Vakta vikten – lasta lagom

Publicerad: 2009-08-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Tänk så mycket prylar man får plats med i ett campingfordon. Men lastens vikt har vi ofta ett diffust begrepp om. Men vi har kollat. Här är reda siffror på vad en vanlig packning väger. Att lastförmågan hos våra campingfordon har stor betydelse för användaren är solklart. Ur säkerhetssynpunkt givetvis, men också för att det...

Tänk så mycket prylar man får plats med i ett campingfordon. Men lastens vikt har vi ofta ett diffust begrepp om. Men vi har kollat. Här är reda siffror på vad en vanlig packning väger.

Att lastförmågan hos våra campingfordon har stor betydelse för användaren är solklart. Ur säkerhetssynpunkt givetvis, men också för att det kan bli dyrt att lasta för mycket. Därför gäller det att ha koll på hur mycket lastvikt man har ”råd” att packa in i skåp och stuvutrymmen.

Ofta stoppar man in lite i taget, fyller på efterhand. Då går det inte att hålla reda på vilken vikt man faktiskt transporterar i sin husvagn eller husbil. Därför tog vi ett samlat grepp. Inför en resa på ett par veckor samlade vi ihop den utrustning vi räknade med att behöva, dels för hushållet men också det som behövs till vagnen, plus den privata packningen. Sedan vägde vi alltsammans, pryl för pryl.

Det är ingen vetenskaplig precision i dessa vikter. Däremot är det sådant som finns i de flesta husvagnar och husbilar. Vi utgick från ett hushåll på två personer, och räknade med minsta tänkbara utrustning. Alltså hade vi bara servis som räckte till vårt eget hushåll, men inte till gäster. Skulle vi få oväntat besök får både de och vi hålla tillgodo med engångsartiklar, resonerade vi.

Ifråga om mat, så utgick vi från basen som brukar finnas i skafferi och kylskåp. Den vikten är ju rörlig, eftersom man fyller på allt eftersom det tar slut. Väger kaffet 1 kg när paketet är nyöppnat, så minskar förstås den vikten efterhand. Å andra sidan kanske du ibland har en kaffevikt på en bit över kilot, om du köper nytt innan det gamla är slut. Samma sak gäller givetvis för alla förbrukningsvaror.

Vi tog inte med sängkläder för ombyte, utan planerade att anlita tvättstugan på någon camping när det blev dags att bädda rent. Samma sak med handdukar och badlakan.

Kläder uppskattade vi för en veckas resa. Den som vill vara ute längre får antingen utöka packningen – om lastvikten tillåter – eller göra som vi, tvätta under resans gång.

Det där med kläder är också relativt. Vi reste under sommaren, då garderoben innehåller lätta kläder. Den som reser vintertid får helt andra vikter att kalkylera med. Sandaler tynger inte lika mycket som pjäxor, om man säger¿ Det måste vinterresenären ta med i beräkningen.

Vi har inte räknat in sådant som förgyller tillvaron, men inte är nödvändigt för att campinglivet ska fungera. Exempel på det är prydnadssaker, dukar, ljus, böcker, spel, kameror eller annat för fritiden.

Campingmöbler, grill, grillkol och tändvätska hade vi med på resan. Däremot lät vi inte det ingå i vikterna vi räknade. Orsaken är dels att det tillhör sådant man kan avstå om det krävs, dels att husvagnsåkare alltid har en bil som också kan lastas, om man vill ha med ”guldkanten” också.

Lastförmågan är avsevärt högre på husbilar än på husvagnar, och så måste det vara. Den viktigaste orsaken är att i husbilar kan passagerare färdas, och de räknas som last. Ett annat skäl är att husbilsresenärerna måste transportera all sin packning i husbilen och kan inte som husvagnsåkarna fördela packningen mellan bil och vagn. Allt måste rymmas inom husbilens lastkapacitet.

När allt var sammanräknat kom vi fram till en vikt på 60 kg för grundutrustningen och 10 kg personlig utrustning per person, avrundat till närmaste kg.

Den uppmärksamme ser då att vikten på grundutrustningen är lägre än de 75 kg vi kom fram till när vi vägde utrustning förra gången. Anledningen till de extra 15 kilona är att Vägverket har ändrat reglerna sedan vi senast gjorde den undersökningen. En viktig skillnad är att färskvatten numera räknas in i tjänstevikten. Tidigare skulle det räknas som last, och av det skälet ingick det i vår grundutrustning då.

Som framgår av bilderna var vår packning ganska spartansk. När man har sin egen vagn eller bil brukar skåpen innehålla bra mycket mer än det som syns på de här bilderna. Men detta var vad vi tog med på resan, och detta var vad vi provvägde.

Så här blev resultatet av vår granskning:

Vakta vikten - lasta lagom

1. Köksutrustning: 10,36 kg
(exempelvis servis, bestick, kokkärl, redskap för matberedning)

2. Hushåll övrigt: 4,43 kg
(exempelvis diskredskap- och medel, torkhanddukar, plastpåsar, hushållspapper, aluminiumfolie, plastfolie, soppåsar)

Vakta vikten - lasta lagom

3. Basmat: 12,47 kg
(exempelvis kaffe, te, socker, salt, kryddor, ris, pasta, färska kylvaror)

4. Sovrum: 8,83 kg
(exempelvis täcken, kuddar, lakan, örngott, filtar)

5. Hygien: 2,81 kg
(exempelvis tvål, schampo, toalettpapper, tandborstar, tandkräm, handdukar)Nr 1627, husapotek)

6. Husapotek: 0,76 kg
(exempelvis värktabletter, förband, myggmedel, solskydd)

7. Städmaterial: 1,64 kg
(exempelvis hink, skurtrasa, sopborste, sopskyffel, rengöringsmedel)

Vakta vikten - lasta lagom

8. Övrig utrustning: 18,36 kg
(exempelvis el-kablar, pallklossar, vattenkanna, spillvattenlunga, sanérmedel, verktygslåda, ficklampa)

Grundutrustning totalt: 59,66 kg

Därutöver tillkommer personlig utrustning: 10,43 kg per person
(exempelvis kläder, skor, personlig toalettutrustning, medicin)

 

Vakta vikten - lasta lagom
Vakta vikten - lasta lagom
Vakta vikten - lasta lagom

Vakta vikten - lasta lagom
Vakta vikten - lasta lagom

Rulla till toppen