Håll husvagnstjuven borta

Publicerad: 2008-08-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Över 350 husvagnar i Sverige har försvunnit spårlöst de tre senaste åren. Tjuvarna är fräcka och räds varken låsta garage eller inhägnade uppställningsplatser. Men det går att försvåra för tjuven – både före och efter en stöld. Förra året stals drygt 240 husvagnar i Sverige. Av dem är över hälften fortfarande försvunna. Tittar vi tre...

Över 350 husvagnar i Sverige har försvunnit spårlöst de tre senaste åren. Tjuvarna är fräcka och räds varken låsta garage eller inhägnade uppställningsplatser. Men det går att försvåra för tjuven – både före och efter en stöld.

Förra året stals drygt 240 husvagnar i Sverige. Av dem är över hälften fortfarande försvunna. Tittar vi tre år tillbaka i tiden är det drygt 350 husvagnar som fortfarande inte hittats. Och siffran lär inte minska i år. Redan under årets fem första månader har 45 husvagnar försvunnit utan att återfinnas.

Av de husvagnar som stals under 2007 och ännu inte har anträffats är drygt 20 av årsmodell 1997 eller nyare. Här finns exempelvis 11 husvagnar av märket Hobby, fyra Tabbert, två Wilk och två Kabe. Enligt Mats Carlsson på Larmtjänst är huvuddelen av de nyare vagnar som stjäls och inte anträffas tillverkade i fabrikat som importeras till Sverige.

– Vagnarna har säkerligen förts ut ur landet efter stölden och smälter in på ett annat sätt än vad en svensktillverkad vagn gör utomlands, menar Mats Carlsson. Det är ostridaktigt så att en utlandsregistrerad svensktillverkad vagn väcker ett visst intresse, i vart fall från en sådan med undertecknads yrke.

Men hur kan du då undvika att få husvagnen stulen? Husvagn & Campings redaktionsvagn Hjulia var parkerad i ett låst garage, men lyckades ändå bli stulen av fräcka, och förmodligen skickliga tjuvar.

-Kulhandskelås är ett bra skydd, men försöker tjuvarna ändå stjäla vagnen kan ett positioneringslarm vara till stor hjälp. Det finns både enklare och mer avancerade varianter. Larmet känner av om husvagnen rör på sig och skickar direkt ett sms eller ett e-postmeddelande till dig, berättar Mata Carlsson.

Ett annat sätt att skydda husvagnen är att varna tjuven om att du har märkt den. Det finns olika sätt att märka husvagnen, exempelvis genom att gravera in registreringsnumret i fönsterglasen, gömma en namnskylt någonstans eller att använda Datadots. Det används ofta på båtmotorer och består av pyttesmå mikropunkter av ett UV-reflekterande lim. Punkterna är laseretsade med ett unikt nummer och kan avläsas med ett förstoringsglas. Polisen kan då enkelt koppla husvagnen till rätt ägare.

Husvagnar som stulits hamnar inte sällan till försäljning hos exempelvis köp- och säljsajter på internet. Här gäller det att vara vaksam. Så kallad ”god tro” gäller inte. Har du köpt en stulen husvagn har du själv gjort dig skyldig till ett brott och kan inte räkna med att få köpeskillingen tillbaka. Var därför alltid noga med att kontrollera vem som är registrerad som ägare och att husvagnen inte är anmäld stulen innan du köper en begagnad husvagn av en privatperson. Det gör du enkelt på Vägverkets hemsida, www.vv.se .

– Försäkra dig alltid om att det är personen som säljer husvagnen som står som registrerad ägare och var inte rädd för att be om personens legitimation. Kontrollera det stansade chassinumret och se till att du får alla nyklar. Och att de passar i låsen!, uppmanar Mats Carlsson.

Håll husvagnstjuven borta

Mats Carlsson på Larmtjänst.

Fem sätt att snuva tjuven
Mats Carlssons bästa tips, både i förebyggande syfte och när husvagnen stulits.

 

1. Lämna aldrig värdesaker i husvagnen.

2. Förse husvagnen med godkänt kulhandskelås

3. Lås fast dragkulan med bilen när du lämnar ekipaget utan uppsikt.

4. Använd positioneringslarm.

5. Märk vagnen, exempelvis med Datadots, se www.eurodotdata.com .

 

Vad kräver försäkringsbolagen?
För att få ersättning vid stöld måste husvagnen vara försedd med kulhandskelås. Om din husvagn blir stulen och inte kommer tillbaka brukar ersättning betalas ut en månad efter att polisamälan och andra underlag lämnats in. Försäkringen täcker också skador som uppstått vid stöld eller stöldförsök.
Källa: Folksam och If

Rulla till toppen