Sveriges 10 bästa sandstränder

Publicerad: 2016-05-16   Uppdaterad: 2023-04-18

Gillar du att promenera längs vattenbrynet på stranden? Sveriges alla sandstränder över två kilometer har testats barfota och här är de 10 bästa.  Det som började som en dröm på en strand i Asien 2012 har nu blivit verklighet. Tomas Strand har under de senaste åren vandrat på alla Sveriges stränder som är längre än...

Gillar du att promenera längs vattenbrynet på stranden? Sveriges alla sandstränder över två kilometer har testats barfota och här är de 10 bästa. 

Det som började som en dröm på en strand i Asien 2012 har nu blivit verklighet. Tomas Strand har under de senaste åren vandrat på alla Sveriges stränder som är längre än två kilometer. Varje sommar har han barfotavandrat cirka 40 mil från norr till söder. Tomas favoriter ligger alla i södra Sverige där Sandhammaren på Österlen och Norsta Auren på Fårö kommer på en delad första plats.

Även Norges och Finlands stränder är avklarade och nu återstår alla de stränder i övriga Europa som är över fyra kilometer långa. Målet är att utse Europas 10 bästa stränder.
– Jag har verkligen försökt att vara objektiv i min bedömning samtidigt som det ofta är känslan av att vara på en viss strand som avgör njutningen av densamma. Att gå fram och tillbaka på en längre sandstrand ger en helt annan helhetsbild än när man bara ligger och chillar som normala människor gör. Det är ett tufft jobb – men någon måste göra det, säger Tomas Strand.

10 i topp i Sverige

1. Sandhammaren, Skåne och Norsta Auren, Fårö

3. Tylösand, Halland
4. Skanör, Skåne
5. Sudersand, Fårö
6 Falsterbo, Skåne
7. Beddingestrand, Skåne
8. Haväng Yngsjö, Skåne 
9. Östra Stranden, Halland
10. Mellbystrand, Skåne
Källa: The Beachwalker

Hitta strandnära campingplatser och ställplatser i SkåneHalland och på Gotland.

Rulla till toppen