Resa: Rena rama vilda västern

Wild West Show var en fantastiskt proffsigt utförd föreställning med alla tänkbara ingredienser från det riktiga Vilda Västern.

Resa: Rena rama vilda västern

Publicerad

Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

Big Bengt dog 2016 och hann uppleva när High Chaparral firade 50 år.

På 1960-talet bodde vi i Skillingaryd, där ortstidningen hette Värnamo Nyheter. 

Historien om en man som hette Bengt Erlandsson och som byggde en Västernstad utan bygglov i Kulltorp, blev en följetong.

Minns inte hur det rättsliga efterspelet blev, men en sak är säker, byggnadsverken blev starten på något stort, och Bengt Erlandsson, även kallad Big Bengt, likaså.

Idag står hans staty i form av en jätteskulptur av trä utanför parken vid Bengts Museum. Museet lever sitt eget liv och för trettio kronor kan du gå in och titta på Bengts samling av gamla maskiner, flygplan, tåg och diverse annat.

Bengts förtjusning i Vilda Västern kom efter ett besök i Amerika och de där husen som byggdes på 60-talet har idag blivit 260 stycken. Det är fantastisk fina miljöer där all personal förstås är klädda i tids-
typiska kläder.

I denna värld ryms en mängd butiker, och får jag våga mig på en gissning, så tror jag att 80 procent av alla barn som lämnar parken, har fått en hatt och knallpulverpistol. Men besökarna är inte bara barnfamiljer, tvärtom är detta lika mycket en park för vuxna. Egentligen skulle jag vilja påstå att barn som inte börjat skolan är för små för att ha någon glädje av detta västernäventyr.

Ta bara en sådan sak som tågturerna som blivit nästan ett signum för High Chaparral. På färden genom parken med det gamla ångloket händer ruskiga saker, det pangas och det skjuts. Lugnare är det att ta en tur med hjulångaren som glider runt i sakta mak, och som i motsats till tågturen även ingår i entrébiljetten.

Lucky Luke, som drar sitt vapen snabbare än sin egen skugga, tar här en kamp med skurkarna Dalton.

Allra roligast är nog ändå de många gratisshowerna som ges oavbrutet hela dagen. Till dessa shower har rekryterats professionella skådespelare och stuntmän. Barnvänligast är nog föreställningen som handlar om Lucky Luke. Riktigt festligt är det när Lucky Luke tar strid med den ökända rövarfamiljen Dalton, en historia som kanske har en autentisk bakgrund.

På en annan scen uppträder den svartklädde Zorro som gör allt för att hjälpa fattiga människor i Old Mexico, där staden styrs av en hård guvernör som sänder ut den elake Capitan Monasterio. När skådespelet är slut kan barnen få lära sig fäktning av Zorro.

En tur med den hästdragna diligensen kan vem som helst prova på alldeles gratis.

Den dagliga Wild West Show har allt som rubriken utlovar. Det är fart och fläkt med hästar, skurkar, sheriffer och skickliga stuntmän. En mycket proffsig föreställning.

Även indianerna har fått en egen show och vill du lära dig dansa can-can, linedans eller rent av bygga ett hus i västernstil, så går allt detta bra.

På inte mindre än tio olika ställen kan du äta eller fika. Vår uppfattning är att prisbilden dessutom var helt okej. Faktum är att hamburgaren var en av de bästa jag smakat.

Att ta en tågtur efter något av de gamla ångloken är nästan ett måste vid besöket.

HIGH CHAPARRAL

Var: I Kulltorp mellan Gnosjö, Anderstorp och Värnamo.

Hemsida: www.highchaparral.se

Öppet: 25 maj - 27 augusti. Högsäsong 30 juni – 13 augusti.

Öppettider: 10.00 – 18.00

Högsäsongspris: 320 kronor, seniorer 180 kronor. Barn under en meter går in gratis.

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1483 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 545 fristående campingplatser och 532 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-11

  • Husvagn & Camping 2018-10

  • Husvagn & Camping 2018-09

  • Husvagn & Camping 2018-08

  • Husvagn & Camping 2018-07

  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842