Naturlig skönhet längs Humleslingan

Naturlig skönhet längs Humleslingan

Publicerad

Detta måste vara esset i nordöstra Skånes turistiska kortlek, tänker jag. Det kan inte finnas många platser där man bättre njuter av naturen!

- De flesta av våra besökare kommer för att njuta av en kopp kaffe och hembakade kakor i en vacker miljö, säger Berit Nilsson bakom disken till Humletorkan i Näsum. Men många bor även på vårt vandrarhem, fortsätter hon, och gör utflykter i närområdet eller längs Humleslingan. Sedan har vi naturligtvis de som bara kommer för att köpa våra egna produkter, exempelvis Näsumaölet, vars humle vi odlar utanför knuten.

Vi är på weekendresa med husbilen längs Humleslingan, en sträcka på cirka fem mil längs Ivösjön stränder i nordöstra Skåne. Ett 40-tal sevärdheter finns markerade i den utmärkta turistkartan "Humleslingan", såväl naturmässiga som kulturella, så möjligheterna är stora att skapa en högst personlig resa. Själva väljer vi att göra resan i mitten av maj, äppelblomningens tid, och vi blir sannerligen inte besvikna över den blomsterprakt som möter oss. Inte minst i Vånga dit traktens stora äppelodlingar är koncentrerade. Av den stora mängd campingfordon vi möter förstår vi att vi inte är ensamma om att låta äppelblomningen styra reseplaneringen. Fast sedan finns det naturligtvis även de som bara hamnar här av en slump, som de holländska husbilsresenärer vi möter i Furestads lilla båthamn.

-  Detta är Paradiset och vi är mitt i det, säger en av damerna, samtidigt som hon gör en gest ut över de äppelblomsklädda omgivningarna. Tobias Delfin, turistsamordnare i Bromölla kommun är inne på samma linje. Han säger:
- Vår ambition är att etablera begreppet Humleslingan som ett varumärke byggt på en äkta naturupplevelse. Målgruppen är i första hand den rörliga turismen och där är naturligtvis ni campingresenärer en stor och viktig grupp. Därför satsar vi också på en etablering av nya ställplatser för husbilar på attraktiva platser i kommunen.

Mitt i Ivösjön finns den ö som givit sjön dess namn, Ivön. Vi når den via färja från Barum och väl på plats möter oss Ivö Camping. På ön finns även Söndremark camping, som  drivs av Caravan Club. Vi far vidare genom ett omväxlande landskap mot öns nordligaste punkt, Ivö klack, där man förr bröt det kaolin som blev grunden för Iföverkens tillverkning av sanitetsporslin i Bromölla. Det gamla brottet är idag mest känd för sin rika förekomst av fossil, men i stället för att leta bedåras vi av den utsikt som klacken erbjuder med sina 133 meter över havet. Områdets magnifika bokskog erbjuder också en fantastisk vandringsnatur under trädkronor som så här års är klädda i underbart vårligt skira blad som ännu inte övergått till sensommarens mörkare nyanser.

Ivö kyrka har medeltida anor och är helgad åt S:ta Ursula. Alldeles intill ligger Ursulas källa.
- Ja, säger en man, och pekar på källan när vi närmar oss, en sån skulle man ha hemma i trädgården. En källa som då och då, enligt vad det sägs, även ger vin. Vilken grej till grillfesten! Och vad kan vi göra annat än att nicka instämmande, smålänningar som vi är?

Vid Hovgården, ett par kilometer från kyrkan, inbjuder Biskopskällaren, en stämningsfull rest av borgen Ivöborg medeltida historia, till besök.
Öns natur är rejält omväxlande med allt från storskog till storslagna åkerfält och inägor så steniga att till och med Småland bitvis kommer i lä. Vem sa att Skåne inte var stenigt?

Sten i alla dess former möter vi sannerligen också under vår vandring genom Kjugekulls naturreservat, tillsammans med träd med former man inte trodde var möjliga, grottor, jättegrytor och liknande. Ett helt otroligt område!  Det finns tre slingor att välja mellan, som alla utgår från den servering och det mycket informativa lilla kulturhistoriska museet som finns på plats. Vi följer den röda slingan (1 350 meter lång) och imponeras storligen. Samtidigt som vi hela tiden tänker på vilket äventyr det måste vara för en barnfamilj på plats. De vuxna sittande på en solig plats med en väl tilltagen picknickkorg medan de halvstora barnen får fritt spelrum bland stenbumlingarna. Liseberg och Gröna Lund – släng er i väggen!

En grupp som redan tagit platsen till sina hjärtan är utövare av bouldering, en klättringsform som baseras på blockklättring (max sex meters höjd) och där utövarna på marken under sig även har en crashpad – en tjock skyddsmatta. Vi stöter på ett flertal klättrare på vår vandring och kan inte undgå att imponeras av deras skicklighet.

Humleslingan

Lilla Kungsledens sträckning längs Skräbeåns slingrande framfart erbjuder många vackra vyer för oss vandrare.

De flesta som gästar Humleslingan gör det för att njuta av naturen på ett eller annat sätt. Ett av många trevliga sätt att göra detta på är att utnyttja någon eller några av de välskötta och väl utmärkta naturleder som finns i området – med olika längd och inriktning. Själva besöker vi två vandringsleder: Näsumaviksleden och Lilla Kungsleden, men med cyklarna på plats  hade vi nog kompletterat vandrandet med en tur längs den 24 kilometer långa Näsumaleden. Näsumaviksleden, erbjuder en vandring på 3,5 kilometer genom ett fågelrikt och bitvis vattensjukt kärrområde. Allt från utsiktstorn till trevliga rastplatser med grill- och badmöjligheter, liksom spänger genom de mest vattensjuka områdena finns på plats. Fågelsången är bedövande och vetskapen om att detta var platsen där Scandisaurus , den svanhalsödla som finns skulpterad på Bromöllas torg, framlevde sina dagar för 80 miljoner år sedan gör besöket än mera  spännande.

Den 4 kilometer långa Lilla Kungsleden utgår från Bromölla och sträcker sig till en udde i Möllefjorden strax söder om Nymölla pappersbruk. Leden drar till stor del fram längs Skräbeåns ystra flöde genom ett uppodlat jordbrukslandskap kring Årups slott, samt gigantiska lövskogar och vindlande busksnår. En upplevelse som ni inte ska missa när ni är på plats.

FAKTA
Webb: www.humleslingan.com
http://humleslingan.com/
Bromölla turistbyrå
Webbadress: www.bromolla.se
Tel. 0456-82 22 22

Missa inte..
…. att ta med en kikare på resan.

Vet du att ….
…. Humleslingan är ett registrerat varumärke med produkter från närområdet.
…. humle förr användes som sömnmedel och för att befrämja aptiten?
…. Lilla Kungsleden var Bromöllas 50-årspresent till kungen. Han invigde den 1999.
…. Humleslingans nya karta innehåller även ställplatser? Bromölla satsar hårt för att möta kraven från husbilsresenärernas ökande skara.
…. Ifötorget i Bromölla rymmer både världens största stengodsfontän och världens minsta galleri? Det sistnämnda inrymt i en telefonkiosk.
…. Vångaberget vintertid har en av Skånes högsta skidbackar och sommartid erbjuder färder nedför i såväl hill-rollingbilar som med mountainbikes?
…. från och med juli 2011 kommer ångbåten M/S Klacken att göra söndagsturer på Ivösjön.
…. området kring Humleslingan kan erbjuda många möjligheter till sportfiske. Fiskekort finns hos turistbyrån.
…. havet hela tiden bara ligger någon mil bort från Humleslingan.

Se Campingkatalogen.se för närliggande campingplatser och ställplatser.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206