Rätt husvagn gör campinglivet roligare och kan bjuda på riktigt trevliga upplevelser året om. Här presenterar vi några goda råd om vad som är viktigt att tänka på när det är dags att köpa din första husvagn.
Husvagnarna har funnits på den svenska marknaden sedan slutet av 40-talet. SMV (Sörby Mekaniska Verstad) började bygga husvagnar 1948 och husvagnarnas popularitet har varierat genom åren. Under mitten av 70-talet såldes det nästan 15 000 vagnar per år, 2011 inregistrerades 4 207 nya vagnar, en ökning jämfört med 2010 med 10 procent En husvagn som kan härbärgera hela familjen under semestern och andra lediga dagar står på mångas önskelista. Tanken på att ha en ordnad bostad för familjen och eventuellt en övernattande kompis till barnen, vid en badstrand eller en insjö eller var helst man behagar, lockar. Man kan åka dit näsan pekar och man kan göra det i sin egen takt. Men, för att livet med husvagn skall bli så skojigt och bra som möjligt bör man ta somligt i beaktande.
Man skall först och främst bestämma sig för och ta reda på följande:
Är du osäker på om du kan avgöra om en husvagn är i bra skick eller inte, kan det vara bra att skippa privatannonserna och i stället vända dg till en seriös husvagnshandlare. Alla fordon företaget har till salu är i ett sådant skick att du får en sex månaders funktionsgaranti. Det betyder att fel och brister som inte är öppet och ärligt redovisade vid köpet, skall fixas - utan kostnad för köparen - om de uppträder inom sex månader. Detta ger en viss trygghet och konsumentköplagen är tänkt att fungera så att köparen skall slippa obehagliga överraskningar, och näringsidkaren skall förhindras att sälja skrotfärdiga produkter.
Handlar du privat har du inga som helst garantier och eventuella fel får du fixa själv, vare sig de kommer samma dag som du köpt vagnen eller inom sex månader. Köplagen gäller nämligen inte mellan privatpersoner utan bara mellan näringsidkare och konsumenter. Privatköp betyder därför köp med prutmån. Men, man kan göra privata fynd, och har man kunskaper om husvagnar i allmänhet och det tilltänkta objektet i synnerhet kan man självklart göra privatköp. På vår hemsida finns en länk till konsumentverkets sida där det finns ett kontrakt för husvagnar och ett för husbilar.
Husvagnens värsta fiende stavas fukt. Kolla alltid efter fukt, använd ögon, eventuell fuktmätare och näsan. Regnvatten kan tränga in överallt där det finns skarvar eller hål. Det betyder att man kan koncentrera sitt letande efter eventuella fuktskador runt takluckor och fönster. Men det är inte ovanligt med fuktskador där tak möter vägg, eller där vägg möter golv. Leta därför längst ut i hörnorna på vagnen, golv- och takhörnen likaså. Unken lukt och mjuka golv eller väggar bådar inte gott, hittar du det - leta efter en annan vagn. Be att få ett fuktmätningsprotokoll, färskt. Om handlaren inte kan erbjuda det och du är väldigt sugen på vagnen som verkar torr och fin, be att få låna eller provköra vagnen, åk till en annan verkstad och gör fuktmätningen. Cirka 5-600 kronor kostar en fuktmätning. Reparationer kan kosta tiodubbelt. Runt 20 000 kronor för att täta en läcka samt byta delar av fuktskadat innertak och vägg får man räkna med.
De bredaste husvagnarna är 2,55 meter breda och kallas ofta "fullbreddsvagn". Invändigt betyder det cirka 2,35 -2,40 meter. Denna generösa bredd ger gott boutrymme men kräver lite mer av föraren eftersom bredden är betydligt större än dragbilen som vanligtvis är cirka 180-190 centimeter. Ett annat vanligt vagnsmått är 2,30 meter och äldre vagnar var ofta "bara" två meter breda. Den vanligaste (mest sålda) invändiga karosslängden är cirka 5,5 meter, inklusive dragstång och koppling blir en sådan vagn drygt sju meter.
Vagnar byggda i norden, till exempel Polar, Cabby, Kabe eller Solifer har normalt bättre andrahandsvärde än så kallade importvagnar. Detta beror på att de går att använda året runt, alltså även om vintern med bibehållen boendekomfort. Räkna med att betala minst 50 000 kronor för en vagn med bra funktioner och någorlunda modern utseende. Det brukar betyda vagnar som är cirka 20 år.
Importvagnar och vagnar med enklare utrustning, till exempel luftburen värme, skall normalt vara lite billigare. Man kan också välja en sådan, lite yngre vagn till samma pris. Dessa vagnar brukar benämnas "tresäsongsvagnar" därför att de normalt inte klarar att ge bra boendekomfort när det bli minusgrader utomhus. Oftast är det vattnet som fryser, med avloppsledningar dragna under vagnens golv.
Ett par handflator! Så liten är kontaktytan mot vägbanan för ett däck på ett campingfordon. Därför är det hyperviktigt att du har full koll på allt som gäller dina däck innan du ger dig ut på sommarens härliga långresa. En erfaren däckmontör ger oss bra tips och goda råd att tänka på.
Det enklaste, snabbaste och billigaste sättet att få en bättre husbil eller husvagn är att justera hjulinställningen.
Händer det att du parkerar husbilen eller husvagnen på en plats som inte känns säker? Eller att du övernattar där det kan finnas risk för inbrott? Här är några enkla tips om hur man ökar skyddet mot ovälkomna besök.
Varje år sker ett antal olyckor på campingplatser på grund av bristfällig gasolutrustning. För att reda ut några frågetecken kring gasol har Husvagn & Camping kontaktat Bilprovningens expert, Morgan Isacsson.
Många husbilar och husvagnar börjar bli till åren, fordons- och fuktgarantier har löpt ut. Här tipsar vi om hur du kan hålla fel och brister borta även i fortsättningen.
Intresset för husbilar är jättestort, försäljningssiffrorna ökar stort år efter år. Men, det är inte alla förunnat att knalla in till en husbilshandlare och köpa en husbil – de är dyra och efterfrågan gör att priserna hålls uppe även på begagnat.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.
Artikeln innehåller faktafel: Köplagen gäller mellan privatpersoner och du kan reklamera ursprungliga fel upp till två år. Mellan näringsidkare och privatpersoner gäller konsumentköplagen och du har 3 års reklammationsrätt mot ursprungliga fel. Garanti är ett helt frivilligt åtagande från näringsidkaren sida.
Mvh
Niclas Sturesson
Konsumentvägledare
Konsument Karlshamn
Om näringsidkaren t ex. erbjuder 6 månaders garanti,gäller fortfarande konsumentköplagen eller blir den åsidosatt?
Hej Lasse !
Konsumentköplagen (KKL) gäller alltid, går ej att avtala bort. Den blir även gällande vid tex. förmedlingsköp när tex. en näringsidkare förmedlar en husvagn.
Viktigt att se vad garantin omfattar (garantivilkoren). Men än en gång, KKL gäller alltid.
Mvh
Niclas
Hej Niclas.
Artikeln är baserad på den information som finns på Konsumentverkets sida och efter samtal med en av verkets jurister.Du skriver att det finns ett sakfel i artikeln och det kan man kanske säga men vi vill visa på det svaga skydd man har som konsumet när man köper saker av en privatperson. Undersökningsplikten är omfattande och om man inte har specifik märkeskännedom om den produkt man tänker köpa har man i praktiken små möjligheter om man vill häva ett köp eller få tillbaka pengar för kostnader för reparation eller annat. Köplagen gäller - men den är inte bindande.
Hälsningar Torbjörn Stålenhag.
Texten nedan är från konsumentverkets hemsida:
"Privatköp
Kontrollera om du handlar av en privatperson eller ett företag när nu köper något på nätet. Du har inte samma skydd när du köper av en privatperson.
När du köper något av en privatperson gäller inte konsumentskyddande lagar som distans- och hemförsäljningslagen eller konsumentköplagen. Det gör att du inte har ångerrätt och samma möjligheter att reklamera varan.
I stället är det köplagen som gäller. Lagens regler är inte tvingande, vilket betyder att du och säljaren kan komma överens om andra bestämmelser än de som står i lagen. Säljaren kan till exempel friskriva sig från ansvar för fel. Det gäller till exempel begagnade varor som säljs i befintligt skick.
Om säljaren inte vill ansvara för de fel som finns bör han/hon precisera dem i ett avtal. Defekter som köparen själv borde ha upptäckt omfattas inte av detta krav. Vid privatköp har köparen således en omfattande undersökningsplikt.
Avalet mellan dig och säljaren gäller
Utgångspunkten är att det som du som köpare och säljaren har avtalat om gäller. Varan kan ändå anses felaktig om
*den inte är sådan som säljaren har sagt
*säljaren har låtit bli att upplysa dig om fel av mera allvarlig karaktär som han eller hon kände till
* den var i väsentligt sämre skick än du kunde förutsätta, med ledning av priset och andra omständigheter.
Undersök varan
Även om varan kan anses felaktig så får du inte som köpare åberopa fel som du måste antas ha känt till vid köpet. Om säljaren till exempel har uppmanat dig att undersöka varan och du inte har gjort det, kan du inte klaga på sådana fel som du borde ha upptäckt vid undersökningen.
När du har köpt en vara av en privatperson kan du inte ångra dig efter det att ni har gjort upp affären om ni inte har skrivit in i avtalet att du har ångerrätt.
Tingsrätten prövar tvist
Om du får problem med varan efter ett privatköp och inte kan komma överens med säljaren, kan du vända dig till tingsrätten för att få tvisten löst. Allmänna reklamationsnämnden prövar inte tvister mellan privatpersoner."
Hej Torbjörn !
Alla artiklar som sprider konsumentkunskap är bra och ditt komplement från KOV´s sida är jättebra.
Mycket riktigt som du påpekar har man ett svagare skydd vid privataffärer (och bör undersöka varan noggrannare) eftersom det köpet omfattas av köplagen vilken är dispositiv (dvs, den kan avtalas bort).
Det är däremot inte konsumentköplagen som gäller vid köp mellan en privatperson och en näringsidkare detta innebär ett starkare skydd och 3 års reklamationsrätt mot ursprungliga fel.
Jag vill bara undra vilka defekter det är som kan dyka upp på en husvagn?