Mota mössen i vinter

Mota mössen i vinter

Publicerad

Möss och råttor är ofta nyfikna på vinteruppställda campingfordon. Men det finns många knep för att hålla de små djuren borta. Allt från doftrik lök till avancerad elektronik.

 Så här års är de flesta husvagnarna och husbilarna avställda för vintervila. I bland på villatomten, men även under tak i allt från gamla lador till öde fabriksbyggnader. Gemensamt för alla platserna är att det i omgivningen alltid finns möss och råttor, som ofta lämnar mindre välkomna spår efter sig. Inte bara små lortar, utan ibland även omfattande skador på fordonen som kan medföra stora bekymmer när de ska tas i bruk till våren.

Ett vanligt problem är att små möss tar sig in i själva bodelen och då speciellt om den är uppvärmd. Ofta med frän avföringsdoft och retfulla gnagmärken som följd. Ännu allvarligare blir det när de börjar gnaga på elektriska ledningar och kanske bygger bo i de mest oväntade delarna av fordonet. Det finns exempel på hur de små liven lyckades ta sig genom luftintaget till motorn i en husbil, riva sönder luftfiltret och där bygga bo. Det tog en stund innan husbilsägaren kom underfund med varför motorn tappat sina krafter på grund av det tilltäppta luftintaget.

Men skam den som ger sig och låter mössen och råttorna husera fritt i och kring campingfordonet. Det finns nämligen många knep för att hålla de små odjuren borta. Närmast till hands är givetvis traditionella råttfällor. En bakom varje hjul, laddade med välsmakande ostbitar. Men de ska helst kollas varje dag, vilket kan vara lätt att glömma.

Mindre tillsyn kräver utläggning av gift. Men de medel i klass 3 som säljs i vanliga butiker är inte av effektivaste sorten utan kräver att mössen och råttorna käkar i flera dagar innan det ger resultat. Starkare gift får endast användas i "yrkesmässigt bruk".

Råttfällor och gift i all ära, men det finns flera andra beprövade knep för att hålla de påstridiga odjuren borta. Doften från några tallrikar med fint hackad gul lök eller vitlök lär inte vara poppis bland de små inkräktarna. Färskt och starkt doftande enris både inne i bodelen och runt hjulen används också för att säga nej till ovälkomna besök.

Under senare år har det även skett en snabb utveckling av olika slags elektroniska hjälpmedel för att skrämma bort ohyror som möss. De arbetar oftast med resonans- eller ultraljud. För det mänskliga örat ohörbara toner, som ständigt varierar i volym och våglängd för att de små djuren inte ska vänja sig vid ett och samma läte.

Ett annat supereffektivt skrämselalternativ är givetvis också en vanlig bondkatt, som troget och regelbundet stryker förbi husbilen eller husvagnen och på så vis håller vakt.

 

Bra att veta:
Bilförsäkringen täcker inte skador som orsakas av möss. I exempelvis Aktsams försäkringsvillkor står det så här:

"Vagnskadeförsäkring gäller inte skada som är inifrån kommande, till exempel möss som orsakar skada på bilklädsel."

On
Off

7 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-07

  • Husvagn & Camping 2022-06

  • Husvagn & Camping 2022-05

  • Campingkatalogen 2022

  • Husvagn & Camping 2022-04

  • Husvagn & Camping 2022-03

  • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206