Danskt gemyt på Lolland

Danskt gemyt på Lolland

Publicerad

En sädesärla trippar förbi på den nyklippta gräsmattan. Även fast det är i slutet av juli hör jag koltrastens stämma i buskaget strax intill. Några tältare har dukat upp en måltid, och på sjön Söndersö syns bara lätta krusningar. Det råder en stilla frid på Maribo Sö Camping.

Maribo
-  Vi kom igår, men har förstått att detta är en riktigt fin och lugn camping, säger Sigurd Grieze från Värmdö i Stockholm.
-  Ja, vi har också funnit en alldeles utmärkt golfbana ett par kilometer härifrån, berättar hustrun Solveig.
Positiva röster om Maribo Sö Camping, kunde inte sagt det bättre själv. På en udde i Söndersö, den största av Maribosjöarna, ligger denna mysiga plats. Gröna gräsmattor, rolig lekplats, egen badstrand och fräscha moderna servicehus. Och så de härliga gröna häckridåerna, som är så typiska på danska campingplatser. Det känns trivsamt att stå i mindre grupper. Vi faller lätt för campingplatser som ligger på gångavstånd från någon trevlig tätort. Från Maribo Sö Camping har du fem minuter till torget.

Först kommer du till kyrkan och klosterområdet med sina ockragula låga byggnader. Ja, hela bebyggelsen fram till torget är fylld av längor med små låga hus som krupit intill varandra och pyntats med stockrosor .

Detta är diktarprästen Kaj Munks födelsestad, fast just hans hem är borta idag. Men vill du se hur det såg ut, kan du besöka "Minibyen i Maribo", och uppleva staden som den såg ut i slutet av 1800-talet. Detta med hjälp av ett 60-tal byggnader som skapats i skala 1:10.

Närheten till centrum innebär att du har en rad butiker, ett bageri som öppnar klockan sex på morgonen och flera restauranger inom räckhåll. Mitt i stan' på Vestergade ligger Ebsens Hotel, ett stort vitt gammaldags hus, där slog vi till med middag en kväll. Trevlig betjäning och god mat.

Golf har nämnts som en utmärkt förströelse nära platsen. Dessutom kan de som har "Golfhäftet" utnyttja det här. Vill du hellre cykla, kan kanske en runda på 2,5 mil runt sjöarna bli ett lagom utflyktsmål. Sverige har verkligen mycket att lära av dansk cykelkultur, i Danmark får man en känsla av att cykelbanor är lika självklara som vanliga vägar.

Själva tar vi en biltur till Knuthenborg Safaripark vid havet, fem kilometer norr om campingen. Det är en unik upplevelse, inte bara för mötet med alla djuren utan också för att den gamla slottsparken är ett enda stort arboretum. Det är ett kul upplägg av vägnätet inom parken, för du kan både cykla och fara med bil.

Ja, du cyklar ju inte genom tigerhägnet eller bland vargar eller noshörningar, men du kommer att se dessa djur ändå. Vi kör med husbilen, och förstår att vi har lite bättre koll än de i vanliga bilar. Och visst är det häftigt när en guldglänsande svartstrimlad tiger hoppar fram ur gräset bara en meter framför bilen. Stora delar av parken upplever du utanför bilen. Det finns otaliga picknickplatser, kiosker och restaurang. Självklart en stor souvenirbutik och en av de häftigaste lekparker jag sett. Detta är en aktivitet som kan rekommenderas för alla åldrar.

Hur många svenskar har inte rest genom Danmark mot Rödbyhamn för att ta färjan till Puttgarden i Tyskland. I bästa fall blir det en fikapaus, men lika ofta tar man den cirka 20 mil länga sträckan i ett svep. Det talas ofta om att den som kör Autobahn i Tyskland, missar en rad sevärdheter vid sidan av vägen. Det är naturligtvis samma sak i alla länder. Vi har under senare år bestämt oss för att resa mera vid sidan av de stora lederna i Danmark. För något år sedan kunde vi berätta om den fantastiska ön Mön. Nedanför Mön ligger Falster, och sedan kommer Lolland som sista ön före Tyskland.

Maribo är en av städerna på Lolland, bara ett stenkast från E47:an och en kvarts resa från färjan mot Tyskland. Vill du fylla på vin- eller ölförrådet men slippa en dyr färjebiljett för husvagnen, finns det ytterligare en förtjänst med att bo på Maribo Sö Camping.

 

Nakskov
En av nätterna på Lolland tillbringar vi på Nakskov Fjordcamping. Kan beskrivas exakt som campingen i Maribo, bara att vägen till torget är något längre. Men det är förstås cykelbana den 2,5 kilometer långa sträckan längs havet. Campingen i Nakskov ligger vid ett fantastiskt havsbad med sandstrand. Hela området runt omkring är vackert exploaterat med gästhamn, och strandrestaurang på bästa läge. I staden skall du inte missa en guidad promenad, antingen går du med Turistbyråns utmärkta broschyr eller så går du med i en av de arrangerade promenaderna. Vi väljer det första alternativet och går plikttroget till statyn med Christian X på torget, och där tar guideturen sin början.

På torget känner vi historiens vingslag, då det berättas att detta var stadens samlingspunkt under tiden då Danmark var ockuperat 1939-45. Men under vår promenad i staden får vi uppleva betydligt äldre historia. I Naskov går vi på Danmarks äldsta gågata och vi står också öga mot öga med Drottning Sofias packhus, som byggdes 1589-90. Plötsligt hör vi en vacker melodi, som vi snart härleder från klockspelet i ändan på den gamla gågatan.

Nakskov är centrum för förädling av sockerbetor, och det finns till och med ett sockermuseum.

Campingvärden rekommenderar en tur med postbåten, en populär turistattraktion.

Nysted
I den lilla staden Nysted på Lollands sydkust tycks tiden ha stått stilla. Här är så pittoreskt att man blir stum. Trodde jag hade fått mitt lystmäte av stockrosor i Nakskov och Maribo, men här prunkar de i allsköns färger i varenda gränd. Husen är sneda och vinda och framför fönstren sitter vackra smidda fönsterspeglar. Vi kommer in på huvudgatan där några få butiker finns. Bland annat ett bageri, där vi köper vår andra danska kanellängd, som är lätt vanebildande. På gatan ovanför ligger det vackra Rådhuset, vars historia finns berättad på en skylt utanför. Från huvudgatan letar sig flera gränder ner till hamnen. Här finns ett rökeri med tillhörande restaurang.

Blickar du ut över havet kan du inte missa en enorm vindkraftspark i horisonten. Det är en av världens största anläggningar av vindkraftverk till havs. I hamnen finns en utställning som berättar om detta, men som också låter dig lära och känna hur vinden påverkar oss. Nysted står inte för shopping, du ser knappt en souvenirbutik, men åk inte förbi denna ljuvliga ort. Det finns parkeringar vid hamnen.

Campingplatsen ligger en kilometer från centrum och det ser ut att vara en utmärkt anläggning – vad sägs om en egen havsvik att bada i.

Om Lolland
Lolland är cirka tre gånger sex mil, med andra ord är det tätt mellan byar och förströelser. Det finns ett tiotal campingplatser. Vi var på väg till den kända Western Camp på sydkusten nära Rödby, men den verkade helt i förfall. Som tur är hittade vi andra riktigt trevliga ställen.

Campingen vid färjeläget Kragenaes på norra sidan är ytterligare en som såg trevlig ut. Bra läge för utflykter till Fejö eller Femö.

Ön präglas av ett bördigt jordbruk och ofta ser du skyltar om ägg, potatis eller annat som du köper enligt självbetjäningsprincipen. Två gårdsbutiker du inte skall missa är Knuthenlund och Dalbakken. Den första ligger några kilometer norr om Maribo och gör bland annat ljuvliga ekologiska getostar, som flerfaldigt prisbelönats. Den andra i Ulslev väster om Nysted har egen produktion av frilandskycklingar samt allehanda grönsaker och riktiga sprättägg.

Det är lätt att hitta parkeringar och P-automaten tycks inte ha kommit till denna trevliga ö.
Webbplats: www.visitlolland-falster.com

 

Attraktioner på Lolland
Knuthenborg Safaripark  www.knuthenborg.dk
Middelaldercentret  www.middelaldercentret.dk
Lalandia Feriecenter www.lalandia.dk

On
Off

3 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206