Evig juletid utan julefrid

Evig juletid utan julefrid

Publicerad

Himmel eller helvete? I tyska Seiffen är det juletid året runt. Träsniderierna är kända över hela världen. Vi reser djupt in i skogen, nästan till tjeckiska gränsen, och tar en titt.

Vi närmar oss Seiffen en solig septemberdag, via den lilla regionala väg som sträcker sig längs den tyska sidan av gränsen mot Tjeckien. Den vackra men rejält slingrande vägen börjar två kilometer från gränsen mellan tjeckiska Chomutov och tyska Marienberg.

Under medeltiden tog silverbrytningen fart i området och ekonomin blomstrade. I slutet av 1600-talet tog malmen slut och välståndet förbyttes i armod. För att kunna överleva satsade nu många arbetslösa gruvarbetare på att utveckla det träsnideri som tidigare enbart varit en fritidssysselsättning - huvudsakligen för att tillverka leksaker till barnen och nyttoföremål till hemmet.

De första produkterna var snidade djur av olika slag, men ganska snart kom en nötknäckare i form av en färgglad gruvarbetare klädd i paraduniform att bli den stora produkten. Inte minst efter att den hade gjort en formidabel succé på marknaden i Nürnberg. Efterhand utökades sortimentet med julinspirerade änglaspel, fönsterljusbågar och tomtar. En stor del av framgången låg i att produkterna prismässigt slog benen av konkurrenterna på grund av arbetarnas låga levnadsomkostnader.

Produkternas höga kvalité var också en viktig faktor i sammanhanget. Och framgången har fortsatt in i våra dagar. I dagens Seiffen, en ort med 2500 invånare, finns närmare 50 olika tillverkare av de unika produkterna.

En av de största tillverkarna erbjuder oss besökare (mot entréavgift) att göra ett besök i deras tomteverkstad och det missar vi naturligtvis inte. Om inte annat för att se om det finns några likheter med den tyska varianten och den vi årligen besöker på julafton i Walt Disneys värld. Och utan tvivel, man blir ordentligt imponerad av hantverket och med vilken koncentration och skicklighet de anställda utför sina, minst sagt, pilliga uppgifter.

Seiffen

Många av företagen exponerar sin huvudprodukter i king size för att väcka uppmärksamhet.

Här är ganska mycket turister, även om det inte kan jämföras med de horder som finns på plats månaderna före jul. Då är gatorna inne i Seiffen igenproppade av fordon och besökare som drar från tillverkare till tillverkare med köpglädje i blick. För det är så man gör när man väl är på plats, även om utbudet är tämligen snarlikt hos samtliga företag. Visst finns det förnyare men fortfarande är väldigt många produkter på ett eller annat sätt förknippade med julen. Den jul som verkligen står för dörren året om här i Seiffen. Klädda granar, krubbor med Jesusbarn och skira änglar på plats.

En av förnyarna är Schnitzstübl, där far och son Kaden valt att tillverka figurer som alla bär älghorn. Sonen Nico har för övrigt aldrig sett en älg i verkligheten och hade, visade det sig under vårt samtal, mycket vaga begrepp om såväl dess storlek som förekomst. Han imponerades storligen då vi berättade att vi bor i ett område där älgar nära nog är vardagsmat – om inte på tallriken så i alla fall i de omgivande skogarna.

Avslutningsvis gör vi naturligtvis också ett besök i ortens leksaksmuseum, fördelat på tre våningar och med 5000 utställda föremål på plats. Imponerande – inte minst när vi får ta del av historien bakom och får se hur man allt eftersom, klokt nog, har effektiviserat tillverkningen utan att för den skull offra hantverket på massproduktionens altare.

                                                                              Staffan Knutsson
FAKTA:
Tyskland
Huvudstad: 
Berlin (och största stad)
Invånarantal: 82 miljoner
Yta: 357 000 km2
Information Tyskland: www.germany.travel
Seiffen:
Seiffen är ett samhälle med 2600 invånare av vilka en stor del                                           arbetar i något av de många företag som tillverkar de berömda
Information Seiffen: www.seiffen.de

Ta sig hit: Från Seiffen följde vi väg 171 mot Dresden.
Camping:                         
Ahornberg Seiffen, N50 37 35 E13 27 31
Ställplats:
Berghof,N50 38 41 E13 28 50
Nussknackerbaude, N50 38 44 E13 27 37

                    

 

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206