10 frågor & svar om vintercamping

10 frågor & svar om vintercamping

Publicerad

Är det kallare eller varmare i alperna än i de svenska fjällen? Torbjörn Stålenhag svarar på 10 vanliga frågor om vintercamping.

1. Är det kallare eller varmare i alperna om vintern än i de svenska fjällen?

Svar: Det är beroende på vart man mäter. I höglänt terräng finns glaciärer. Det vill säga is och snö som inte försvinner över sommaren. I Alperna finns många vintercampingar med god snötillgång och nära till skidbackar och fin turåkning. Den riktiga vintern är kortare än på våra breddgrader men återigen, det beror på vilken höjd men mäter temperaturen. Nätterna kan vara lika kalla som här men dagarna är normalt varmare. Det är således varmare i Alperna om vintern är de tär i de svenska fjällen.

2. Behövs det verkligen frostskyddade avloppstankar? Varför?

Svar JA: Därför att vattnet i tanken/tankarna annars fryser. En fast monterad vattentank full med fruset vatten är mycket besvärligt att hantera. Man får försöka få i lite glykol, improvisera, värma den med till exempel en kupefläkt eller helt enkelt vänta till den tinar och under tiden ordna med annat avlopp.

3. Behövs det verkligen frostskyddade avloppstankar? Varför?

Svar: JA! Därför att vattnet i tanken/tankarna annars fryser. En fast monterad vattentank full med fruset vatten är mycket besvärligt att hantera. Man får försöka få i lite glykol, improvisera, värma den med till exempel en kupefläkt eller helt enkelt vänta till den tinar och under tiden ordna med annat avlopp.

4. Behövs förinstallerad golvvärme? Finns det alternativ? Vilka?

Svar: Nej, men det är skönt. Ja, "Elfolimattor" att lägga under en tyg/gångmatta. Elefoliemattor kopplas tyvärr bara in när man har tillfång till 230V.

5. Är vattenburen värme bättre än luftburen?

Svar: Både ja och nej. Luften blir inte lika torr med vattenburen värme, det bullrar en del från den luftburna värmens fläkt, i synnerhet om och när man måste ha den på full eller hög effekt. Vattenburen värme är dyrare (att installera) det tar lite längre tid att värma upp en utkyld vagn eller bil men konvektorerna ligger längs med ytterväggarna så det blir bättre temperatur även i skåp o lådor. Den luftburna värmen är billigare (att installera) och ofta sitter luftutsläppen så att det inte blir varmt i skåp o lådor.

6. Behövs dubbelgolv?

Svar: Egentligen inte men det har blivit populärt på senare tid, i husbilar. Dels kan man då lägga in vattenledningar och batterier och annat i det utrymmet och samtidigt som man här får ett extra stuvutrymme får man också ett varmare innergolv. Finns inte i husvagnar.

7. Säger mm-mått på vägg/tak/golv någonting om lämpligheten för vintercamping och i så fall vad?

Svar: Det säger hur tjocka de är, men inte hur bra eller dålig isoleringsförmåga det är i materialet. Nu är det inte bara materiel och tjocklek som avgör lämpligheten för vintercamping. Luftcirkulation , antal fönster och takfönster, luftspalter bakom och i lådor o skåp liksom värmens kapacitet och slag är lika viktiga (Gasol, diesel, 230 V) eller en kombination av en eller flera av dessa värmekällor.

8. Hur är det med kostnad per natt för diesel gasol respektive elpatron?

Svar: Vet ej. Sådana jämförelser har inte gjorts av oss. Själva idén är bra men för att man skall få en rättvis jämförelse bör man ha en likadan bil eller vagn där dessa val finns att göra redan vid köpet.

9. Hur tömmer man en avloppstank om 100 liter?

Svar: Lite i taget, eller när du har diskat, tvättat dig eller släppt ut annat vatten i hinken som står under avloppstankens utloppskran.

10. Hur tömmer man sin WC - om tanken är stor?

Svar: En normal husvagn/husbilstoalett blir full när det är cirka 10 liter i fekalietanken. Det finns markeringar eller signaler som visar när det är dags. Då knäpper man loss den delen av toaletten (utifrån via serviceluckan) Därefter tömmer man den på därför avsedd plats i campingens servicanläggning. Man gör den klar för användning genom att fylla på lite saneringsvätska och vatten i fekalietanken innan man sätter tillbaks den igen. På vissa stora husbilar finns det tankar som töms direkt ner i speciella brunnar (vanligt bland långfärdsbussar) eller skall tömmas via slang i därför iordninggjorda platser. Info om detta får man när man köper en sådan husbil.

Extra fråga: Finns det vinterhusbilar som har partikelfilter?

Svar: Vet ej. Partikelfilter finns på till exempel WV Karmannbilar, men de är inte vanliga här i landet. Vanligare på husbilar på den europeiska marknaden men de är å andra sidan i övrigt inte rustade för seriös vintercamping.

Illustration: Jörgen Asp

 

Läs mer:
Expertens tips för problemfri vinterresa

Så vårdar du husvagnen i vinter

On
Off

2 kommentarer

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Husvagn & Campings nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna i din mailkorg - varje månad.

Ja, jag är 16 år eller äldre och vill även få information från Husvagn & Camping/Egmont Tidskrifter och deras samarbetspartners.

Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1486 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 546 fristående campingplatser och 534 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-06

  • Husvagn & Camping 2018-05

  • Husvagn & Camping 2018-04

  • Husvagn & Camping 2018-03

  • Husvagn & Camping 2018-02

  • Husvagn & Camping 2018-01

  • Husvagn & Camping 2017-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842