På strövtåg i sydligaste Skåne

Publicerad: 2017-03-01   Uppdaterad: 2023-04-18

Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

På strövtåg i sydligaste Skåne
Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt.

Oavsett om man älskar att vandra eller föredrar att göra korta dagsturer nära campingen, har Skånekusten något som passar alla. Dessutom finns det gott om utflyktsmål som passar både cykel- och bilburen turism, på både korta och lite längre avstånd från Smygehuk. 

– Det här är nog den vackraste utsikt vi haft på länge. Vi vaknade tidigt i morse och Olivia kunde göra sina yogaövningar på husbilens tak. Det kallar jag livskvalitet, säger schweizaren Alexis Genin som tillsammans med Olivia Winiger är på väg till en yogafestival i Emmaboda.   

Till skillnad mot Sveriges nordligaste punkt – dit man måste vandra – är tillgängligheten till den södra betydligt enklare. I Smygehuk kan man åka bil ända ner till positionsmärket även om hamnvärden föredrar att man parkerar utanför hamnområdet. 

Smygehuk, strax öster om Trelleborg mitt emellan Gislövs strandmark och Beddingestrand är en flack sandudde som omges av steniga stränder. Precis väster om själva udden ligger Smygehuks gamla fyr som idag är ett vandrarhem som drivs av Svenska Turistföreningen.

Missa inte att klättra upp i det sjutton meter höga fyrtornet och ta del av det vackra skånska landskapet, lite smått från ovan. Fyren byggdes 1883 och var i drift ända fram till 1975 då fyren ersattes av kasunfyren Kullagrund en bit ut i havsbandet. Först 2001 tändes fyren på nytt för att ge vägledning åt fritidsbåtar och fiskare runt udden. Numera sitter en 60-wattslampa i fyren, vilket kan jämföras med den ursprungliga lyskraften av 180.000 Hefnerljus som lyste dryga 14 nautiska mil rakt ut i havet. 

På strövtåg i sydligaste Skåne
Från fyren har man bra utsikt ut över det skånska landskapet.

Från Smygehuks fyrtorn följer vi stengärdsgården i riktning mot Smygehamn, där kaféerna så sakta börjar vakna till liv. Vi tar en sväng bortom Köpmansmagasinet, som enligt sägnen användes som omlastningsplats av smuggelvaror under Napoleonkrigen. Idag finns både turistbyrå, kafé, konstutställningar och hantverksförsäljning i det gamla Köpmansmagasinet. På vägen tillbaka passerar vi kalkugnen och resterna av en svunnen industri där man bröt och brände kalk i stora kalkugnar bara ett stenkast från havet. Numer är ugnen som en stor ruin, men ända fram till början av femtiotalet brände man kalk i Smygehamn. Ursprungligen fanns det flera ugnar, men numer finns bara den största (som faktiskt också är den äldsta ugnen) kvar. Resten har rivits. 

Vi återvänder till bilen och åker österut. Följer strandlinjernas naturliga vikar. Stannar så ofta vi kan och ger oss ut på korta promenader längs havet. Barnen badar och vi vuxna dricker kaffe medan en och annan fågel dyker rakt ner i vattnet och kommer upp med hela näbben full med fisk. Det är lugnt och stilla längs Skånekusten. Ett tyskt par kommer förbi och hälsar hurtigt innan de lika snabbt ger sig av på nya äventyr. Det är svårt att prata utan ett gemensamt språk även om man gillar samma saker. Vi checkar in på Skateholms Camping vid Beddinge Strandväg efter att ha läst den trevliga beskrivningen på internet ”Den lilla campingen med det stora hjärtat”. Precis nedanför campingen breder sandstranden ut sig i oändlighet. Här kan man tillbringa veckor utan att förflytta sig en millimeter. Sitta tyst i skuggan under tallarna när värmen blir för intensiv och börja dagen med en joggingtur längs stranden när energitopparna pockar på uppmärksamhet. 

För Martin Sjöstrand och Emma Andersson Sjöstrand, som driver Hörte Brygga, är den skånska maten oersättlig. Så mycket passion och högkvalitativa råvaror på en och samma plats. För Martin är en måltid så mycket mer än bara mat. Det är snarare kärlek, passion och gemenskap. 

– Vi arbetar med de bästa råvarorna som Skåne har att erbjuda. Vi har aldrig förutbestämda menyer utan arbetar med fantastiska producenter som levererar det som är skördeklart i säsong, berättar Martin Sjöstrand och nämner några av Skånes alla kvalitetsbönder. 

– Utegrisarna från Olinge är underbara, liksom Johan Widings fina fåglar. Vi köper det som bönderna kan leverera och lagar mat utifrån de förutsättningar som råvarorna ger. 

Smaken, ja den smaken går inte att beskriva. Har man en gång ätit på Hörte Brygga så återvänder man. Förförd av smak, passion och Martins och Emmas ljuva kökskonster. 

På strövtåg i sydligaste Skåne
Skateholms Camping ”Den lilla campingen med det stora hjärtat”.

Vi fortsätter längs kusten i riktning mot Ystad. Passerar Abbekås och håller ringvägen runt Ystad för att slippa åka rakt in i centrum. Från Ystad till Kåseberga och Ales stenar är det knappt två mil. Var man än stannar ligger sandstränderna där som ett monument över havets lockelser. Det är svårt att åka längs Skånekusten utan att ideligen stanna och doppa fötterna i havet. Vill man inte åka bil så kan man strosa hela vägen mellan Ystad och Ales stenar ända nere på stranden. Det finns visserligen snuttar av hinder, men inget värre än att man kan kliva över ett staket eller vada över ett grunt vattendrag. Från Ystad Saltsjöbad är det drygt 15 kilometer enkel väg till stensättningen vid Ales stenar. En vacker vandring längs en av Sveriges vackraste sandstränder. Räkna med fem timmars promenad. Då har du gott om tid för att sitta ner och fika och njuta av utsikten så fort lusten faller på. 

Ales stenar är en fornlämning av typen skeppssättning mitt uppe på en platå i byn Kåseberga utanför Ystad. Parkera husbilen på husbilsplatserna norr om hamnen och promenera upp till stensättningen. Till skillnad mot i hamnen är det gratis att parkera på parkeringen utanför byn som dessutom sköts – och bevakas – av sommarjobbande ungdomar. Totalt består skeppssättningen av 59 kvartssandsstenar, som var och en väger omkring fem ton. Det var alltså ingen lätt uppgift att en gång i tiden få stenarna på plats. 

Hela skeppssättningen är nästan 70 meter lång och 19 meter bred och förefaller vara Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Från toppen är utsikten förförisk. 

Efter nästan två timmar vid monumentet drar vi oss ner till Kåseberga Hamn och provar stekt sill på Café Bistro. Utsikten är fantastisk och trots att vindarna får dussintalet skärmflygare att cirkulera över hamnplanen är det förvånansvärt vindstilla på uteserveringen. Trots att vi redan tillbringat fyra nätter i regionen känns det som om Skånes rika utbud av sevärdheter aldrig verkar ta slut. Det finns helt enkelt så mycket att se att man måste tillbringa flera veckor längs Skånekusten, för att åtminstone se hälften.

På strövtåg i sydligaste Skåne
Fornlämningen Ales stenar, landets största och bäst bevarade skeppssättning.

Ta dig hit: Enklast är att åka hela vägen till Malmö och sedan följa E6:an till Trelleborg. 

Från Trelleborg är det sedan 15 km till Smygehamn, knappa 30 km till Hörte Brygga och 76 km till Ales Stenar. 

Vandringar: Det finns en gång- och cykelbana som följer kusten mellan Ystad och Trelleborg.
Du kan också vandra ända nere på stranden. 

Äta: Missa inte fantastiska Hörte Brygga där Martin och Emma Andersson Sjöberg serverar härliga skånska råvaror. 

Campingplatser längs vägen:
FC 78 Dalabadets Camping
tel: 0410-149 05
FC 590 Nybostrand
tel: 0410-33 50 35
FC 483 Skateholms Camping
tel: 070-756 06 20
M 25 Granhyddans Camping
tel: 0410-250 42
M 22 Bingsmarkens Camping
tel: 0410-256 64
M 15 Ystad Camping
tel:  0411-192 70

Ställplatser:
Ystad Marina
N 55° 25′ 35″
E 13° 48′ 58″
Ystads Reningsverk N 55° 25′ 29″
E 13° 47′ 13″
Abbekås Golfklubb
N 55° 24′ 24″
E 13° 36′ 23″
Ales stenar Kåseberga
N 55° 23′ 20″
E 14° 03′ 46″
Småbåtshamnen Trelleborg
N 55° 22′ 31″
E 13° 07′ 20″

Rulla till toppen