Se över husvagnsdäcken i tid

Publicerad: 2013-07-10   Uppdaterad: 2013-07-11

Dåliga däck kan ge obehagliga överraskningar, så passa på att se över däcken redan nu.  Gummi är färskvara och på bilar är det inga problem eftersom däcken i allmänhet blir utslitna innan de blir för gamla. -Men på husvagnar är det tvärtom, påpekar Fredrik Sjöberg som driver Sjöbergs Däcktjänst i Sävsjö.Redan efter fem-sex år kan...

Dåliga däck kan ge obehagliga överraskningar, så passa på att se över däcken redan nu.

 Gummi är färskvara och på bilar är det inga problem eftersom däcken i allmänhet blir utslitna innan de blir för gamla.
-Men på husvagnar är det tvärtom, påpekar Fredrik Sjöberg som driver Sjöbergs Däcktjänst i Sävsjö.
Redan efter fem-sex år kan de få torrsprickor, ofta påskyndade av långvarig uppställning i solen, som i sin tur kan leda till oväntade punkteringar när däcken får gå hårt.

Som tur är har de flesta gummiverkstäder någon form av jourverksamhet så det brukar gå tämligen smidigt att få fart på husvagnen igen. Fast sådana jobb brukar bli kostsamma, speciellt om gummiverkstaden ska åka och hämta och lämna däcket några mil bort. Den utgiften får man oftast plocka ur egen ficka, även om man med hjälp av tilläggsförsäkringar kan undkomma en del av summan – kontrollera med ditt försäkringsbolag vilka villkor som gäller på din försäkring.

”Sura” utgifter och trista avbrott som punkteringar av de här slaget medför går lätt att förebygga om man kontrollerar däckens standard. Gör man det redan nu på våren och inte väntar till sista veckan eller avresedagen brukar det inte vara några problem att få hjälp med det på gummiverkstaden.
-Man kan kontrollera däcken själv också, och de flesta torrspickor brukar vara lätta att se. Men har husvagnen stått uppställd på gräs eller halm över en vinter kan däcken få rötskador som ett otränat öga har svårt att upptäcka, säger Fredrik och påpekar att det inte bara är för din egen skull som du ska se över däcken.
-Ofta går det bra och man står bara med en punkterad husvagn och en förstörd semesterdag. Har man riktig otur kan husvagnen, åtminstone de enkelaxlade, välta vid en däckexplosion och det kan få förödande konsekvenser, även för dina medtrafikanter.

 Fredriks råd till husvagnsägare:
-Kontrollera däcken i god tid före semesterresan.
-Leta efter torrsprickor och eventuella rötangrepp.
-Ta hjälp av din däckverkstad om du är osäker.
-Skydda däcken med en träskiva eller liknande om husvagnen ska stå uppställd en längre tid på sommaren.
-Undvik att ha husvagnshjulen direkt på gräs, halm eller liknande under vintern.

-Om du får punktering har de flesta däckverkstäder någon form av jourverksamhet.

Rulla till toppen