10 frågor & svar om vintercamping

Publicerad: 2008-02-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Är det kallare eller varmare i alperna än i de svenska fjällen? Torbjörn Stålenhag svarar på 10 vanliga frågor om vintercamping. 1. Är det kallare eller varmare i alperna om vintern än i de svenska fjällen? Svar: Det är beroende på vart man mäter. I höglänt terräng finns glaciärer. Det vill säga is och snö...

Är det kallare eller varmare i alperna än i de svenska fjällen? Torbjörn Stålenhag svarar på 10 vanliga frågor om vintercamping.

1. Är det kallare eller varmare i alperna om vintern än i de svenska fjällen?

Svar: Det är beroende på vart man mäter. I höglänt terräng finns glaciärer. Det vill säga is och snö som inte försvinner över sommaren. I Alperna finns många vintercampingar med god snötillgång och nära till skidbackar och fin turåkning. Den riktiga vintern är kortare än på våra breddgrader men återigen, det beror på vilken höjd men mäter temperaturen. Nätterna kan vara lika kalla som här men dagarna är normalt varmare. Det är således varmare i Alperna om vintern är de tär i de svenska fjällen.

2. Behövs det verkligen frostskyddade avloppstankar? Varför?

Svar JA: Därför att vattnet i tanken/tankarna annars fryser. En fast monterad vattentank full med fruset vatten är mycket besvärligt att hantera. Man får försöka få i lite glykol, improvisera, värma den med till exempel en kupefläkt eller helt enkelt vänta till den tinar och under tiden ordna med annat avlopp.

3. Behövs det verkligen frostskyddade avloppstankar? Varför?

Svar: JA! Därför att vattnet i tanken/tankarna annars fryser. En fast monterad vattentank full med fruset vatten är mycket besvärligt att hantera. Man får försöka få i lite glykol, improvisera, värma den med till exempel en kupefläkt eller helt enkelt vänta till den tinar och under tiden ordna med annat avlopp.

4. Behövs förinstallerad golvvärme? Finns det alternativ? Vilka?

Svar: Nej, men det är skönt. Ja, ”Elfolimattor” att lägga under en tyg/gångmatta. Elefoliemattor kopplas tyvärr bara in när man har tillfång till 230V.

5. Är vattenburen värme bättre än luftburen?

Svar: Både ja och nej. Luften blir inte lika torr med vattenburen värme, det bullrar en del från den luftburna värmens fläkt, i synnerhet om och när man måste ha den på full eller hög effekt. Vattenburen värme är dyrare (att installera) det tar lite längre tid att värma upp en utkyld vagn eller bil men konvektorerna ligger längs med ytterväggarna så det blir bättre temperatur även i skåp o lådor. Den luftburna värmen är billigare (att installera) och ofta sitter luftutsläppen så att det inte blir varmt i skåp o lådor.

6. Behövs dubbelgolv?

Svar: Egentligen inte men det har blivit populärt på senare tid, i husbilar. Dels kan man då lägga in vattenledningar och batterier och annat i det utrymmet och samtidigt som man här får ett extra stuvutrymme får man också ett varmare innergolv. Finns inte i husvagnar.

7. Säger mm-mått på vägg/tak/golv någonting om lämpligheten för vintercamping och i så fall vad?

Svar: Det säger hur tjocka de är, men inte hur bra eller dålig isoleringsförmåga det är i materialet. Nu är det inte bara materiel och tjocklek som avgör lämpligheten för vintercamping. Luftcirkulation , antal fönster och takfönster, luftspalter bakom och i lådor o skåp liksom värmens kapacitet och slag är lika viktiga (Gasol, diesel, 230 V) eller en kombination av en eller flera av dessa värmekällor.

8. Hur är det med kostnad per natt för diesel gasol respektive elpatron?

Svar: Vet ej. Sådana jämförelser har inte gjorts av oss. Själva idén är bra men för att man skall få en rättvis jämförelse bör man ha en likadan bil eller vagn där dessa val finns att göra redan vid köpet.

9. Hur tömmer man en avloppstank om 100 liter?

Svar: Lite i taget, eller när du har diskat, tvättat dig eller släppt ut annat vatten i hinken som står under avloppstankens utloppskran.

10. Hur tömmer man sin WC – om tanken är stor?

Svar: En normal husvagn/husbilstoalett blir full när det är cirka 10 liter i fekalietanken. Det finns markeringar eller signaler som visar när det är dags. Då knäpper man loss den delen av toaletten (utifrån via serviceluckan) Därefter tömmer man den på därför avsedd plats i campingens servicanläggning. Man gör den klar för användning genom att fylla på lite saneringsvätska och vatten i fekalietanken innan man sätter tillbaks den igen. På vissa stora husbilar finns det tankar som töms direkt ner i speciella brunnar (vanligt bland långfärdsbussar) eller skall tömmas via slang i därför iordninggjorda platser. Info om detta får man när man köper en sådan husbil.

Extra fråga: Finns det vinterhusbilar som har partikelfilter?

Svar: Vet ej. Partikelfilter finns på till exempel WV Karmannbilar, men de är inte vanliga här i landet. Vanligare på husbilar på den europeiska marknaden men de är å andra sidan i övrigt inte rustade för seriös vintercamping.

Illustration: Jörgen Asp

 

Läs mer:
Expertens tips för problemfri vinterresa

Så vårdar du husvagnen i vinter

10 frågor & svar om vintercamping
10 frågor & svar om vintercamping

Rulla till toppen