På strövtåg i sydligaste Skåne

Publicerad

Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt.

Oavsett om man älskar att vandra eller föredrar att göra korta dagsturer nära campingen, har Skånekusten något som passar alla. Dessutom finns det gott om utflyktsmål som passar både cykel- och bilburen turism, på både korta och lite längre avstånd från Smygehuk. 

– Det här är nog den vackraste utsikt vi haft på länge. Vi vaknade tidigt i morse och Olivia kunde göra sina yogaövningar på husbilens tak. Det kallar jag livskvalitet, säger schweizaren Alexis Genin som tillsammans med Olivia Winiger är på väg till en yogafestival i Emmaboda.   

Till skillnad mot Sveriges nordligaste punkt – dit man måste vandra – är tillgängligheten till den södra betydligt enklare. I Smygehuk kan man åka bil ända ner till positionsmärket även om hamnvärden föredrar att man parkerar utanför hamnområdet. 

Smygehuk, strax öster om Trelleborg mitt emellan Gislövs strandmark och Beddingestrand är en flack sandudde som omges av steniga stränder. Precis väster om själva udden ligger Smygehuks gamla fyr som idag är ett vandrarhem som drivs av Svenska Turistföreningen.

Missa inte att klättra upp i det sjutton meter höga fyrtornet och ta del av det vackra skånska landskapet, lite smått från ovan. Fyren byggdes 1883 och var i drift ända fram till 1975 då fyren ersattes av kasunfyren Kullagrund en bit ut i havsbandet. Först 2001 tändes fyren på nytt för att ge vägledning åt fritidsbåtar och fiskare runt udden. Numera sitter en 60-wattslampa i fyren, vilket kan jämföras med den ursprungliga lyskraften av 180.000 Hefnerljus som lyste dryga 14 nautiska mil rakt ut i havet. 

Från fyren har man bra utsikt ut över det skånska landskapet.

Från Smygehuks fyrtorn följer vi stengärdsgården i riktning mot Smygehamn, där kaféerna så sakta börjar vakna till liv. Vi tar en sväng bortom Köpmansmagasinet, som enligt sägnen användes som omlastningsplats av smuggelvaror under Napoleonkrigen. Idag finns både turistbyrå, kafé, konstutställningar och hantverksförsäljning i det gamla Köpmansmagasinet. På vägen tillbaka passerar vi kalkugnen och resterna av en svunnen industri där man bröt och brände kalk i stora kalkugnar bara ett stenkast från havet. Numer är ugnen som en stor ruin, men ända fram till början av femtiotalet brände man kalk i Smygehamn. Ursprungligen fanns det flera ugnar, men numer finns bara den största (som faktiskt också är den äldsta ugnen) kvar. Resten har rivits. 

Vi återvänder till bilen och åker österut. Följer strandlinjernas naturliga vikar. Stannar så ofta vi kan och ger oss ut på korta promenader längs havet. Barnen badar och vi vuxna dricker kaffe medan en och annan fågel dyker rakt ner i vattnet och kommer upp med hela näbben full med fisk. Det är lugnt och stilla längs Skånekusten. Ett tyskt par kommer förbi och hälsar hurtigt innan de lika snabbt ger sig av på nya äventyr. Det är svårt att prata utan ett gemensamt språk även om man gillar samma saker. Vi checkar in på Skateholms Camping vid Beddinge Strandväg efter att ha läst den trevliga beskrivningen på internet "Den lilla campingen med det stora hjärtat". Precis nedanför campingen breder sandstranden ut sig i oändlighet. Här kan man tillbringa veckor utan att förflytta sig en millimeter. Sitta tyst i skuggan under tallarna när värmen blir för intensiv och börja dagen med en joggingtur längs stranden när energitopparna pockar på uppmärksamhet. 

För Martin Sjöstrand och Emma Andersson Sjöstrand, som driver Hörte Brygga, är den skånska maten oersättlig. Så mycket passion och högkvalitativa råvaror på en och samma plats. För Martin är en måltid så mycket mer än bara mat. Det är snarare kärlek, passion och gemenskap. 

– Vi arbetar med de bästa råvarorna som Skåne har att erbjuda. Vi har aldrig förutbestämda menyer utan arbetar med fantastiska producenter som levererar det som är skördeklart i säsong, berättar Martin Sjöstrand och nämner några av Skånes alla kvalitetsbönder. 

– Utegrisarna från Olinge är underbara, liksom Johan Widings fina fåglar. Vi köper det som bönderna kan leverera och lagar mat utifrån de förutsättningar som råvarorna ger. 

Smaken, ja den smaken går inte att beskriva. Har man en gång ätit på Hörte Brygga så återvänder man. Förförd av smak, passion och Martins och Emmas ljuva kökskonster. 

Skateholms Camping "Den lilla campingen med det stora hjärtat".

Vi fortsätter längs kusten i riktning mot Ystad. Passerar Abbekås och håller ringvägen runt Ystad för att slippa åka rakt in i centrum. Från Ystad till Kåseberga och Ales stenar är det knappt två mil. Var man än stannar ligger sandstränderna där som ett monument över havets lockelser. Det är svårt att åka längs Skånekusten utan att ideligen stanna och doppa fötterna i havet. Vill man inte åka bil så kan man strosa hela vägen mellan Ystad och Ales stenar ända nere på stranden. Det finns visserligen snuttar av hinder, men inget värre än att man kan kliva över ett staket eller vada över ett grunt vattendrag. Från Ystad Saltsjöbad är det drygt 15 kilometer enkel väg till stensättningen vid Ales stenar. En vacker vandring längs en av Sveriges vackraste sandstränder. Räkna med fem timmars promenad. Då har du gott om tid för att sitta ner och fika och njuta av utsikten så fort lusten faller på. 

Ales stenar är en fornlämning av typen skeppssättning mitt uppe på en platå i byn Kåseberga utanför Ystad. Parkera husbilen på husbilsplatserna norr om hamnen och promenera upp till stensättningen. Till skillnad mot i hamnen är det gratis att parkera på parkeringen utanför byn som dessutom sköts – och bevakas – av sommarjobbande ungdomar. Totalt består skeppssättningen av 59 kvartssandsstenar, som var och en väger omkring fem ton. Det var alltså ingen lätt uppgift att en gång i tiden få stenarna på plats. 

Hela skeppssättningen är nästan 70 meter lång och 19 meter bred och förefaller vara Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. Från toppen är utsikten förförisk. 

Efter nästan två timmar vid monumentet drar vi oss ner till Kåseberga Hamn och provar stekt sill på Café Bistro. Utsikten är fantastisk och trots att vindarna får dussintalet skärmflygare att cirkulera över hamnplanen är det förvånansvärt vindstilla på uteserveringen. Trots att vi redan tillbringat fyra nätter i regionen känns det som om Skånes rika utbud av sevärdheter aldrig verkar ta slut. Det finns helt enkelt så mycket att se att man måste tillbringa flera veckor längs Skånekusten, för att åtminstone se hälften.

Fornlämningen Ales stenar, landets största och bäst bevarade skeppssättning.

Ta dig hit: Enklast är att åka hela vägen till Malmö och sedan följa E6:an till Trelleborg. 

Från Trelleborg är det sedan 15 km till Smygehamn, knappa 30 km till Hörte Brygga och 76 km till Ales Stenar. 

Vandringar: Det finns en gång- och cykelbana som följer kusten mellan Ystad och Trelleborg.
Du kan också vandra ända nere på stranden. 

Äta: Missa inte fantastiska Hörte Brygga där Martin och Emma Andersson Sjöberg serverar härliga skånska råvaror. 

Campingplatser längs vägen:
FC 78 Dalabadets Camping
tel: 0410-149 05
FC 590 Nybostrand
tel: 0410-33 50 35
FC 483 Skateholms Camping
tel: 070-756 06 20
M 25 Granhyddans Camping
tel: 0410-250 42
M 22 Bingsmarkens Camping
tel: 0410-256 64
M 15 Ystad Camping
tel:  0411-192 70

Ställplatser:
Ystad Marina
N 55° 25' 35"
E 13° 48' 58"
Ystads Reningsverk N 55° 25' 29"
E 13° 47' 13"
Abbekås Golfklubb
N 55° 24' 24"
E 13° 36' 23"
Ales stenar Kåseberga
N 55° 23' 20"
E 14° 03' 46"
Småbåtshamnen Trelleborg
N 55° 22' 31"
E 13° 07' 20"

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-04

 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206