingård

Utflyktstips: Sveriges första vingård

Publicerad

Han är uppvuxen i Italien, har blivit årets kock i Ontario och varit domare vid ost-SM. Nu är det bistron Kung Blacke och Blaxsta Vingård som gäller för Göran Amnegård och hustrun Ulrika.

Jag har känt till Blaxsta vingård i ett par år, och när jag väl kommer hit förbannar jag mig själv att jag inte varit här tidigare. Det är ett ljuvligt ställe! Bättre sent än aldrig.
- Det var av ren slump som vi kom hit sommaren 2000 och ganska omgående satte vi vindruvor och byggde om ladugården till en vinfabrik, berättar Göran Amnegård.

Han pekar bort mot ett gammalt spannmålsmagasin med anor från 1541. En plats som snart slår upp dörrarna för ytterligare gäster som vill övernatta bland vinrankorna.
- Snart kommer vi att ha 15 hotellrum, de flesta utrustade med såväl bubbelpool som egen bastu, säger hustrun Ulrika när hon visar mig rummen.

Rummen är viktiga, men det är också mat och dryck.
- Jag gör en ny meny varje dag och det är jag ensam om i Sverige. Mat ska vara gott, spännande och en show. Som gäst ska du bli underhållen, ha det skönt och utmana dina sinnen. Efteråt ska gästerna känna att det här var riktigt häftigt, säger Göran Amnegård som understryker att hans meny på så vis är mer än bara mat.

Han förklarar att han ofta använder sig av det som den omkringliggande naturen har att erbjuda. Den kan handla om en sås på svartvinsbärsblad till havsabboren eller en puré av bondbönor till det knaperstekta ankbröstet. Samtidigt menar han att det inte enbart handlar om maten.
- Vi har lagt ned mycket arbete för att gästerna ska ha det optimalt härligt. Såväl känslan som miljön, omgivningen och självklart bordssällskapet är viktigt menar han.

Restaurangen Kung Blacke firade 10 år 2014.

Och så har vi det här med det egna vinet som upptar 2,7 hektar av gården. Han slår sig inte direkt för bröstet, men faktur är att deras viner har vunnit VM-guld tre år i rad. Det har bara ytterligare två vinframställare i världen klarat.

Blaxsta är världens nordligaste vingård, och vi kommer in på deras prisbelönta isvin.
- Det är inte många ställen här på jorden där det går att framställa isvin, då druvorna ska plockas vid sju minusgrader, avslöjar Göran Amnegård innan det är dags för honom att påbörja förberedelserna inför kvällens middag för 16 personer.

Själv går jag vidare med hustrun Ulrika. Det är nämligen hon som håller den timslånga guidade turen runt gården och på vinfabriken. Några ankor slår följe med oss på vägen, och lite längre bort skymtar dussinet tackor och en bagge. Om inte det här är himmelriket, ja då vet inte jag.
(Ur H&C nr

 

Göran och Ulrika Amnegård river Blaxsta vingård.

FAKTA
Blaxsta Vingård
642 95 Flen
Tel: 0157–704 60
Webb: www.blaxstawine.se

Hitta hit: Från E4:an, tag avfart 52 mot Örebro. Fortsätt väg 52 mot Katrineholm/Flen. Strax efter Bettna, tag av väg 221 mot Flen. Därefter mot Blacksta kyrka, se skylt Blaxsta Vingård.

 Närliggande campingplatser:
FC161 Näshulta Camping, Näshulta, Eskilstuna.
Tel: 016 – 710 17 20.

D6 Djulöbadets Camping & Stugby, 641 92 Katrineholm.
Tel: 0150 – 572 42.

D7 Malmköpings Bad & Camping, Förrådsgatan 15, 842 80 Malmköping.
Tel: 0157 – 210 70.

Hitta fler campingplatser och ställplatser på www.campingkatalogen.se

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206