Det goda livet i Spanien

Det goda livet i Spanien

Publicerad

En boulematch med kompisarna på förmiddagen, en cykeltur till marknaden på eftermiddagen, en god middag på campingen, kanske med utsikt över palmer och hav. Så kan en vanlig dag se ut för de svenskar som tillbringar vinterhalvåret i Spanien.

En dag i början av mars landade vi i Alicante. Vi tänkte ta reda på hur livet gestaltar sig för de campare som "övervintrar" på sydligare breddgrader. Från Barcelona i norr längs hela öst- och sydkusten, vidare in i Portugal och upp emot Lissabon, är sträckan vi letade på. Därtill vet vi att åtskilliga reser via Sydspanien till campingplatser i Tunisien och Marocko.

Den gamla badorten Benidorm är i många avseenden en spektakulär plats. Längs stranden i centrum trängs 140 skyskrapor, de lär vara på gång att klassas som världsarv. Idén att bygga på höjden lär komma från mottot att alla hotellgäster skall ha havsutsikt.
Det finns flera bra campingplatser i Benidorm, en av dem är Camping Villasol. Där träffar vi Ulla och Åke Pettersson från Öckerö i Bohuslän. Ulla och Åke har återkommit hit i tio års tid, men i år har de för första gången varit ute och åkt en månad också.

Ganska mycket fricamping har det blivit, helt enkelt för att campingplatserna vid de populäraste orterna varit fullbelagda. Men det är inte officiellt tillåtet att fricampa i Spanien.
- Jag gillar Villasol särskilt för gympans skull, säger Ulla. Varje morgon är det gympa till musik och vi "jobbar" med tomflaskor fyllda med sand.
Både Ulla och Åke talar spanska, något som förstås öppnar vägar till mycket.

Bild 309063

Janos och Ulla Sarenby påCamping Cap Blanch.


I Altea, norr om Benidorm, träffar vi Janos och Ulla Sarenby från Helsingborg. De bor på Camping Cap Blanch sedan i slutet av oktober. Altea är en gammal fiskeby och campingen ligger bara några steg från stranden. Här kan man inte boka plats i förväg men man kan ha chans att "byta upp sig". Standarden är enkel, men Sarenbys trivs och tycker att man håller god ordning. Värme i servicehuset håller på att installeras och det tycker Janos och Ulla skall bli ett lyft, eftersom den gångna vintern varit den kallaste de upplevt i Spanien.

Janos och Ulla har bott i Altea i fyra vintrar och känner sig hemma här. De har gott om vänner, de talar lite spanska och tycker att tiden bara rinner iväg. Schäferhunden Kandy verkar också nöjd. Innan hemresan blir det ett obligatoriskt besök hos veterinären för avmaskning.
- Det skulle vi kunna göra var som helst på hemvägen, men vi har funnit att det är billigast här i Spanien, säger Ulla.

Bild 309062

Tomas Hagblom


Tomas Hagblom är en globetrotter som sett det mesta av världen. Mantalsskriven är han i Ingarö utanför Stockholm men sedan 1971 har han farit runt och campat. Vi möter honom på Camp Blanch i Altea och det är första året han prövar på att övervintra i Spanien.
- Jag far snart till Portugal, tänker stanna där ett tag innan jag drar hem i slutet av april, berättar han.

Caravanning La Manga är en av Spaniens största campingplatser med cirka 1 000 platser plus massor av bungalows. Campingen ligger på en udde strax öster om staden Cartagena. Här finns det mesta som pooler, tennisbanor, lekplats, boulebanor, affär, restaurang och traditionella servicehus. Plötsligt får vi syn på en liten handmålad skylt som det står Sveavägen på, och strax ser vi ett flertal svenskregistrerade husvagnar och husbilar.

Bild 310073

Annika och Hardy Hansson med vännerna Sören Wass och Margareta Berggren.

Annika och Hardy Hansson från Linköping har följt med vännerna Sören Wass och Margareta Berggren, från Ljungsbro respektive Motala, som varit i flera år i La Manga. Annika och Hardy är nyblivna pensionärer och de är förtjusta, trots att vädret inte varit som normalt. När vi undrar vad de gör hela dagarna ser de närmast förvånade ut.
- Vi har hyrt bil och gjort utflykter och vi cyklar mycket, säger Annika. Ni måste fara ut på "tarmen" det är jättevackert.
Tarmen är en smal strandremsa som bildar en lagun utanför campingen. På denna strandremsa ser vi mängder av höghus torna upp sig.

Ann-Marie och Ellert Gillström är gamla vänner från Småland, gissa om vi blir häpna att träffa på dem i la Manga.
- Vi for hemifrån den 15 oktober, säger Ann-Marie. Sedan har vi rest runt i Spanien och även varit ett par månader på Algarvekusten i Portugal. Vi kan rekommendera en Portugisisk camping som heter Ria Formosa.
Julen firades i Santa Pola söder om Alicante. Då var man ett femtontal svenska familjer som dukade upp gemensamt julbord.

Bild 310072

Göran och Solveig Ivarsson i La Manga.

Solveig och Göran Ivarsson från Fiskebäckskil tillhör "övervintrarna", och få har rest så mycket som de har gjort i Europa. I La Manga är de för femte året i rad.

Bild 310071

Kerstin och Lars Isberg i La Manga.

- Vi är inte mer än cirka fyra månader i Sverige, säger Kerstin Isberg från Landskrona. Då bor vi på vår kolonilott, annars är husvagnen vårt hem. Här i La Manga stannar vi från sista oktober till första april.
Klimatet i södra Spanien underlättar för Isbergs, som båda har problem med värk. Utanför förtältet står en Volvo som har gått 43 000 mil, det är några vändor till kontinenten.

Bild 310070

Ulla Liljedahl och Kurt Persson i La Manga.

Som så många andra for Ulla Liljedahl och Kurt Persson från Smygehamn först till La Manga, där de lastade av en del tillbehör som tält och "golv". Sedan drog de till Portugal en tid.
- Det här är andra vintern för oss, säger Kurt. Men jag tror inte vi vill stå så länge på ett och samma ställe något mer år.
I mitten av mars drar de hem. Då väntar laxfiske för Kurt.

Den sista pratstunden på campingen i La Manga får vi med Lisbeth och Lennart Ramnestedt-Hagstöm från Strömstad. Ulla är sjukpensionär och nu har Lennart pensionerat sig lite i förtid. Villan och företaget är sålt och nu njuter de av tillvaron i en ny fin husbil.
- Ni kommer fel år, skrattar de. Vi känner en svensk byggmästare i La Manga som varit här sedan 1967 och han har aldrig varit med om en sådan kall vinter.
Lisbeth sprudlar av entusiasm över livet i Spanien.

- Tänk dessa goda söta apelsiner som vi köper för fem kronor kilot, säger hon. Och idag hittade jag ett underbart gott rött vin för 1,2 euro för en flaska.
Vi får lära oss hur man kan se SVT Europa här, och Lisbeth och Lennart har lika bra koll som vi på kunglig förlovning och tv-serien På Spåret.

Vivianne och Janne Englund drog från Sverige och Östersund i oktober. Det är deras första vinter i Sydeuropa. De är mycket nöjda, även om de längtar hem en smula när vi ses i mars. Englunds har även varit en sväng i Afrika.
- Marrakech var som hämtat ur "Tusen och en natt", säger Vivianne.
- Vi har blivit bestulna här i södra Spanien, men i Marocko kände vi oss riktigt trygga, menar Janne. Julen tillbringades i Fuengirola utanför Marbella. Bästa campingtipset är Camping Rises nära staden Figurera da Foz söder om Porto Portugal, staden som också har Salvador Dahli-museum.

Ulf och Eva Lundberg från Falun och Ingrid och Bob Svennberg från Insjön lämnade Sverige i februari för att pröva på att köra söderut på vintern. De har nyligen lämnat husvagnslivet och köpt husbilar och Ulf säger:
- Det är i vart fall enklare i trafiken.
På Camping Bahia de Santa Pola trivs de gott.
-Vi har bara en kvarts promenad till stranden eller staden, säger Eva. Och fast vi inte har ett dugg att göra går dagarna jättefort.
Hela dalagänget lovprisar cykelvägarna som finns runt omkring.

Bild 310069

Solveig och Hasse Nyberg i Santa Pola.

Solveig och Hasse Nyberg från Vika by utanför Borlänge har haft husbil i ett tjugotal år. Nu är det tredje vintern som de återvänder till Santa Pola.
- Jag tror vi är ett 70-tal svenskar här för tillfället, säger Hasse.

Kerstin Berglund och Uno Udén började leva det ljuva livet när Kerstin gick i pension 2003. Sedan dess har de återvänt till Spanien och Portugal varje vinter. En riktig favorit bland campingplatser har de i Peniscola cirka 20 mil söder om Barcelona. Det var hit de for för att fira Unos 80-årsdag första november förra året.
- Det blev en oförglömligt rolig dag, säger Uno. Vi var ett 20-tal svenskar som hade fest hela dagen.
Vi träffar paret på Camping Playa de Mazarron, en underbart vacker plats vid Medelhavets strand.
- Vi har prövat många platser genom åren, men detta är en av favoriterna. Snyggt och prydligt med tillgång till aktiviteter både på och utanför campingen, säger Kesrtin. En dag vandrade vi ett gäng svenska tjejer genom något så fint som en Lavendeldal.


Några tips inför resan:
- Stanna aldrig om någon "vinkar" längs vägen, speciellt gäller detta i östra gränsområdet Frankrike-Spanien.

- Finner du obehag i att campa för "nära" grannekipaget, stanna hemma.

- Tänk igenom din telefoni.

- Ordna med utrustning om du vill se svensk tv på plats.

- Satsa aldrig pengar i ett trick med en ärta gömd i en av tre potatisar.

- Glöm inte boulekloten.

- Du kommer att få många goda vänner bland andra svenskar.

- Portugals campingplatser och service anses allra bäst av många vi talat med.

- Adapter till gasolflaskor säljs oftast i järnhandelsbutiker. Gasolflaskor har regional hemvist i Spanien. Det är inte säkert att du kan byta en flaska du köpt i Malaga när du kommer till Barcelona.

Campingplatser vi besökte:
www.camping-villasol.com
www.caravaning.es
www.camping-capblanch.com

Camping Playa de Mazarron
www.campings.com/camping-playademazarron-mazarron

Camping Bahia de Santa Pola
www.campingbahia.com

Ria Formosa
www.campingriaformosa.com

Läs mer:
Tips & råd - övervintra på sydligare breddgrader

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206