Ta riksettan genom Sverige

Publicerad: 2016-08-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Från Helsingborg i söder till Stockholm i norr sträcker sig resterna av Sveriges längsta väg. Vi lämnar E4:an vid Lagan och följer riksettan upp mot Gränna. Efter att ha legat i högerfil och känt vinddraget från passerande bilar känns det skönt att glida av E4:an och fortsätta i egen takt. Till skillnad från motorvägen följer...

Från Helsingborg i söder till Stockholm i norr sträcker sig resterna av Sveriges längsta väg. Vi lämnar E4:an vid Lagan och följer riksettan upp mot Gränna.

Efter att ha legat i högerfil och känt vinddraget från passerande bilar känns det skönt att glida av E4:an och fortsätta i egen takt. Till skillnad från motorvägen följer riksettan naturliga variationer i landskapet och går då och då rakt in i centrum där det finns annat att se än snabbmatsrestauranger och granskog. Att långsamt närma sig Värnamo söderifrån ger en märklig känsla av välbehag. Här tycks tiden ha stått still medan motorvägen, en bit österut, fått människor att hasta från en punkt till en annan.

I korsningen mellan E4:an och riksväg 27 ligger Vandalorum, ett internationellt centrum för konst och design, ritat av den italienske arkitekten Renzo Piano. Totalt finns en utställningsyta på lite drygt 1100 kvadratmeter som blandar skiftande internationella utställningar med Smålands konstarkivs unika konstskatter.

Ta riksettan genom Sverige
Vandalorum, museum för modern konst i Värnamo.

När vi är där fokuserar Vandalorum på utställningen Byggstenar av Bruno Mathsson, Sigurdur Gustafsson och Ditte Hammerstrøm och 25 kvadrat – en utställning om Attefallshus i närliggande galleriet. Parkeringen utanför är tillräckligt stor för både husbilar och husvagnar. Missa inte dagens rätt på restaurang Syltan, alldeles bakom den välsorterade designbutiken mitt emellan entrén och galleriet.

 Istället för att resa på stora vägar mot ett mål långt bort i fjärran väljer vi att göra resrutten till en upplevelse i sig. Värnamo är ingen stor stad, men trots lite drygt 30 000 invånare är småstadscharmen påtaglig. Även om du campar är Scandic Hotell i Värnamo ett måste. Designhotellet som ritades av den danske arkitekten Bent Jørgen Jørgensen och invigdes 1955, mitt under bilismens storhetstid, ger alldeles innanför dörren uttryck för det småländska möbelrikets hjärta, om än i dansk förpackning.

Det gamla hotellet med mer än hundra år på nacken fattade eld och brann ner till grunden redan 1952 och det sägs att hotelldirektör Svedbrandt grät sig till sömns under månader i sträck innan han helt sonika bestämde sig för att bygga Sveriges modernaste hotell. För nätt och jämt 3,5 miljoner kronor.
– Det var ett skrytbygge redan från början och Sveriges modernaste hus. Svedbrandt satsade stort och lyckades, tillsammans med bensinbolaget Caltex (som låg alldeles bakom) uppföra ett modernt hotell mitt emellan Köpenhamn och Stockholm precis när bilismen slog alla tidigare rekord, säger Bodil Swensson, som arbetar som guide i Värnamo.

Onsdagen den 6:e april 1955 hölls det fest i Värnamo. Det nya stadshotellet invigdes, mitt i vägen – riksettan gick över Åbron alldeles framför hotellet och vände tvärt till höger framför entrén – vilket fick handelsresande att utbrista; Vi ses på hotellet mitt i vägen!

Ta riksettan genom Sverige
Missa inte Scandic Hotel i Värnamo. Stig in genom dörren och njut av arkitekt Bent Jørgen Jørgensen unika arkitektur från 1955.

Trots Värnamos storlek är Stadshotellet, eller Scandic Hotell som det numera heter, ett av koncernens mest belagda hotell– utanför storstäderna. Bara femton år tidigare, i slutet av 1930-talet hade den gamla stenbron i Värnamo blivit för liten för den allt tyngre trafiken. Allt eftersom hade trädalléerna huggits ner för att ge plats åt fotgängare när smala hästdroskor blev breda lastbilar.

Till slut höll helt enkelt inte bron för den tunga trafiken och kommunen bestämde sig för att riva bron och bygga en ny bro i samma stil som den gamla, med nio valv som kläddes med sten från ursprungsbron. För att inte bryta den växande trafiken mellan den danska och svenska huvudstaden fick ingenjörstrupperna från Eksjö rycka ut och bygga en provisorisk bro i trä, den Gröna bron, vilket gett namn år dagens bro vid Laganstigen.

Från centrala Värnamo fortsätter vi riksettan norrut och passerar klassiska samhällen som Hörle, Klevshult, Skillingaryd (där många unga beväringar frusit under kalla vinternätter) Vaggeryd och Byarum innan riksettan helt abrupt slutar strax söder om Jönköping.

Längs Vätterns östra sida följer vi vågskvalpet norrut. Lämnar E4:an – genom Jönköping finns ingen annan väg än Europaväg 4 – och tar inlandsvägen förbi Kaxholmen, Skärstad och Ölmstad innan vi åker under E4:an i höjd med mysiga Röttle by. Varje år, helgen före midsommar är det här cykeltrakter för tiotusentals människor som ger sig av på världens största motionslopp på cykel. Just i år arrangeras Vätternrundan för femtionde gången och arrangörerna räknar med ett större intresse än vanligt.

Bara några kilometer innan Gränna ligger restaurang Gyllene Uttern på vägens västra sida, men en fantastisk utsikt ut över landets andra största sjö. Redan på trettiotalet utsågs landvägen mellan Gränna och Jönköping till Sveriges vackraste väg och strax söder om Gränna började en adelsfamilj skissa på planerna att bygga ett av landets första inkvartering för turister. Ett slags hotell längs vägen som gav tak över huvudet och ett gott mål mat i magen. Ryttmästare Gyllensvan, som ägde marken med utsikt över Visingsö, ansåg att läget var optimalt för övernattningar oavsett om man kom norr- eller söderifrån. Själv var Gyllensvan en hängiven bilist som gärna gav sig av på egna utflykter och ganska snart låg grunden till Gyllene Uttern, efter en kombination av två adliga namn; Gyllensvan och von Otter.

På midsommarafton 1933 vajade den svenska flaggan på parkeringen strax utanför och Sveriges första motell såg dagens ljus (namnet motell instiftades långt senare). Stockholms Tidningen skrev lyriskt på våren 1934: ”Här har den svenska bilismen fått sitt första riktigt adekvata hotell, en smula rustikt och på samma gång bekvämt, ett gott varsel om framtida svensk hotellstandard längs allfarvägen”.

Ta riksettan genom Sverige
Det är trångt längs gamla Riksettan i Gränna, en av få platser där ursprungsträckningen fortfarande är i drift som genomfartsled.

Väl i Gränna kan man inte låta bli att fascineras av områdets söta charm. I mitten av 1800-talet var kvinnor fortfarande utestängda från många näringsverksamheter, men tack vare att maken Anders Eriksson dog, bara någon vecka efter det att parets första barn fötts, fick Amalia dispens att driva företag, vilket la grund för Grännas första polkagriskokeri.

Drygt 150 år senare spirar återigen sockerbagerierna runt Gränna och den klassiska rödvita stången har fått sällskap av hundratals olika sorter och smaker.
– Trots alla klassiska smaker föredrar jag storsäljaren Cowboystång, säger Emilia Franklin och håller upp en färgglad kryddstark polkagris på Cabbes Polkagrisfabrik.

Med hela väskan full av sötsaker rullar vi de sista kilometrarna in i Gränna. Tar vänster mot hamnen och hittar en överfull parkeringsplats med nästan 40 husbilar. För 120 kronor om dygnet står vi tryggt och säkert ända nere i hamnen. Det enda som skiljer oss från insjön är ett band av husbilar, några restauranger och en skeppsbod. Imorgon drar vi mot Visingsö!

Ta riksettan genom Sverige

FAKTA:
Riksettan:
Helsingborg-Stockholm
Riksväg 1 var mellan 1945 och 62 huvudvägen mellan Helsingborg och Stockholm. Vägen är ca 58 mil lång och ingår ingår numera i Europaväg 4.

Riksettan på OpenStreetMap

Vår tur: Lagan-Gränna

Äta:
Toftaholm Herrgård www.toftaholm.se
Restaurang Syltan på Vandalorum serverar dagens lunch alla vardagar www.vandalorum.se,
Kafé Tina & Översten i Skillingaryd
Hallskagårdens Kafé i Gränna
Femtiotalsfiket Fiket i centrala Gränna www.fiket.se

Missa inte:
Konst och designcentrum Vandalorum i Värnamo www.vandalorum.se

Bruno Mathsson center eller väldiga Store Mosse Nationalpark, den största myrmarken söder om Lappland. Allt i Värnamo.

 Campingar och ställplatser längs vägen hittar DU enkelt på Campingkatalogen.se

Rulla till toppen