Naturlig skönhet längs Humleslingan

Publicerad: 2016-11-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Detta måste vara esset i nordöstra Skånes turistiska kortlek, tänker jag. Det kan inte finnas många platser där man bättre njuter av naturen! – De flesta av våra besökare kommer för att njuta av en kopp kaffe och hembakade kakor i en vacker miljö, säger Berit Nilsson bakom disken till Humletorkan i Näsum. Men många...

Detta måste vara esset i nordöstra Skånes turistiska kortlek, tänker jag. Det kan inte finnas många platser där man bättre njuter av naturen!

– De flesta av våra besökare kommer för att njuta av en kopp kaffe och hembakade kakor i en vacker miljö, säger Berit Nilsson bakom disken till Humletorkan i Näsum. Men många bor även på vårt vandrarhem, fortsätter hon, och gör utflykter i närområdet eller längs Humleslingan. Sedan har vi naturligtvis de som bara kommer för att köpa våra egna produkter, exempelvis Näsumaölet, vars humle vi odlar utanför knuten.

Vi är på weekendresa med husbilen längs Humleslingan, en sträcka på cirka fem mil längs Ivösjön stränder i nordöstra Skåne. Ett 40-tal sevärdheter finns markerade i den utmärkta turistkartan ”Humleslingan”, såväl naturmässiga som kulturella, så möjligheterna är stora att skapa en högst personlig resa. Själva väljer vi att göra resan i mitten av maj, äppelblomningens tid, och vi blir sannerligen inte besvikna över den blomsterprakt som möter oss. Inte minst i Vånga dit traktens stora äppelodlingar är koncentrerade. Av den stora mängd campingfordon vi möter förstår vi att vi inte är ensamma om att låta äppelblomningen styra reseplaneringen. Fast sedan finns det naturligtvis även de som bara hamnar här av en slump, som de holländska husbilsresenärer vi möter i Furestads lilla båthamn.

–  Detta är Paradiset och vi är mitt i det, säger en av damerna, samtidigt som hon gör en gest ut över de äppelblomsklädda omgivningarna. Tobias Delfin, turistsamordnare i Bromölla kommun är inne på samma linje. Han säger:
– Vår ambition är att etablera begreppet Humleslingan som ett varumärke byggt på en äkta naturupplevelse. Målgruppen är i första hand den rörliga turismen och där är naturligtvis ni campingresenärer en stor och viktig grupp. Därför satsar vi också på en etablering av nya ställplatser för husbilar på attraktiva platser i kommunen.

Mitt i Ivösjön finns den ö som givit sjön dess namn, Ivön. Vi når den via färja från Barum och väl på plats möter oss Ivö Camping. På ön finns även Söndremark camping, som  drivs av Caravan Club. Vi far vidare genom ett omväxlande landskap mot öns nordligaste punkt, Ivö klack, där man förr bröt det kaolin som blev grunden för Iföverkens tillverkning av sanitetsporslin i Bromölla. Det gamla brottet är idag mest känd för sin rika förekomst av fossil, men i stället för att leta bedåras vi av den utsikt som klacken erbjuder med sina 133 meter över havet. Områdets magnifika bokskog erbjuder också en fantastisk vandringsnatur under trädkronor som så här års är klädda i underbart vårligt skira blad som ännu inte övergått till sensommarens mörkare nyanser.

Ivö kyrka har medeltida anor och är helgad åt S:ta Ursula. Alldeles intill ligger Ursulas källa.
– Ja, säger en man, och pekar på källan när vi närmar oss, en sån skulle man ha hemma i trädgården. En källa som då och då, enligt vad det sägs, även ger vin. Vilken grej till grillfesten! Och vad kan vi göra annat än att nicka instämmande, smålänningar som vi är?

Vid Hovgården, ett par kilometer från kyrkan, inbjuder Biskopskällaren, en stämningsfull rest av borgen Ivöborg medeltida historia, till besök.
Öns natur är rejält omväxlande med allt från storskog till storslagna åkerfält och inägor så steniga att till och med Småland bitvis kommer i lä. Vem sa att Skåne inte var stenigt?

Sten i alla dess former möter vi sannerligen också under vår vandring genom Kjugekulls naturreservat, tillsammans med träd med former man inte trodde var möjliga, grottor, jättegrytor och liknande. Ett helt otroligt område!  Det finns tre slingor att välja mellan, som alla utgår från den servering och det mycket informativa lilla kulturhistoriska museet som finns på plats. Vi följer den röda slingan (1 350 meter lång) och imponeras storligen. Samtidigt som vi hela tiden tänker på vilket äventyr det måste vara för en barnfamilj på plats. De vuxna sittande på en solig plats med en väl tilltagen picknickkorg medan de halvstora barnen får fritt spelrum bland stenbumlingarna. Liseberg och Gröna Lund – släng er i väggen!

En grupp som redan tagit platsen till sina hjärtan är utövare av bouldering, en klättringsform som baseras på blockklättring (max sex meters höjd) och där utövarna på marken under sig även har en crashpad – en tjock skyddsmatta. Vi stöter på ett flertal klättrare på vår vandring och kan inte undgå att imponeras av deras skicklighet.

Naturlig skönhet längs Humleslingan
Lilla Kungsledens sträckning längs Skräbeåns slingrande framfart erbjuder många vackra vyer för oss vandrare.

De flesta som gästar Humleslingan gör det för att njuta av naturen på ett eller annat sätt. Ett av många trevliga sätt att göra detta på är att utnyttja någon eller några av de välskötta och väl utmärkta naturleder som finns i området – med olika längd och inriktning. Själva besöker vi två vandringsleder: Näsumaviksleden och Lilla Kungsleden, men med cyklarna på plats  hade vi nog kompletterat vandrandet med en tur längs den 24 kilometer långa Näsumaleden. Näsumaviksleden, erbjuder en vandring på 3,5 kilometer genom ett fågelrikt och bitvis vattensjukt kärrområde. Allt från utsiktstorn till trevliga rastplatser med grill- och badmöjligheter, liksom spänger genom de mest vattensjuka områdena finns på plats. Fågelsången är bedövande och vetskapen om att detta var platsen där Scandisaurus , den svanhalsödla som finns skulpterad på Bromöllas torg, framlevde sina dagar för 80 miljoner år sedan gör besöket än mera  spännande.

Den 4 kilometer långa Lilla Kungsleden utgår från Bromölla och sträcker sig till en udde i Möllefjorden strax söder om Nymölla pappersbruk. Leden drar till stor del fram längs Skräbeåns ystra flöde genom ett uppodlat jordbrukslandskap kring Årups slott, samt gigantiska lövskogar och vindlande busksnår. En upplevelse som ni inte ska missa när ni är på plats.

FAKTA
Webb: www.humleslingan.com
http://humleslingan.com/
Bromölla turistbyrå
Webbadress: www.bromolla.se
Tel. 0456-82 22 22

Missa inte..
…. att ta med en kikare på resan.

Vet du att ….
…. Humleslingan är ett registrerat varumärke med produkter från närområdet.
…. humle förr användes som sömnmedel och för att befrämja aptiten?
…. Lilla Kungsleden var Bromöllas 50-årspresent till kungen. Han invigde den 1999.
…. Humleslingans nya karta innehåller även ställplatser? Bromölla satsar hårt för att möta kraven från husbilsresenärernas ökande skara.
…. Ifötorget i Bromölla rymmer både världens största stengodsfontän och världens minsta galleri? Det sistnämnda inrymt i en telefonkiosk.
…. Vångaberget vintertid har en av Skånes högsta skidbackar och sommartid erbjuder färder nedför i såväl hill-rollingbilar som med mountainbikes?
…. från och med juli 2011 kommer ångbåten M/S Klacken att göra söndagsturer på Ivösjön.
…. området kring Humleslingan kan erbjuda många möjligheter till sportfiske. Fiskekort finns hos turistbyrån.
…. havet hela tiden bara ligger någon mil bort från Humleslingan.

Se Campingkatalogen.se för närliggande campingplatser och ställplatser.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen