Ge dig hän längs floden Seine

Ge dig hän längs floden Seine

Publicerad

Vi reser med husbilen längs floden Seine, från dess utlopp i havet nära Le Havre till Giverny strax norr om Paris.

- Om man bara visste hur man ska göra, säger den belgiska husbilsgrannen småmuttrande och ser upp mot himlen. Jag menar, blir det ösregn så står jag ju hellre här än far fram längs smala kustvägar, fortsätter han och ser på mig och min fru, och blir det uppehåll, ja då har vi ju stått här en halv dag helt i onödan. Och vi kan inte annat än hålla med.

Vi befinner oss på ställplatsen i Honfleur en morgon i augusti med en himmel så omväxlande, att till och med en meteorolog skulle tveka inför en prognos. Belgarna ska fara längs Invasionskusten, där vi just varit, och vi tänker oss en resa längs floden Seine.  Två timmar senare är tvivlet borta och efter en blick mot Pont de Normandie, den minst sagt spektakulära högbron över floden Seines utlopp i havet, far vi iväg åt vart sitt håll. Den lilla smala D312 längs flodens södra strand visar sig vara precis så vacker som vi hoppats att den skulle vara och vi njuter i fulla drag där vi far fram genom en smått kuperad jordbruksbygd översållad med vackra zebrarandiga halvtimrade hus med halmtak och fläckiga kor i hagarna.

Var mycket försiktig när du kör på denna typ av färja så att inte överhänget på husbilen slår i marken/färjan när du kör på eller av. Tro mig – jag vet av egen erfarenhet hur det låter!

Att göra en resa längs en flod innebär att man då och då måste korsa floden för att kunna ta sig över till sevärdheter på andra sidan. Efter några mil passerar vi därför Pont de Tancarville, den bro som tidigare var områdets huvudbro över Seine, till den norra stranden. Närmast floden möter ett flackt landskap där jordbruk och industri tävlar om utrymmet. Personligen är jag övertygad om att industrin på sikt kommer att vinna denna kamp – oavsett hur många miljarder som EU även fortsättningsvis kommer att pumpa in i landets jordbruk för att säkerställa dess överlevnad. Grönskan som omger oss är otroligt frodig och vi förstår att det sannerligen inte har saknats regn i området där Seine nu flyter fram stilla, bred och outgrundlig.

En påminnelse om denna outgrundlighet möter vi på stranden i Villequiet där en uttrycksfull staty av författaren Victor Hugo minner om platsen där hans dotter och hennes man drunknade i Seines vatten 1843. Hans sommarhus är idag museum, med samlingar som, även för en litteraturfreak som undertecknad, känns helt likgiltiga. Förhoppningen är i stället att grannstaden Caubec-en-Caux skall ha lite mera att komma med, men efter en stilla promenad och lunch i dess centrala delar tvingas vi konstatera att utöver en gammal ståtlig katedral och ett idylliskt medeltida kvarter finns föga att yvas över. 

Men i stadens utkant, när vi möter ett monument i form av ett flygplan uthugget ur en klippa, återvänder entusiasmen. Monumentet är till minne av de fyra män från trakten som 1928 gav sig av med ett franskt flygplan, tillsammans med polarforskaren Roald Amundsen, ut över Arktis för att rädda överlevande från en tidigare flygkrasch i området. Såväl plan som besättning försvann och har aldrig återfunnits. Stilla samtalande kring deras öde på isen fortsätter vi på en väg som nu slingrar sig fram i direkt anslutning till floden.

Bitvis är omgivningarna kring floden underskönt vackra för att några minuter senare helt domineras av industrikomplex med skorstenar som verkar vara i stort behov av modern reningsteknik. Tyvärr ges också endast ett fåtal möjligheter för oss att stanna till i direkt anslutning till floden. Av egen erfarenhet vet vi annars att Frankrike är ett land som erbjuder många möjligheter till fricamping.

Klostret Saint Pierre de Jumièges grundades 654 och har spelat en stor roll i Frankrikes historia. Kanske lika stor som det idag spelar för den lokala turismen, med tusentals dagliga besökare till de sevärda klosterruinerna och det forna klosterområdet. Det är en plats som utstrålar harmoni och manar till kontemplation. Och många tar också till sig den tysta uppmaningen och väljer att bara sitta ner och koppla av bland de ståtliga ruinerna. Just bredvid klostret finns en utmärkt - och gratis - ställplats som till kvällen samlar ett tjugotal ekipage.

Morgonpigga passerar vi storstaden Rouen mitt i morgonrusningen, vilket väl inte är att rekommendera, men gps:en tar oss smidigt genom staden. Efter en snabb titt på det tyvärr stängda slottet Robert-le-Diable, en "djävul" som sägs ha varit Vilhelm Erövrarens far, reser vi vidare mot det som vi på förhand rankat som en av resans största höjdpunkter, slottet Gaillard i Les Andelys. Och vi blir sannerligen inte besvikna! Jag lovar, det finns få borgar i Europa som ens kommer i närheten av den stil och pondus som ruinen av Chateau-Gaillard uppvisar. Själva gör vi misstaget att köra med bilen ända upp till parkeringsplatsen vid slottet, när det smartaste är att parkera nere i samhället och sedan vandra upp. Du finner en bra P-plats just utanför campingplatsen. Utsikten från borghöjden är otroligt vacker. Än otroligare är det faktum att det bara tog Rickard Lejonhjärta två år (1196 - 97) att uppföra denna gigantiska anläggning. En bedrift som få moderna byggföretag skulle klara av. Vi går här uppe i sakta mak och bara njuter av de vyer som erbjuds i den 35-gradiga värmen.

Nere i Les Andelys ett par timmar senare och efter en stadig lunch känner vi för att bada och då vi från borgen sett att närliggande Camping L'll des Trois Rois har en pool checkar vi in. Vattnets svalka är underbar i värmen men även platsen och campinggrannarna är trevliga bekantskaper. Inte minst mc-åkande Steve från engelska Hull som möter oss med:
- Hej på er! Kul att se er! Uttalat på perfekt svenska. Sedan förklarar han att han har rest mycket i Sverige och snappat upp en och annan vanlig fras – och att han alltid blir lika glad när han möter svenskar som han upplever som vänliga och öppna. Han reser längs floden på samma sätt som vi, men åt motsatt håll och på betydligt mindre och flodnära vägar än vi vågar ge oss ut på med husbilen.

De berömda näckrosdammarna i Monets trädgård är värda allt beröm de kan få. Men så hålls de också i ett perfekt skick av flitiga medarbetare.

30 kilometer längre upp längs floden, i riktning söderut mot Paris, ligger Giverny, tänkt att bli vår sista anhalt på resan. Giverny är Claude Monet! Det räcker att ta en titt på P-platserna (gratis och måste användas) för att man ska förstå detta faktum. Här levde och verkade den världsberömda konstnären från 1883 till sin död 1926. Mest kända är nog hans målningar från den del av hans trädgård som domineras av näckrosdammar och japanska broar, vilket naturligtvis får besökarna att i första hand dra sig dit. Men också trädgården framför boningshuset håller en klass som förvandlar oss andra trädgårdsodlare till avundsjuka amatörer. Den gamla ateljén har idag förvandlats till försäljningslokal. Allt är ytterst välordnat. Överallt är det fullt av besökare men det verkar som om allt det vackra har en lugnande inverkan på alla, så det känns ändå inte besvärligt.

Ställplatser/cCampingplatser:
Honfleur, Quai de Nord, N 49° 25ˈ 08"  E 00° 14ˈ 37"
Jumièges, Rue Alphonse Callais ,N 49° 25ˈ 21"  E 00° 48ˈ 52"
Camping L´Île des Trois Rois, Les Andelys, N 49° 14ˈ 09"  E 01° 24ˈ 01"

Tips:
* Ett flertal större broar är avgiftsbelagda.
* När ni ser en liten bro på kartan tänk på att den kan vara reglerad i höjd. Vi stötte på broar som bara mätte 2,7 meter på höjden och fick välja andra vägar.
* Väljer du att fara med färja över floden, tänk på att husbilens överhäng lätt slår i marken när bakhjulen, vid på- och avfarten, är i sitt lägsta läge.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206