Övervintra på sydligare breddgrader

Publicerad: 2008-11-26   Uppdaterad: 2015-12-14

Alf Henriksen och Unni Smaaskjär från Svolvaer i Lofoten har campat drygt 20 vintersäsonger i Spanien. Vi bad dem berätta om sina erfarenheter och frågade samtidigt om de hade några bra tips till alla som drömmer om en varm och solig vinter. Vad gör ni med ert boende hemma när ni är borta? – Vårt...

Alf Henriksen och Unni Smaaskjär från Svolvaer i Lofoten har campat drygt 20 vintersäsonger i Spanien. Vi bad dem berätta om sina erfarenheter och frågade samtidigt om de hade några bra tips till alla som drömmer om en varm och solig vinter.

Vad gör ni med ert boende hemma när ni är borta?
– Vårt hus har två lägenheter, en på undre och en på övre planet. Vi har en hyresgäst som ser efter huset när vi är bortresta. Han hjälper också till med vissa ärenden som behöver skötas löpande. Många vänner och bekanta på vår spanska camping hyr ut sitt hus eller sin lägenhet under tiden de är borta, många måste för att ha råd med detta. Totalt kostar det mellan 2 000 och 2 500 kronor i månaden att bo på vinteröppen camping i de trakter där vi bor, vid Costa del Azahar i Spanien, som ligger söder om Barcelona och norr om Valencia.

 Vad reser ni med, husvagn, husbil eller camper?
– Vi reser med en campingbuss, en inredd Citroën Jumper från 2007. Det är vår fjärde ombyggda campingbil sedan vi började övervintra i Spanien, för cirka 20 år sedan. Den lilla bilen är mycket resevänlig och smidig, med låg förbrukning och personbilslika prestanda. Men, när vi väl kommit fram bor vi i en husvagn. Vagnen är begagnad och det börjar bli dags för oss att köpa ny. Då vänder vi oss till den närmaste lokala husvagnshandlaren och köper en vagn där. Husvagnar är betydligt billigare där än här, och det är lätt att hitta delar till inhemska märken. Vi släpar den inte med oss fram och tillbaks mellan hemmet i Lofoten och campingen i Spanien. Den är registrerad i Spanien och lämnar inte landet.

 När brukar ni ge er av från Norge?
– Senast den första oktober, när man fortfarande kan köra med sommardäck över norska fjäll brukar vi lämna Nordnorge. Resan till vår camping är cirka 450 mil, från mellansverige är det cirka 300 mil. Resan ner tar cirka 6 dygn, vi har med vår katt Karl Gustav så vi måste vi stanna lite då och då. Det kan gå fortare men snarare bör man räkna med ytterligare en eller två dagar. Vi kör på ganska hårt, cirka 70 mil per dag.

 Resan söderut – hur brukar den te sig?
– Kör man av från motorvägen och i stället kör på Bundestrasse i Tyskland och på avgiftsfria Route National i Frankrike finns det massor att upptäcka. Kör till närmaste camping och fråga efter broschyrer och turistinfo. Man kan göra resan ner till en egen semesterupplevelse, och man bör inte ha för bråttom.

Ta i förväg reda på vilka campingar som har öppet utanför ordinarie säsongstider och skaffa en bra karta, till exempel från Michelin i skala 1: 200 000. Där finns allt, även campingplatser. Kartorna köper man på närmaste bensinstation. Vi stannar inte längre på Autohof eller liknande, vi övernattar bara på campingar, det känns tryggast så.

Så här brukar vår nedresa se ut, men naturligtvis kan man ta andra vägar och välja andra övernattningsställen. Vi brukar stanna första natten på Camping Azur Egersdorf i norra Tyskland, några mil söder om Hamburg. Nästa stop brukar bli Neuenburg am Rhein där vi stannar en dag eller två.

Då är vi längst söderut i Tyskland på gränsen mellan Tyskland, Frankrike och Schweiz. Sen kör vi via Route Nationale till Lyon, där kör vi på RN 7 till St.Valliere i Rhônedalen en bit söder om Lyon.

Där stannar vi också någon eller några dagar. Camping municipale (kommunal camping, reds anm.) i St.Valliere är öppen mellan mars och november. Den är mycket populär bland svenskar. Nästa stopp blir vid spanska gränsen, Le Boulou där det finns en året-runt-öppen camping somheter Les Olivieres. Vårt slutmål ligger cirka 40 mil längre söderut, förbi Barcelonatrakten där vi inte gärna campar, campingen heter Torre la Sal och ligger i Cabanes, tre mil norr om Castello. Nu är vi äntligen framme!

Väl på plats i Spanien, hur lever ni?
– När vi kommer fram har vi samma plats som förra året. Vi behöver inte leta upp en ny plats. Vi blir alltid väl mottagna av värdinnan, med värme och glädje också av våra tyska och engelska vänner som kommer dit före oss. Vi har valt att ha vår husvagn på fast plats, vi behöver alltså inte leta ny plats varje säsong, men om vi vill byta plats får vi naturligtvis det om det är möjligt.

För oss (pensionärer) kostar det 8 euro per dygn plus el, cirka 25 cent per Kw. För oss blir det cirka 250 euro i månaden inklusive el under vintersäsongen som börjar i september/oktober och sträcker sig till i maj. Under sommarsäsongen kostar det betydligt mer att bo här, cirka 25 euro per dygn

Dagarna fylls med umgänge, bad, praktiska saker som att handla, tvätta, städa och allehanda ting. Precis som hemma. När det blir för kallt för att bada i havet badar vi i inomhusbassängen. I december brukar temperaturen i havet sjunka till cirka 15 grader. Bassängen håller 30 grader, och det fina i kråksången är att den kostar gratis. Nåja, den ingår i campingavgiften.

Det blir inte tid över att ha tråkigt. Det beror kanske på vilka intressen man har, men cyklarna skall man ta med sig. Eller köpa eller hyra på plats. Här finns nämligen många fina och cykelvänliga småvägar. Fina stränder, vackert landskap och ett fågelreservat alldeles i närheten lockat till utfärder. Tar man bilen några mil upp till bergen kan man få syn på både örnar och gamar. Vildsvin är det också gott om här i trakterna.

Spanska campingar är öppna om vintern, så man kan göra veckolånga utfärder om man vill. Man måste dock boka i förväg om man vill lägga sig på de populäraste campingarna. Information om andra campingplatser, kostnader, öppettider och liknande får man i broschyrer på campingar och turistbyråer.

Är det mest svenskar där ni bor?
– Här finns många svenskar, liksom norrmän, danskar och finnar men skandinaverna är i minoritet. Det är fler holländare, engelsmän och tyskar.

Har ni alltid bott på samma ställe?
– Vi har bytt camping några gånger genom åren. De tre sista åren har vi dock bott på vår nuvarande camping som hittills har visat sig vara den bästa.

Vi har campat också i andra länder, till exempel i Frankrike, Portugal och Grekland, men inte övervintrat. Spanjorerna är ett hyggligt folk som tycker om att umgås. Uppför du dig som en knäppis gentemot lokalbefolkningen blir du själv behandlad som en sådan annars blir du väl bemött.

Vad ska man vara för typ för att gilla det här livet, tror du?
– Är man social och gillar att umgås med andra, träffa nya människor, ja då är detta ett fantastiskt liv. Nya människor som snabbt känner både sammanhållning och gemenskap med alla andra på samma camping är fantastiskt att uppleva!

Till sist – levnadskostnaderna, hur är de? Har ni några bra tips för övrigt?
– Jämfört med att stanna kvar i Norge jämnar det ut sig, elkostnaderna hemma är också betydande och det slipper man undan här. Glöm inte sjukkassans Europeiskt hälsokort som ger dig som är över 60 år eller pensionär rätt till gratis sjukvård och medicin. Maten är bra här, affärernas utbud och priser är ungefär som hemma, det inte nödvändigt att behärska språket. 20 euro är 20 euro också i Spanien. En 11 kilos propanflaska kostar cirka 11 euro. Ett tips: Se till att ni har med adapter till spansk flaska eller köp en anslutning när ni kommit fram och låna eller köp själva flaskan.

Nätterna i december och januari kan ge frost, åtminstone kan temperaturen ligga runt nollan. På dagarna ligger temperaturen på cirka 10 till 15 grader i skuggan. Vid solksken blir det naturligtvis betydligt varmare än så. Linne eller T-shirt och shorts är vanlig klädsel.

Här finns tre campingplatser, supermarket som motsvarar våra stormarknader, här finns inomhusbassänger, restauranger, alla tänkbara affärer och butiker. Restaurangpriserna är cirka 100 kronor för en fyrarätters, inklusive vin, öl eller vatten.

Alfs och Unnis råd innan du ger dig iväg på långresa:

* Ordna med banken så att räkningar betalas via autogiro.

* Sätt upp skylten ”Ej reklam tack” på brevlådan eller brevinkastet.

* Be en granne eller vän tömma brevlådan då och då (eftersom reklamutdelarna ofta inte bryr sig om skylten)

* Kontollera med ditt försäkringsbolag vilket skydd du har under utlandsvistelsen.

* Gasolen är billigare i Spanien än i Sverige. Låna eller hyr spansk utrustning (flaskor och koppling) på din långtidscamping.

* Beställ EU-kortet från försäkringskassan. Det ger dig rätt till sjukvård inom EU. Titta på försäkringskassans hemsida, www.forsakringskassan.se, där står det hur du bär dig åt för att få kortet och vad det täcker.

* Köp en rejäl campingatlas i det land du kommer till. Där står om öppettider, kostnader och annat. Köp detaljrika kartor där nödvändigheter finns med, till exempel stigningsgraderna, höjd i portar, max vikt på broar och så vidare. Till exempel Michelin skala 1: 250 000.

* Om du övernattar på rastplatser eller bensinmackar, förvara inga värdesaker synliga utifrån, ställ dig där det är ljust, där också andra övernattare står.

* Håll hastighetsgränserna och tänk på viktreglerna. Det är oftast mycket dyrare än i Sverige att bryta mot hastighets- och viktregler, en onödig extrautgift.

* Ta med dig en utskrift av den förordning som ger dig rätt att köra din husbil som är tyngre än 3,5 ton och personbilregistrerad, om ditt körkort är taget före den 1 juli 1996. Utskriften kan göras från Husvagnsbranschens Riksförbunds hemsida www.husvagn.com (skriv in ordet utomlands i sökrutan).

Rulla till toppen